A hozzám érkező levelek alapján olyan érzésem támadt, mintha egyre több és több őr kerülne át munkaerő-kölcsönzőkhöz.

Ha ez esetleg valóban így van, akkor ez nem meglepő. Erre lehetett számítani. :(

Januártól "a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést. Az alvállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval nem köthet szerződést." Ezáltal jócskán lecsökkent a trükközési lehetőségek száma.

Viszont megmaradtak az alacsony vállalási árak - a fő ok, amiért kénytelen a vagyonvédelmis cégek jelentős része simlizni -.

Ráadásul az amúgy sem igazán idilli állapotokon csak még tovább ront a válság, ami miatt a megbízók is egyre jobban spórolnak. (Általában az őrzéssel és a védelemmel kapcsolatos kiadások az elsők között vannak, melyekből megpróbálnak lefaragni.)

A felsorolt okok következményeként kialakult nehéz helyzetükből a magánbiztonsági ágazatban a munkáltatók elkeseredetten keresgélik a kiutat. Sokan közülük a munkaerő-kölcsönzőkben látják a megoldást.

Az őrök pedig döbbenten szembesülnek a fejleményekkel:

 

Levél-1: „A ………. biztonsági cégnél dolgozom. Az alvállalkozója a napokban bejelentette, hogy átkerülünk valamilyen közvetítő céghez. Nem értem, hogy minek. Ez megint valami kiskapu lehet .
Aki nem írja alá a papírt, az ki lesz rúgva… ennyi!
Sok munkavállalóról van szó, csak a mai helyzetben senki nem mer szólni, lépni. Minden sumákba  megy majd, a kész papírokat fogják az orrunk alá dugni! Nekünk idáig nem volt gondunk, eléggé normális volt az alvállalkozó, én is már évek óta dolgozom nála. Csak ez az új év hozott ilyen meglepetéseket….”

 

Levél-2: „Jelenlegi munkaadóm egy ismert biztonsági cég alvállalkozója.Tegnap bejelentették, hogy egy munkaerő-kölcsönző lép az alvállalkozó helyébe. E cég képviselői már meg is jelentek a munkahelyemen, és közölték, hogy a továbbiakban ők lesznek a munkaadók. Jómagam nem ma kezdtem a szakmát, de én eddig ilyennel még nem találkoztam!”

 

Levél-3: „Több mint 2 éve dolgozom ugyanazon a helyen, az alvállalkozók sűrűn cserélődtek (összesen eddig volt vagy hét). Most meg azt jelentették be, hogy munkaerő-kölcsönzőhöz fogunk kerülni.”

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2012.02.26. 15:07 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr924210109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

105 2012.02.27. 16:13:54

Edina !

Először is boldog névnapot kívánok.

Másodszor olvasva, hogy ujabban az a tendencia, hogy a vagyonvédelmi dolgozókat munkaerő közvetítő cégeknek adják át, témájú írásodhoz, érdemben egyenlőre nem tudok hozzászólni, azért mert kevés a rendelkezésre álló információ.
Az átadott emberek vállalkozók, vagy alkalmazottak ? Milyen tartalmú szerződést iratnak velük alá ? A munkaközvetítő részéről ki a főnök, egyáltalán ki a főnök, rendelkezik-e képesítéssel ? Ki adja az utasítást, az egyenruhát, mennyit kell dolgozni? Nos míg ezen kérdésekre választ nem tudunk, addig a témához hozzászólni mit is lehet ?
Most nem pereskedik a szakszervezet, téged bezzeg tudtak perrel fenyegetni, de egyébként engem is letiltott a fórumáról. A kamarai létszám tizede lett, és az már biztos hogy nem fognak kiállni a kamarából kilépettekért / ja csak itt jut eszembe, ha a vagyonőr nem kamarai tag, ki fog vele szemben eljárni etikai vétség esetén ? Senki ? Akkor perbe megy át , ez jobb lesz ? /.
Tehát az lényeg, már többször leirtam, hogy ha tudok és szükség van rá akkor segitek a szakmában dolgozóknak, ingyen és a legjobb tudásom szerint, amiben tudok.
Edina.
Ha tudsz akkor irj már nekem a privát emailomra ha nem, akkor valahogy felvenném veled a kapcsolatot. /

Menő vagy nem Menő 2012.02.28. 06:21:05

Tisztelt oldallátogatók!
Már volt korábban volt szó ugyanerről a kérdésről egy tavaly novemberi cikkben ugyanitt.
Én akkor kommenteltem és röviden leírtam a dolog lényegét ami a következő nagyjából:
A trükközés és "gagyizás" ugyanúgy folytatódik,csak a szintek száma csökken az új szabályozás által.
Nem lehet már akárhány számú al-alvállalkozót beépíteni és minél lejjebb tolni a foglalkoztatás,bejelentés,bérfizetés felelősségét és feladatait, hanem már "csak" az első alvállalkozói és alatta közvetlen a munkaerő kölcsönzői,tehát összesen maximum 3 szint marad.(még így is vicc az egész,lássuk be)
Magyarán a fantomcégeket és számlagyárakat ezen túl már munkaerő kölcsönzőknek fogják hívni és az őrök oda lesznek bejelentve,persze akad 1-2 tisztességes kivétel ahol közvetlen már a fővállalkozó bejelenti az őröket és be is fizet utánuk minden járulékot,de ezt a megoldást a legkevesebb cég alkalmazza a piacon. Halkan hozzáteszem,hogy egyébként a munkaerő kölcsönzés feltételei elég húzósak, (2millió Ft. kp.elhelyezése elkülönítve letéti számlán,feltételeknek megfelelő iroda vonalas telefonnal,szakképzet személy -személyügyi menedzser- kötelező bevonása,stb.) Kíváncsi volnék ,hogy e feltételek közül a sok és hirtelen lett munkaerő kölcsönző cég közt hánynak van meg mindez és folytatja makulátlanul tevékenységét...
süti beállítások módosítása