Kedden megismerhette az ország  a kormány Széll Kálmánról elnevezett megszorító csomagját. Ennek egyik eleme a korkedvezményes nyugdíj felszámolása.  Ez az intézkedés  - ha megvalósul - kb. 7500 tűzoltót érinthet.

Jelenleg „a tűzoltók a mindenkori nyugdíjkorhatár előtt öt évvel mehetnek öregségi nyugdíjba, illetve ha elmúltak 50 évesek és legalább 25 év szolgálati viszonyt halmoztak fel, akkor választhatják a korengedményes nyugdíjazást, igaz, ezt az utóbbi években már egyre több feltételhez kötötték. Évente egyébként 350-400 tűzoltó megy korengedményes nyugdíjba.  (idézet: Index)

Egy tűzoltó  - Ecseti Balázs – gondolatai a  korkedvezményes nyugdíj megszüntetéséről:

„Istenem, ez a szolgálati nyugdíj hisztéria már kezd szánalmas méreteket ölteni.

Egész egyszerűen nem tudom, hogy gondolják ezt szeretett országunk felelős döntéshozói. Most mindenki csak az érme egyik oldalát látja: fiatal emberek magas nyugdíjjal leszereltek. Higgyétek el kedves civil ismerőseim, soha ennyi könnyes szemű, meggyötört lelkű erős férfiembert nem láttam, mint ezekben a hetekben, hónapokban. Ezen az átkozott ügyön mindenki (tényleg mindenki) csak veszített: a rendvédelmi testületektől egy igen komoly szakmai rutint megszerzett, kiváló generáció távozott; a kényszerből nyugdíjba vonultak imádott hivatásukat adták fel; a társadalom pedig nyögdécseli a nyugdíjkasszán keresztül ezen emberek nyugdíját. Vajon lett volna másik út? Meggyőződésem, hogy igen, csak sajnos senki nem kérdezte meg az érintetteket: minket. Az üzenet egyszerű volt, világos és könyörtelen: vagy elmész most nyugdíjba (nem mellesleg több pénzért, mint az illetményed valaha is lesz), vagy sohasem. Választani kellett. Gyorsan. Ebben a helyzetben nem volt jó vagy rossz döntés. Sokan nézték a még fel sem cseperedett gyermekeiket, akik most majd nem arra lesznek büszkék, hogy apa tűzoltó (vagy rendőr), a kéklámpás nagy piros autókat (vagy éppen kék-fehéreket) és engedve a legelemibb közgazdasági törvényszerűségeknek akasztották szögre sisakjukat (vagy éppenséggel fegyverüket). És most ott állnak mentálisan lecsupaszítva, erejük teljében. Azok, akik mindig is tenni, dolgozni akartak. Ha nem lett volna így, öt évet sem érnek meg a testületeknél, nem hogy tízen-húszon esztendőket. Ezeket az embereket nem ítélheti senki tétlenségre, mert mindig is dolgoztak, mindig is adót fizettek, mindig is hasznos tagjai voltak közösségünknek, társadalmunknak.  Miért nem lehetett kőbe vésni, ércbe önteni ezen kollégák kiszámolt nyugdíját, és e lehetőség (ti. hogy ennél kevesebb nem lesz soha a nyugdíjad) mentén itt tartani őket, olyan megkötés mellett, hogyha el akar menni nyugdíjba, nem fogják megakadályozni. Ilyen garanciák mellett sokan, sokáig maradtak volna. Ehelyett ultimátumot kaptak, nem pedig garanciát. Ezen emberek helyett most kettőt fizet a társadalom: az elvonultak nyugdíját, és a helyükbe lépők illetményét.

És említettem az érme egyik oldalát: a társadalom a véleményformáló, szenzációhajhász média és a megmondó-kommandók áldásos tevékenysége hatására a fiatal, életerős, egészséges emberek magas nyugdíján háborog. Ugyanezen érme másik oldalán azért van pár dolog. Mielőtt erre kitérek, tanulságképpen bemásolom ide a szolgálati törvény (civilek kedvéért: ez rendezi a rendvédelmi szervek hivatásos tagjainak szolgálati viszonyával kapcsolatos kérdéseket) preambulumát:

A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog előírásainak megfelelően, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyűléselismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát – a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következő törvényt alkotja:

Szóval gondoljátok végig: nekünk nincsen egy épkézláb karácsonyunk, a három nap közül az egyikben dolgozni kell. A csemeték meg otthon gondolnak Rád. Te meg a csemetékre. Szilveszter sem jut gazdagon: vagy 31-e, vagy Újév napja, de nagy valószínűség szerint be kell menned. Hányan kaptatok telefont a főnökeidtől, hogy van 5 órátok összepakolni, és irány az árvíz, vagy az iszap? Aztán lehet ott megszakadni és büdös rohadt tornatermekben 2-3 órákat „aludni”… Sztrájkjogod nincsen. Parancs az van. Ha lakóhelyedtől távol vagy, ezt a tényt be kell jelentened. Mindig elérhető kell legyél. Jön egy nagyobb tűz vagy víz, és mindjárt 24/24-ben találod magad (civilek kedvéért: 24 óra szolgálat után 24 óra pihi, aztán megint szoli). Beszélhetnénk arról, hogy az illetmény nem hogy nem nőtt, de évek óta csökken. De nem dönthetsz úgy, mint a vasutasok, akik leálltak: nincs jogod leállni. Nincs párttagság (bár kell a fenének), nincs politizálás.

