Alapvető szabály, hogy  a 2012. évtől nem lehet korhatár előtti öregségi nyugdíjat megállapítani.

A korábban megállapított nyugdíjak ezzel párhuzamosan átalakulnak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá”, azaz nem minősülnek nyugdíjnak. Ebben az „ellátásban”, vagy „járandóságban” részesülők nem minősülnek nyugdíjasnak.

A társadalombiztosítási törvény szerint csak a saját jogú öregségi nyugdíjas, illetve a nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjra jogosult lehet kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó. Ebből az következik, hogy 2012 január 1-től akik eddig bármilyen jogcímen korhatár előtti nyugdíjasként vállalkoztak kvázi főállású vállalkozóvá válnak. Ezt a státuszukat őrzik mindaddig, amíg el nem érik az öregségi korhatárt és igazolni tudnak legalább húsz év szolgálati jogviszonyt.

Némi ellenszolgáltatást jelent, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó könnyített terhei csak az évenkénti járulékbefizetés mértékének 0,5% százalékával tesz lehetővé nyugdíjemelést külön kérésre, addig a teljes járulékfizetés szolgálati idő „szerző” is, amennyiben az érintett legalább 365 nap tevékenység után fizette a járulékokat.

Ezek a változások halmozottan érintik az EVA hatály alatt működő vállalkozókat. Egyrészt az EVA mértéke megnőtt 30%-ról 37%-ra, másrészt a nyugdíjkorhatárt be nem töltött eddigi vállalkozók terheiket a teljes EVA alap után kell, hogy megfizessék a jövő évtől, míg a kiegészítő tevékenységet folytatók, csak az EVA alap 10%-a után mint ahogy eddig is tették. Véleményem szerint azt egyáltalán fontolóra venni, hogy maradjon e valaki EVÁ-s vállalkozó, csak a kiegészítő tevékenységet folytatóknak érdemes.

Ezekben a kérdésekben mindenkinek egyedileg kell a helyzetét megvizsgálni és értékelni, mert a változások sokrétűsége miatt nagyon nehéz általános tanácsokat adni, főleg ha még az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért „ellátást”, illetve „járadékot” kapó vállalkozó elérhető jövedelemkorlátait (a minimálbér 18 szorosa) is figyelembe vesszük.

Célszerű áttanulmányozni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság témában megjelent mellékelt tájékoztatóit is.                                   

TÁJÉKOZTATÓ
a korhatár előtti ellátásról, az átmeneti bányászjáradékról és a balettművészeti életjáradékról

TÁJÉKOZTATÓ
a szolgálati nyugdíj megszűnéséről és a szolgálati járandóságról

TÁJÉKOZTATÓ
az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, öregségi típusú nyugellátásban részesülő személyek részére

 

  (Prépost Tibor írása átvéve a www.szvmszk.hu oldalról)

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.12.20. 15:19 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr753478407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtogabor · https://www.facebook.com/rejto.gabor.9 2011.12.20. 19:06:27

nol.hu/lap/forum/20111219-torvenytelen_lepes#kommentek

Törvénytelen lépés
2010-ben kaptam a nyugdíjintézettől határozatot arról, hogy előre hozott öregségi nyugdíjba mentem.
Mivel nem fellebbeztem, e határozat jogerőre emelkedett, s a kormánynak nincs joga ahhoz, hogy visszamenőleg megváltoztassa az ebben foglaltakat.

Nem tehetik meg, hogy 44 év szolgálati idő elismerése után azt mondják rám – sok sorstársammal együtt –, hogy ellátott vagyok. A határozat az előre hozott nyugdíjról, amit itt annyiszor körülírok, szerzett jog, a szerzett jog után is jövedelemadót akarnak fizettetni velünk, amit mi végig és mindig kifizettünk.

Jogszabályt, törvényt visszamenőlegesen hozni törvénytelen dolog, sérti a jogbiztonságot, sérti a befektetői bizalmat, sérti az emberi méltóságot.

Tudjuk, az Alkotmánybíróság már nem ura a méltóságának, tehát hivatalosan tiltakozni csak nemzetközi fórumokon tudunk.

A hatvankettedik évemet 2012 szeptemberében töltöm be. Amennyiben januártól nyugdíj helyett ellátást kapok, az visszamenőleges törvény következménye lehet csak. Minden ilyen lépés törvénytelen, sortársaimmal szemben is.

Rejtő Gábor Keszthely
Címkék: Fórum

Mediator 2012.01.19. 18:21:08

@rejtogabor: Javaslom, valamelyik "pertársasághoz" csatlakozni.
süti beállítások módosítása