Sokan érzik úgy, hogy azok, akik a nyugdíjuk mellett dolgoznak elveszik a fiatalabbak elől a munkalehetőségeket.  A nyugdíjasok viszont úgy érvelnek, hogy nem örömükben, hanem kényszerűségből dolgoznak. E témával kapcsolatos vélemények – pro és kontra – :

Ilka nevű olvasónk gondolatai : „Teljesen egyetértek azokkal, akik szerint meg kellene tiltani a nyugdíjasok - ideértve az öregségi, illetve a  rokkantak és csökkent munkaképességűek - munkavállalását, vagy választás elé  kellene állítani őket, nyugdíj vagy munka. Amellett, hogy biztos jövedelmük van, mindenhol azt látom, hogy kedvezmény illeti őket, még akkor is, amikor munkát vállalnak.

A tömegközlekedés is tele van az ingyen utazó nyugdíjasokkal, akiknek az utazását másokkal fizettetik meg. Mind “kisnyugdíjasnak” titulálja magát, még az is, akinek 90-100 ezer forint a nyugdíja. Megkóstoltatnám velük milyen napi 8 órát dolgozni úgy, hogy a bruttó fizetése ennyi, amiből megkap 75 ezer forintot, vagy  még ennél jóval kevesebbet. Megkóstoltatnám velük azt is, hogy milyen ebből gyerekeket nevelni és útnak indítani az életbe, meg milyen betegen dolgozni, mert a táppénzből tényleg éhen halni lehet. Örüljenek, hogy ők megélhették, hogy az otthonlétet évtizedeken át élvezhetik, hogy fix jövedelmük van, és nem kell minden hetet úgy kezdjenek, hogy bármikor közölhetik velük, hogy „a munkájára nincs szükségünk”.

Munkakörömnél fogva betekintésem van azok igazolásaiba, akik nyugdíjasként vagy rokkantként munkát vállalnak, és sokszor felmegy bennem a pumpa, amikor látom, hogy 134.000 forintot kapó rokkant, meg a 180.000 forintot kapó nyugdíjas szakképzettség nélkül dolgozhat, az állásért kilincselő diplomás pályakezdő fiatal meg azt mondja, hogy “bármit elvállal, csak dolgozhasson” és mégis elküldik.

A 40-es korosztály és az utánunk következők meg dolgozhatnak látástól-vakulásig - és szerencsének számít ha egyáltalán van hol -!  Soha nem fogjuk élvezni azt, amit befizettünk, az eszetlen és aránytalan kifizetések miatt! A nyugdíjak reálértékét állandóan meg akarják őrizni, a fizetéseket meg sokszor évekig nem emelik a munkáltatók, beleértve az államot is. Talán azokra kellene figyelni, akik beletesznek a közös kalapba, és nem azokra, akik azt élvezik!Ne mondja nekem senki, hogy az, aki 15 - 20 sőt 30 éve nyugdíjas, az annyit befizetett az akkori béréből, hogy a jövedelme egyenértékű egy jelenlegi aktív dolgozó bérével!

Azt már ne is firtassuk, hogy hányan vannak, akik még 25 évet sem dolgoztak ahhoz, hogy nyugdíjasok lehessenek, mert jókor voltak jó korban és kedvezménnyel elmehettek nyugdíjba!”

 

S akkor egy levél a másik „oldalról”:

„48 éves vagyok és 2007-ben lettem rokkantnyugdíjas - egy betegségem következményeként.  Előtte egyhuzamban több mint 24 évet ledolgoztam.  Most nincs 30000 forint az ellátásom, ha a férjem nem dolgozna - ő se hoz haza többet havonta 80.000 forintnál -, akkor bizony elég kilátástalan lenne a helyzetünk. Néhány hónapja ugyan sikerült  portásként elhelyezkednem -  24/48-ban -, de úgy néz ki, hogy áprilistól ez a lehetőség is meg fog szűnni. A fizetésről ne is nagyon beszéljünk! Alig 300 forintos órabért kapok, de legalább azt mindig időben megkapom. Ha megszűnik ez az állás, akkor nem tudom, hogy hogyan lesz tovább….három gyerekünk van, akiket még fel kéne valahogy nevelnünk.”

