kep-nagy-penz.jpgDecember végén jelent meg a 390/2012. (XII. 20.) számú kormányrendelet, a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum összegének 2013. évi emeléséről. (Sajnos ez az intézkedés az őrök jelentős részét nem igazán fogja érinteni, mivel továbbra is nagyon magas a magánbiztonsági ágazatban a feketén ill. a szürkén történő foglalkoztatás.)

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2013. január 1-jétől

havibér alkalmazása esetén 98 000 forint,

hetibér alkalmazása esetén 22 560 forint,

napibér alkalmazása esetén 4510 forint,

órabér alkalmazása esetén 564 forint.

 

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2013. január 1-jétől

havibér alkalmazása esetén 114 000 forint,

hetibér alkalmazása esetén 26 250 forint,

napibér alkalmazása esetén 5250 forint,

órabér alkalmazása esetén 656 forint.

 

Ez a rendelet 2013. január 1-jén lépett hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2013. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

 

(A biztonsági őri - személy- és vagyonőri - végzettség középfokú szakképzettségnek számít. Ebből következik, hogy aki őrként dolgozik, annak legalább a garantált bérminimum jár(na).)

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2013.01.13. 10:27 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr275015100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DViki 2013.01.14. 04:40:38

"(Sajnos ez az intézkedés az őrök jelentős részét nem igazán fogja érinteni, mivel továbbra is nagyon magas a magánbiztonsági ágazatban a feketén ill. a szürkén történő foglalkoztatás.)"

Na ez a rettenetes ebben az országban...hogy mindenki tudja mi folyik a személy-vagyonvédelmis ágazatban és nem történik semmi...A kamarának az lenne a feladata,hogy ezt megakadályozza...De én úgy gondolom,hogy kéz-kezet mos alapon működik ez az ágazat.Én megfogadtam:ha eljön az idő,hogy nem kell ebben az ágazatban dolgoznom,elmegyek akár az atya úristenhez is,hogy megpróbáljam megállítani ezt...
Van olyan kolléga,ahol betartják a MT előírásait???Nem hiszem,hogy sokan lennének...Mindannyian fizetett szabadnap,útiköltség térítés,táppénz és betegszabadság nélkül dolgozunk....De elvárások azok vannak...Legyen elfogásod,óvd a rád bízott értékeket....

Menő vagy nem Menő 2013.01.18. 18:44:51

Az a nagy helyzet,hogy ahhoz, hogy a biztonsági cégek ezeket az összegeket ki tudják fizetni az őröknek plusz az ezekre rakódó tetemes járulékokat,és ezen felül még tisztes hasznuk is maradjon,ahhoz a megbízói oldalnak kellene jóval többet fizetnie az élőerős őrzés-védelmi szolgáltatásokért, viszont ezt lehetetlen kikényszeríteni a megbízói körtől,amelynek egyébként az 50%(!)-át Magyarországon az állambácsi tesz ki.. Ki van ez találva..
Ez így fog maradni,legfeljebb ellenőrzésekkel lehet vegzálni a cégeket és őreiket, amik meg megint nem érnek sokat, mivel egy komplett ágazat épült ki arra, hogy "lepapírozzon" mindent a hátrányos jogkövetkezmények elhárítására.(alvállalkozó strómancégek,munkaerő kölcsönzők,stb..)
Nem lehet mit tenni Magyarán, ez van,tökéletes patthelyzet..
Aki nem tud ezzel kibékülni (jogosan) az ne menjen a vagyonvédelem területeire dolgozni.
süti beállítások módosítása