Nem azért írom le, hogy panaszkodjak, hiszen imádom a hivatásomat. De mikor a testülethez jöttünk, vállaltunk valamit. Tudtuk, hogy ezekért a kényelmetlenségekért, a feszesebb életvitelért a társadalom kompenzálni fog. Mert tiszteletben tartják, hogy 20-25 évig komolyan odatettük magunkat. Hogy oda mentünk, ahonnan más fut. Hogy nem akkor mentem szabira, mikor nekem jó volt, hanem mikor a szolgálat engedte; azért, mert a társadalom ezt kívánta meg: hogy adjunk magunkból valamit. Hogy 24 órákat gaztüzet csapkodjunk, hogy éjt-nappallá téve vizet szívassunk. Hogy olyan időben dolgozzunk órákat, amikor a tűzoltóhab ráfagyott a falra (és mi csuromvizesen mosolyogva csináltuk). Hogy heti 56 órát húzzunk le a 40 órás munkaheteken. Mindezt megalázóan kevés illetményért. De tudtuk ezt. Így éltünk, ennek szellemében. Így jártunk szolgálatba, örömmel, bizakodva egy jobb jövőben. Egy olyan jövőben, ahol mindenki állja adott szavát. Tudtuk, hogy ezért a társadalom rendezi majd a számlát, mert a fenti preambulum értelmében kvázi szerződést kötöttünk. Azt ígértük, hogy a társadalom mindig számíthat ránk. Mindig ott leszünk: ha esik, ha fú'. Ha meleg van, ha hideg. Ha ég, ha ázik. Ha karácsony van, ha szilveszter vagy éppen húsvét, mindig. Nem lesz kifogás, ünnepnap, rossz kedv soha. Mert megígértük hogy ott leszünk, és segítünk. A legjobb tudásunkat adjuk, és erre meg is esküdtünk. És ott is voltunk mindig, ahogy megesküdtünk. Nem hagytuk cserben soha a társadalmat. Soha. Nem sztrájkoltunk, nem lógtunk. Tettük (és tesszük) a dolgunkat. Mert erre kötelez a szerződés, amit eskünkkel pecsételtünk meg.

De most nem ez a helyzet. Most a nyugdíjasaink a főbűnösök. Ők a rákfenéi a szarnak-bajnak. Ezt mondja a média, ezt szajkózza most minden olyan tévéműsor, ahol csak a nézettség a fontos. Hogy nekünk uszítsák a társadalom többi tagját. Mert olyan jó lesz majd, ha 45-55 éves tűzoltók fognak kivonulni a gyermekeitekhez, szeretteitekhez. Mert de jó lesz, mikor 48 éves rendőr fog vacogni szenteste a Szigony utcában; vagy kergetni a zsebtolvajokat, vagy éppenséggel 53 éves őrök adják a körletügyeletet a Csillagban, és szemüveges nagypapák a toronyban.

Sajnos nagy árat fog fizetni a társadalom (mégpedig pénzben kifejezhető és összegszerűsíthető, kimutatható árat). Ki jön majd tűzoltónak, rendőrnek, stb…? Miért jönnek majd? Mert biztos állás. Majd kiképezzük őket (mármint a társadalom a saját pénzén, közpénzen), ők majd addig maradnak, míg nem jön valami jobb. És ha lesz valami jobb, mérlegelés nélkül venni fogják a kalapjukat, és mennek el. Ugyan miért is maradnának? Korkedvezményes nyugdíj miatt? Nem lesz. Illetmény miatt? 85-95 ezerért dolgozzanak? Nem fognak. Az elmentek helyett újakat kell kiképezni majd, akik abban a pillanatban pattannak majd, ahogy tudnak. Tőlünk már mindent elvettek. A médiának köszönhetően lassan az önbecsülésünket is.

Illetve majdnem mindent: a kötelezettségek, a korlátok megmaradtak és a megalázó jelző: "nyugdíjarisztokraták"... 

Ecseti Balázs”  

 

Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? Csak remélni lehet, hogy nem a következő videóban látható jelenet lesz a jövő:

 

 

 

Ecseti Balázs írásának a forrása:

http://www.facebook.com/note.php?note_id=203287496355259&id=1842678266

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.03.04. 18:39 1 komment

Címkék: tűzoltó

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr902710662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.03.05. 15:09:03

ÁLLÁSAJÁNLAT: III. kerületi Bécsi úti Tescóba vagyonőr kollégát keresnek, nappalos 12 órás műszakba.
Bejelentett munkahely, nettó 450 Ft/órabér.
12 órás álló munka. Nyugdíjasokat nem áll módjukban alkalmazni.
Érdeklődni lehet minden nap személyesen a Bécsi út 258. szám alatt.
süti beállítások módosítása