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.02.10. 08:35 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr412650904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

őszecske 2011.02.10. 13:18:57

Nem bírom szó nélkül hagyni ezt a posztot. Pedig már sokan ugyanezt a témát megírták: Hogy a nyugdíjas minek dolgozik, miért hagyják stb. stb.
Igazságtalanul gondolkodnak így a nyugdíjasokról. Nekik, a legtöbbjüknek igenis a minimálbért sem éri el a nyugdíjuk, pedig 40 éveket, vagy többet ledolgoztak, akár egy minisztériumban is... kevés a nyugdíj. És bizony pár órába elmennek, vagy elmennének akár portásnak is, takarítónak, annak aminek a mai fiatal nem megy el dolgozni!!! Ugyanis a mai fiatal mire munkát kapna, NEM VÁLLALJA 80-90 ezer forintért. Az neki kevés. Sok fiatal albérletben lakik, az eleve elviszi a fizetését... tehát nem kellene így beszélni senkinek a nyugdíjasokról, hogy ingyen utaznak a villamoson. Egy 60-62 évesnek ugyanúgy meg kell vennie a bérletét, 3700 Ft-ért... és még nincs benne a nyugdíjából a sok egyéb költség.
Igenis elmennék én is ha odakerülök, de külföldre, ott egy takarító is 300 ezer forintot kap... ott meg is érné! Persze ha valamilyen nyelvet tud az ember. Mert nyelv tudás nélkül még annak sem mehet az ember...

lüke 2011.02.11. 13:07:25

aki sír attól el kell venni, jó magyar közmondás szerint

lüke 2011.02.11. 13:10:15

a szocializmus a nyugdijas munkán alapult
(nem kellett sok nyugdijat fizetni, s jól képzett volt a tárgyi tudáson alapuló munkaerö)
ha nincs tárgyi tudás, az idiotizmus vezet

image00 2011.02.15. 00:56:47

Sziasztok!Számomra is felháborító,hogy 40-45 év közötti életerős nyugdíjas rendőrök,katonák jönnek a 100 000 Ft feletti nyugdíjuk mellett vagyonőrködni.
Nem szégyenlik a pofájukat,hogy élősködnek az adófizetők terhére és még másoktól is elveszik a munkalehetőséget.Kivételt képeznek a tűzoltók,tűzszerészek,és a speciális egység tagjai,akik megérdemelt módon vannak korkedvezményes nyugdíjban.Viszont a többi húzzon a francba horgászni,vagy amit akar,de ne vegye el más kiérdemelt kisnyugdíjastól a mellékállás lehetőségét.

zabszemjankó 2011.02.16. 13:26:08

image00-val abszolút egyetértek!Mi a francért foglalják el a fiataloktól a munkát..,pl. portákon,irodaházban stb,ezek a vén trógerek aki nyugdij mellett dolgoznak!Szar ez az egész ahogy van!Egy életerős 30-40 éves ember nem tud elhelyezkedni sehol,de az öreg tróger ott gubbaszt valamelyik légkondis portán,irodaházban...

m.thomas 2011.02.19. 17:25:28

Nos, nem minden nyugdíjas múlt el 65 éves.
Azt tudjuk, hogy 65. életévét betöltött személy jogosult az ingyenes utazásra.
(persze leszámítva a speciális eseteket, hadiözvegy, vak, stb.)

Tehát nekik is megkell venniük a jegyet, bérletet. Sok esetben ők etetik a családot, mert egyéb okok miatt a rezsire alig elég a pénz.

Saját rokonságból tudom, mi a történet.
1fő nyugdíjas. Nyugdíj 87.000ft.
Kiadás, számla kb 20.000/hó.
Az egész családnak (5fő) mindennap más főt étel, gyümölcsök.
Utazás nincs.

Nem panaszkodik.
Nem akar már dolgozni, elég a napi főzés-sütés.

Senki ne értsen félre, de...
hogy kinek mennyi a nyugdíja, arról csak maga tehet.
(én saját magam gyűjtök a nyugdíjamra 37évesen, mert mire az lennék, már lehet, hogy nem lesz). A jelenleg nyugdíjasoknak még van nyugdíjuk.

Meastick-kel egyet értek.
Vagy meló, vagy nyugdíj.

Hogy fiatalok nem vállanák el azt az állást 80-90ezer ft-ért?
Ki beszél itt fiatalaokról? (huszonévesek)
Nem az a korosztály, akik a munkanélküliek többségét kiteszik!
Hanem a 30-as, 40-es. Ők viszont biztos, hogy elvállalnák!

A nyugdíjas rendőröknél, katonáknál szintén, vagy melő, vagy nyugdíj.
De tudjátok mi itt a gond?
Nincs bejelentve és már meg is van oldva.

A rokkantnyugdíjasok más kategóriába esnek! Ők nem önszántukból lettek nyugdíjasok és nem azért, mert 15-20 évig semmit nem csináltak a kapitányságon és ezt nagyon ki akarják pihenni.
süti beállítások módosítása