December huszonegyedikén volt a vagyonvédelmi törvény módosításával kapcsolatos törvényjavaslat általános vitája a Parlamentben. A zárószavazás már csak 2011-ben lesz.

(Bár javaslatokat e témában  január harmincegyedikéig  még tehetnek a képviselők, lényeges változtatásokra már nem igazán lehet számítani, hiszen a tervezetet a kormány megtárgyalta és elfogadta, s  gyanítható, hogy a Fidesz a 2/3-os többségével meg is fogja azt szavazni.)

A vagyonvédelemben dolgozók között elterjedt az a hír, hogy jövő évtől a működési engedélyek, vagyonőri igazolványok visszavonásig lesznek érvényesek. A BM honlapjára októberben felkerült törvénymódosítási tervezetben valóban szerepelt ilyen elképzelés. Viszont az Országgyűlés elé kerülő javaslatban már ez nincsen benne. Ezért nagy valószínűséggel maradni fog a jelenlegi rendszer, tehát „a működési engedély és az igazolvány öt évig érvényes, érvényességük alkalmanként további öt évre meghosszabbítható, ha a kiadás feltételei - azok ismételt vizsgálata alapján – fennállnak.” (Idézet: 2005. évi CXXXIII. tv.)

Hogy a módosítások közül kikerült az hogy a vagyonőri igazolványok visszavonásig legyenek érvényesek, engem nem igazán lepett meg. Akkora a költségvetési hiány, hogy az állam minden egyes fillérre megpróbál lecsapni. Ráadásul itt nem is fillérekről van szó. (Vagyonőri igazolvány kiváltása 6900 forint. Szükséges még az adatkérés a bűnügyi nyilvántartásból, ez 3100 forintba kerül.)

S azt se felejtsük el, hogy jövőre nagyüzem lesz a vagyonőri igazolványok kiadásában! Nem csak az újoncok fognak igényelni, hanem azok is, akiknek lejár az igazolványa! (Ez utóbbiak nagyon sokan lesznek, mivel 2006-ban volt az átállás a régi típusú vagyonőri igazolványokról az újakra, hiszen 2007. január elsejétől már csak ezt fogadták/fogadják el.)

Visszatérve a vagyonvédelmi törvény módosítására: Ahogy már ezen az oldalon is le lett írva, vélelmezhetően a vagyonőrök számára a kötelező kamarai tagság 2012. január elsejétől fog megszűnni. Szintén 2012-től kívánják  megszüntetni a magánbiztonsági iparágban oly nagyon elterjedt alvállalkozói láncolatokat is.

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.12.27. 09:45 3 komment

Címkék: kamara vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr472541262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laber 2010.12.27. 12:12:39

Mégmindig egy év

Menő vagy nem Menő 2011.01.31. 16:37:02

Sajnos,hogy őszinte legyek elég szkeptikus vagyok azt illetően,hogy a vagyonvédelmi tv. módosítása érinteni fogja az alvállalkozói hálózatok rendszerét és ezáltal azt is garantálható,hogy nem lesz komolyabb pozitív irányú változás ebben a szektorban.Ezért ugyanúgy tologatni fogják az őröket 2-3 hónapig futó fantomcégekbe ahol kb. 0 ft. járulék lesz befizetve utánuk illetve sok helyen marad a jó öreg feketemunka.. A kötelező kamarai tagság felszámolás
is necces bár az csak idő kérdése igazából. (ez az idő itt lehet 1 év vagy 10év is..)
De ne legyen igazam ebben!

JohnHenry 2011.01.31. 20:33:38

most ezekről eszembe jutott, hogy mikor a szakmában dolgoztam, leggyakrabban olyan cégekhez volt szerencsém, akiknek a vezetői egyben kamarai vezetők is voltak.
lehet találgatni, hányan jelentettek be.

a válaszhoz fejre kell állni:
(ɯǝs ʞıʎƃǝ)
süti beállítások módosítása