Sok vagyonvédelemben érdekelt cég tulajdonosi körét, illetve magukat a vagyonőröket is foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon mit hoz számukra a 2010-es év, illetve milyen változásokra lehet számítani a szakmában? A Vagyonőr Újság munkatársa ebben a témakörben beszélgetett Dr. Hatala Józseffel, a piacvezetőnek számító Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. vezérigazgató helyettesével. 

Vágjunk mindjárt a téma közepébe, milyen folyamatok zajlanak most a vagyonvédelmi piacon? 

 - Általánosan megfigyelhető a megrendelések számának csökkenése. A pénzügyi válság következtében csökkentek az építkezések, tehát kevesebb új ingatlant kell őrizni. A már meglévő területeken pedig a megbízók a szolgálatot teljesítő őrök létszámának redukálásával reagáltak a nehéz gazdasági helyzetre. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt állományra nyilvánvalóan több feladat hárul, ezért kamerák, beléptetőrendszerek telepítésével próbálják az üzemeltetők a biztonsági szintet fenntartani. 

 Mit tehetnek a vagyonőrök ebben a helyzetben? 

- A vagyonvédelmi szakma mindig menekülési utat jelentett az átmenetileg vagy tartósan munkanélküliek számára. Mára eljutottunk odáig, hogy jelentős túlkínálat  van a munkaerőpiacon, így könnyebben lehet válogatni. A mennyiségileg csökkenő kereslet ugyanakkor növekvő minőségi elvárásokat hozott. Tehát az eddigi általános követelmények, mint jó megjelenés, kommunikációkészség, személyes ápoltság már nem mindig elegendőek. Egyre nagyobb szükség van a számítástechnikai ismeretekre - hogy a már említett technikát kezelni tudják -, illetve a nyelvismeret is egyre inkább elengedhetetlen. Továbbra is főleg az angol nyelvtudást részesítik előnyben a megbízók. 

A valódi beszédkészség és a számítógépes ismeret hiánya régóta probléma a munkavállalóknál. Az utóbbi időben történt-e valamilyen pozitív elmozdulás ezen a terén? 

 - Szerencsére igen, főleg a fiatalabb korosztálynál, akik már iskoláikban megkapták ezeket  a képzéseket. A többieknek azonban maguknak kell gondoskodniuk ezen ismeretek megszerzéséről, ha nem akarnak kiszorulni a munkaerőpiacról.  

Tehát tanulni, tanulni, tanulni! Negatívum a fiatalokkal kapcsolatban? 

- Érezhető náluk a sorkatonai szolgálat hiánya, sok a fegyelmezési probléma velük, de majd beleszoknak. 

 Mire számíthatnak a biztonsági cégek a jövőben? 

 - A kisebb cégek közül többen sajnos el kell, hogy hagyják a piacot. Ennek nem csak a megrendelések csökkenése az oka, hanem az is, hogy egyre több pályázat, megbízás kizárja az alvállalkozások igénybevételét. A nagy biztonsági cégek, ha nyerni akarnak, kénytelenek önállóan, alvállalkozók nélkül ellátni a megbízásokat. Egyéni vállalkozók terén viszont újra nőtt a kereslet, mivel alkalmazásukat nem zárják ki ezek a szerződések. 

Csakhogy az illetékes hatóságok egyszer ezeket már kényszervállalkozóknak minősítették, tehát nem valószínű, hogy újbóli tömeges elterjedésüknek nagyon örülnének! 

 - Véleményem szerint minőségi munkát csak alkalmazotti státuszban lévő, rendezett körülmények között dolgozó munkavállalóktól lehet elvárni. Ami pedig az állami szerveket illeti, azok értelemszerűen megkövetelik a törvényes foglalkoztatást, ugyanakkor az általuk kiírt őrzési pályázatok is olyan megbízási díjakon kelnek el, amiből nyilvánvalóan nem lehet kigazdálkodni a járulékokat. Véleményem szerint ez eléggé álságos magatartás. 

