- Hogyan, miként, merre tovább? -

Január elsejétől meg fog szűnni a személy- és vagyonvédelemben  a kötelező szakmai kamarai tagság. Ezzel kapcsolatosan az őrök között elég nagy a bizonytalanság. (Legalábbis én ezt vélem kiolvasni a hozzám érkező levelekből.)

Levél-1: „Tudomásom szerint bennünket egyéni vállalkozó személy- és vagyonőröket 2012-ben beterelnek az iparkamarába. Ott mennyi a tagdíj? Azoknak is menni kell akik maradnának az előbbiben?”

Levél-2: „ Azt szeretném kérdezni tőled, hogy az új törvény  avagy más jogszabály alapján milyen kötelezettségeink lesznek jövőre? Egyesek szerint pl. a kereskedelmi kamara avagy az iparkamara tagjaként kellene a továbbiakban tevékenykednünk nekünk egyéni vállalkozóknak. Ha tudod a választ, akkor kérlek válaszolj!”

Ahogy a fenti levelekből is látszik, nagy a tanácstalanság az egyéni vállalkozó őrök között  - is -.

 

Ami már biztos:

- 2012. január elsejétől megszűnik a kötelező szakmai kamarai tagság.

- A tagság fenntartásáról szóló nyilatkozatokat a napokban postázza/postázta a Kamara. Ezt csak az töltse ki és küldje vissza, aki továbbra is tag kíván maradni! (Akik nem tesznek ilyen nyilatkozatot, azokat január elsejei hatállyal, minden külön értesítés nélkül törölni fogják a nyilvántartásukból!)

- Az igazolványos őrök (azaz a nem vállalkozók) részére 2012-től nem lesz kötelező semmilyen  kamarai tagság.

 

És a sok kérdőjel:

Még mindig nem igazán lehet tudni, hogy mi is lesz jövőre a sorsa a magyarországi vállalkozásoknak, vállalkozóknak – köztük a vagyonvédelmiseknek – . Ennek az az oka, hogy a mezőgazdasági és a kereskedő-iparos lobbi közötti csatározás miatt továbbra is csúszik a kamarai törvények elfogadása.

A sok felmerült verzió közül az egyik az, hogy  ismét kötelezővé tennék a kamarai tagságot valamennyi Magyarországon működő vállalkozás, egyéni vállalkozó számára. (Ennek értelmében a vagyonvédelmi vállalkozások, illetve a vállalkozóként dolgozó vagyonőrök részére kötelező lenne a kamarai tagság, de nem a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamarában, hanem a Kereskedelmi és Iparkamarában.)

A Pest-Őr – a Pest megyei kamara kiadványa – legutóbbi számában az olvasható, hogy „egy törvénytervezet szerint (ez tehát még módosulhat) a társas és az egyéni vállalkozás kérheti majd a szakmai kamarában - azaz a SzVMSzK-ban - a nyilvántartását. Amennyiben ezt nem teszi, kötelezően a Kereskedelmi és Iparkamara tagja lesz. Ez esetben a kamarai díj adók módjára történő beszedéséről a NAV gondoskodik.)”

Viszont most pár napja  a következő hír jelent meg az újságokban:  

„A vállalkozók fellélegezhetnek, mert jövőre feltehetőleg nem lesz kötelező kamarai tagság, a többség számára (vagyis amelyik szakmáknál eddig sem volt kötelező) marad az önkéntesség. Viszont helyette kötelezővé tennék a kamarai regisztrációt, tevékenység szerint vagy az agrár, vagy a kereskedelmi és iparkamarához. (Ez a költségvetési bizottság adótörvény-módosító javaslatából derül ki.) A regisztrációkor minden vállalkozónak (egyéni és társas) évi 5000 forintos kamarai hozzájárulási díjat kell fizetnie.

Ha a vállalkozás nem fizeti be az 5000 forintos hozzájárulást, az köztartozás, adók módjára behajtható lesz, ezért is kerülne be az adótörvénybe a passzus.” (Tehát nem kötelező kamarai tagság, hanem kvázi kötelező „kamarai adó” lenne.)

Szóval most itt tart a történet……

 

Idézett rész forrása:

Jön a  kamarai adó: http://fn.hir24.hu/vallalkozas/2011/11/10/jon-a-kamarai-ado/

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.11.18. 16:50 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr813394448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása