Levél: „Pár napja kaptam meg a tagságfenntartó nyilatkozatot. A hozzá mellékelt levélben az olvasható, hogy „…..a törvénymódosítás és a tervezett végrehajtási utasítás folyamatos, kötelező továbbképzést ír elő. Ennek szervezője és lebonyolítója a Kamaránk lesz. Tagjaink jelentős kedvezményekkel jutnak az előírt kreditpontokhoz. ….”

Nálunk - Pest megye – a Pest-Őr legutolsó számában e témáról azt írják, hogy „…a szakmai fejlődés érdekében és a megbízók igényei nyomán kötelező lesz a szakmai továbbképzés. Tagjaink számára ezt kedvezményesen tesszük lehetővé…” Néhány nappal ezelőtt  egy másik Pest megyei vezető pedig azt nyilatkozta, hogy "...olcsóbb lesz éves tagdíjat fizetni, mint a kötelező továbbképzések teljes árát kifizetni."  (Tehát ebből is az olvasható ki, hogy vélhetően - előbb vagy utóbb, de inkább már 2012-től  - kötelező lehet a szakmai továbbképzés. Az őrök képzési rendszerének átalakítása elég régóta napirenden van. A tippem az,  hogy csak idő kérdése, hogy mikor fogják az ezzel kapcsolatos jogszabályt valahogy módosítani, tehát biztos lesznek változások. A kérdés csupán csak az, hogy mikor és milyenek.)

 

Az SzVMSzK főbb feladatai közé tartozik – és fog is tartozni – az, hogy „közreműködik a szakképzés és a szakmai továbbképzés követelményszintjei, a szakmai minősítő rendszer kidolgozásában, a szakképzésben és a vizsgáztatásban”

Nagyon sok a panasz az őrök tudásával kapcsolatosan, hiszen az a tendencia, hogy egyre rosszabb és rosszabb felkészültséggel kerülnek ki az őket képző tanodákból. Ezért nem meglepő, hogy többek közt a Kamara is szigorítani, átalakítani szeretné a személy- és vagyonőrök (biztonsági) őrök képzését.

A tervek szerint az egyik legfőbb változtatás a kötelező továbbképzés bevezetése lenne.

Kötelező továbbképzés: Ez azért nem teljesen a Sátántól való ötlet, rengeteg  foglalkozásnál  van már ilyen. Az emberek tudása idővel bizony kicsit megkophat, ezért nem árt néha azt felfrissíteni, illetve változnak pl. azok a törvények is, melyeket valamilyen szinten az őröknek ismerni kell(ene).

Ha  valóban bevezetik ezt, akkor meg lesz határozva, hogy mennyi idő alatt hány kreditpontot kell összeguberálni. Hogy egy-egy továbbképzés, előadás hány pontot is ér, azt  valószínűleg  a Kamara fogja majd meghatározni.

Másik ilyen nagy változás lehet esetleg a specializáció: az, hogy a képzés a mostaninál sokkal célirányosabb legyen. (Például  ha valaki bankban kíván dolgozni, akkor majd rendelkeznie kell(ene) a bankőri képesítéssel.)

Ezek nem rossz kezdeményezések. Inkább abban látom a gondot, hogy azok fogják tanítani továbbra is az őröket, akik eddig is. Mitől változna az ő oktatáshoz való hozzáállásuk, mitől változna a képzés színvonala? (Természetesen vannak tisztességes, lelkiismeretes tanodák és oktatók is, valahogy őket kéne megerősíteni, helyzetbe hozni - szerintem -.)

 

Idézett rész forrása:

http://vagyonorujsag.hu/vagyonorujsag/living/486-januartol-megsznik-a-koetelez-kamarai-tagsag.html

 


 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.11.20. 11:11 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr73397688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolesz73 2012.01.07. 13:01:27

A kötelező képzés az megint egy olyan dolog, hogy nem rossz de azért a régen vizsgázott és a munkanélküli központok által kiontott biztonsági őrök között sok a különbség.Akkoriba azért lettünk biztonsági őrök, hogy a sok tolvajt,garázdát megakadályozzuk, a mostaniakat a MNK azért csinálta hogy egy meleg helyre beüljenek egy kis pénzért, és semmi elhivatottságot nem éreznek a szakma iránt.A kamara nem tud veszíteni megint a semmiért akar pénzt kérni.Gondolom aki ebben a szakmában dolgozik és folyamatosan csinálja azért elengedhetetlen a számára hogy ne olvassa el valahol a változásokat a vagyonvédelemben.Azért szeretném megkérdezni a kamarát ha kreditpont gyűjtés van aki 2007 ben elvégezte a Biztonságszervező I-II az mennyi kreditponttal indít, mert azért ez a szakmában felesővezetői,felsőfokú végzettséget jelent( szakmai főiskolát), és mennyi fizetés járna mert biztos hogy nem 108.000 Ft.
süti beállítások módosítása