 Mostanában több fórum, például a szakmai kamara is közzétett egy számítást, amely szerint 918 Ft/óra vállalási díjból lehet kigazdálkodni minden szükséges költséget

 - A mi számításaink szerint még ez sem elegendő minden kötelezettség teljesítéséhez. Nem beszélve arról, hogy az Ön által említett kalkulációban csak az alkalmazottak munkabérére és járulékaira számolva jött ki ez az eredmény. De hol marad akkor még a cég rezsije, illetve nyeresége? Senkitől sem várható el, hogy vállalkozást működtessen nyereség nélkül. Szerintem körülbelül 1300 Ft/óra lenne a reális vállalási díj. 

 Ha már megemlítettük a kamarát, mi a véleménye erről a szervezetről? Mostanában elég sok kritika éri, sokan szorgalmazzák a megszüntetését, vagy legalábbis az átalakítását. 

 - Véleményem szerint a szakmai kamara elve jó, de a gyakorlatban nem működik megfelelően. Több jogosítvánnyal kellene felruházni, ha elvárjuk tőle a valódi eredményeket. Ráadásul a kormányzat részéről is meg kell hogy legyen az együttműködési szándék, hiszen nincs értelme tanácsot adni, ha a döntéshozó nem fogadja meg, nem veszi figyelembe. Elég csak az új fegyvertörvényre gondolni, amit hosszas egyeztetés előzött meg, mégis kihagyták belőle a vagyonvédelmi cégeket és a jogi fegyver kategóriát. 

 Többen bírálják a kamarát azért, mivel vezetőségében vagyonvédelmi cégek tulajdonosai kaptak helyet. Állítólag ezért nem képviselik eléggé a munkavállalók érdekeit. 

 - Szerintem ezen az alapon nem szabad kizárni őket, mivel sokan közülük valóban értenek a szakmájukhoz és érdemes odafigyelni a tanácsaikra. Persze mindig lesz olyan cégvezető, akit csak a gyors haszonszerzés motivál, de ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel együtt. Ami pedig az érdekképviseletet illeti, a kamara egy szakmai testület, munkajogi viták rendezésében a szakszervezetek illetékesek, nekik kell felnőni a feladathoz. 

 

-------------------------------

Cikk forrása: www.vagyonorujsag.hu

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.05.10. 19:00 5 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr351990316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baresif. 2010.05.11. 11:42:16

Kérdésem!Ha rendörségi eljárás van ellenem akkor bevonják e a vagyonörit?????

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.05.13. 09:24:37

@baresif.: Szia! Kérdésedre a válasz: "ha az igazolvány birtokosa ellen kétévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény elkövetése miatt indult büntetőeljárás", akkor bevonják, aztán, ha az eljárás az igazolvány tulajdonosának büntetőjogi felelőssége megállapítása nélkül zárul, akkor az igazolványt a tulajdonosának visszaadják.

madar3 2010.06.08. 08:01:42

Sziasztok !
Nagyon örülök, hogy foglalkozik valaki a vagyonőri kérdéssel ma magyarországon. Véleményem szerint alapvetően több probléma is van a szakmával.
1)Elsőként mindjárt a nem megfelelő képzés. Mint a fennti interjúban is olvasható, alapvetően ugródeszkának vagy kényszerpályának tekinthető ez a szakma.Ezzel csak az a probléma, hogy aki szeretné jól csinálni annak sem biztosít biztos megélhetést. Nem vagyok biztos benne , hogy ezt a szakmát a munkanélküliség csökkentésének eszközéül kellene használni. Azért ha valaki komolyabban belegondol adott esetben lehet egy kicsit nagyobb a felelősség itt. Azt hiszem egy komoly 1 vagy 2 éves képzés (inkább 2 ) megoldhatná ezt a problémát.
2) Kamara: Igen értem én azt , hogy a munkaügyi vitát a szakszervezetnek kellene rendezni, de akkor miért is fizetünk a kamarának? Sem jogsegély sem védelem, sem szakmai segítség. No akkor mit is csinálnak?
A szakszervezetbe vagy belép valaki vagy nem. De a kamara kötelező. Nem tudja senki, hogy mit is csinál. Azt tudjuk mit kellene csinálnia de kérdem én találkozott - e valaki már ellenőrzéssel a kamarától? Én közel 20 éve csinálom a szakmát de még nem. Nos most csak ennyit
süti beállítások módosítása