- Formaruha. Alvállalkozói láncolatok. Működési engedélyek. Kamara, kötelező kamarai tagság  - SzVMSzK, Kereskedelmi és Iparkamara - ...

 

Levél: „Tisztelt Edina! Én egy RK-n vagyok szv.engedélyügyes előadó. Örömmel fedeztem fel hónapokkal ezelőtt az oldaladat. Az ügyfeleimnek sok esetben ajánlom, hogy olvasgassák. Gondolom tudod, hogy január 01-től új szv. törvény lép érvénybe. Néhány rész változik (pl. kamara ...stb). A változásokról ugye fogsz bejegyezni a blogodra???”

 

Az Országgyűlés az év elején módosította a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényt - a továbbiakban SzVMt. -.

"A törvénymódosítás legmarkánsabb változásai a következők:

1.) A módosított jogszabály a jelenlegihez képest határozottan elkülöníti egymástól a személy- és vagyonvédelmi tevékenységre, a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységre, valamint a magánnyomozói tevékenységre vonatkozó szabályozást. A személy- és vagyonvédelmi tevékenységek köréből önálló tevékenységgé emelte ki a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységet, és minden vagyonvédelmi tevékenységből kihagyta az elektronikus gépjárművédelmet.

 

2.) 2012. január elsejét követően a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő, valamint a magánnyomozói tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak és társas vállalkozásoknak, tevékenységük gyakorlásához nem szükséges a rendőrség által kiadott működési engedély, elegendő csupán bejelenteni, hogy ilyen tevékenységet kívánnak folytatni.

Fontos tudni, hogy a tevékenységek gyakorlására vonatkozó többi előírás (iskolai végzettség, szakképzettség, cselekvőképesség, feddhetetlenség, felelősségbiztosítás stb.) továbbra is feltétele a jogszerű vállalkozói tevékenységnek. (A személy- és vagyonvédelmi feladatokat ellátó egyéni vállalkozók és társas vállalkozások továbbra is kizárólag működési engedély birtokában folytathatják tevékenységüket!)

 

3.) Az SzVMt. hatálya alá tartozó tevékenységek személyes végzéséhez (idetartozik a szervezés és irányítás is) továbbra is szükséges a rendőrség által kiadott igazolvány.

 

4.) Jövő évtől a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést. Az alvállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval nem köthet szerződést!!!

 

5.) Az SzVMt. hatálya alá tartozó tevékenységeket nem gyakorolhatja az az egyéni vagy társas vállalkozás, amelynek tagja, tulajdonosa, vezető tisztségviselője büntetett előéletű, vagy amellyel szemben a rendőrség két éven belül felügyeleti bírságot szabott ki, és azt nem fizették meg.

 

6.) 2012-től a közterületen vagy nyilvános helyen a vagyonőrnek kötelező formaruhát viselnie, amelyen fel kell tüntetni annak a vállalkozásnak a nevét vagy engedélyezett rövidített nevét, amellyel munkaviszonyban áll, továbbá a vagyonőr nevét és a vagyonőr megjelölést. Ha a vagyonőr egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, és alvállalkozóként teljesít szolgálatot, a saját formaruháját vagy annak a vállalkozásnak a formaruháját is viselheti, amellyel a feladat ellátására megbízási szerződést kötött.”

 

7.) 2012. január elsejétől megszűnik a személy- és vagyonvédelemben a kötelező szakmai kamarai tagság. Viszont az  SzVMSzK köztestületként, immár önkéntes tagsággal  működve továbbra is az ágazat domináns szereplője  marad.

Feladatai közé fog tartozni többek közt, hogy kidolgozza és gondozza a szakmai és vizsgakövetelményt, a szakmai minősítő rendszert, közreműködik a szakképzésben és a vizsgáztatásban, valamint javaslatot tesz az állam által elismert szakképesítésre, a szakmai vizsgaszabályzatra, a szakmai vizsga szervezését engedélyező, valamint a vizsgaszervezési tevékenységek ellenőrzése során szakértőként kirendelhető személyekre.

 

 A vagyonvédelmi vállalkozóknak és vállalkozásoknak a Kereskedelmi és Iparkamara felé kell majd kötelező jelleggel kamarai hozzájárulást  fizetniük:

 „(2) A kamarai hozzájárulás összege évi 5000 forint.

(3) A kamarai hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell megfizetni a kamarai nyilvántartást vezető területi kamara részére. A kamara tagja a kamarai hozzájárulás összegét a kamarai tagdíjból levonhatja.

(5) A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás. A kamarai hozzájárulás meg nem fizetése esetén azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.”

 

Idézett részek forrása:

Kamarai Értesítő 2011. júliusi szám, 4.-5.oldal

Gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása: http://www.szvmszk.hu/index.php?&pg=hirek19&do=read&newsID=535 )

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.12.28. 14:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr663502021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása