Kék György egyike azon 120 ezer magyar embernek, aki ma biztonsági őrként próbálna elhelyezkedni. De sikertelenül. Közben a képzők állásgaranciával képeznek vagyonőröket, a közvetítők pedig az alacsony színvonalat kritizálják...

Állásinterjún vagyunk egy fehérvári művelődési házban, ahol két markos fiatalember vagy negyven, kevésbé markos, zömében csüggedt tekintetű férfit kérdez ki ilyesmikről: dolgozott-e korábban vagyonvédelemben, kellően határozott-e és a többi. A jelentkezők nagy része egyáltalán nem látszik megfelelni az uralkodó társadalmi elvárásnak, miszerint a biztonsági őr csakis nagydarab, kigyúrt izomagy lehet, akinek puszta látásától is inába száll az objektumba behatolni készülő bátorsága. Kék György legalábbis nem ilyen. Az 52 éves férfi régóta kilincsel munkáért. Több képzési hirdetésben olvasta, ha elvégzi a biztonsági őr tanfolyamot, garantálják számára az elhelyezkedést.
- Ez átverés - fogalmazza meg most már hét visszautasítás után. A kezében szorongatott cetlin - ezt a tanfolyamon kapta - lévő telefonszámok mellett sorra jelölte meg, melyik nem kapcsolható, vagy nem is létezik. Az utolsó meg éppen a szakkamara száma. Kék György családjában jelenleg nincs kereső, felesége, lánya is állástalan, ő maga összességében 130 ezer forintot fizetett ki a képzésre, mégis egy helyben toporog. Leginkább a hirdetésekbe foglalt túlzások miatt mérges.
- Mese habbal az egész, hogy aki elvégzi a tanfolyamot, munkát is kap - foglal hasonló állást a Várpalotáról jött Lakner Ferenc, akinek lánya javasolta a képzés elvégzését. Ő is ötven feletti.

Odabent, a szobában már a papírokat kitöltött férfiakat kérdezik ki a fiatalemberek, akik nem kifejezetten elégedettek az emberanyaggal.
- Kezdetben még voltak kritériumok (minimum 170 centis magasság, 80 kg-os súly, rendezett családi háttér), ma mindenki úgy gondolja: ha jobb nincs, elmegyek biztonsági őrnek, annak még jó leszek. Sajnos ide is jött most úriember, aki még ki sem volt józanodva. Az ilyen munkavállalók nem segítenek a szakma jó hírén, a szakembert keresők, a megrendelőink pedig igényesek, ráadásul ma nemhogy több biztonsági- és vagyonőrre van szükség, hanem éppen kevesebbre. Rajtuk is spórolnak ugyanis a cégek: ahol eddig ketten őriztek egy telephelyet, vagy áruházat, onnan biztosan elküldik az egyiket. A képzés hibája, hogy ennyien kerülnek be a körbe, őrületes túlkínálat van, pedig a bérek alacsonyak, alig találkozni 350-400 forintos órabérnél magasabbal, a munkaidő viszont nem 8, hanem inkább 10-12 órás, sokakat zsebből fizetnek ki, szerződés nélkül.
"Hol van és mit tesz a kamara???" - fogalmazták meg többen. A Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezete (amely e szombaton szervezi első vagyonőr napját és versenyét) több módon igyekezne a jövőben enyhíteni a gondokon - állítja Kárpáti Zoltán titkár. A képzés szigorításával, szakmai ellenőrzéssel, de generális jogszabályváltozásra is szükség lenne. Ma hazánkban 120 ezren dolgoznak a szakmában. A tanfolyam elvégzéséhez pedig csak 8 általános kell. (Kocsis Noémi írása)

 

- . –

A cikk forrása: http://fmh.hu/cimlapon/20100621_tulkinalat_biztonsagi_orbol

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.06.22. 14:42 Szólj hozzá!

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr792101053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása