Keikan Securityről Bajvan Szerdára változtatták annak a kft.-nek a nevét, amely Demján Sándor cégénél alvállalkozóként, feketén dolgoztatott biztonsági embereket. A Keikan csődbe ment, és a felszámolások lebonyolítására vállalkozó cég jelképes összegért vette meg. A cég egy tatabányai címre mintegy 200 bedőlt és felszámolásra váró vállalkozást regisztrált, a Bajvan Szerdához hasonló beszédes nevekkel: Agyő Április, Kacifánt Citrom, Lúzer Május stb. Egy felszámoló szerint mindez a „vagyonkimentést és a köztartozást felhalmozó cégek tisztára mosását szolgálhatja.”

 

A Keikan Security biztonsági céggel szemben még tavaly, „munkáltatással elkövetett adócsalás” miatt indított vizsgálatot a vám- és pénzügyőrség, miután feljelentés érkezett hozzájuk arról, hogy a vállalkozás bejelentés nélkül foglalkoztat embereket. Nem is akárhol, hanem az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Demján Sándor érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom Zrt.-nél. A Keikan biztonsági őrei, az alvállalkozás keretében, néhány hónapig a fővárosi West End City Center területén teljesítettek szolgálatot.

A Keikannál nemcsak a pénzügyőrség talált problémákat, hanem az adóhivatal és a munkaügyi főfelügyelet is, az utóbbi húszmillió forint bírságot szabott ki. A Keikan jelenleg már felszámolás alatt áll, mint Bajvan Szerda Kft. A vállalkozás tavaly áprilisban a korábbi tulajdonosoktól Jakics Mónikához és Erdélyi Józsefhez került a Tatabánya, Komárom út 31. szám alá.

 

Csakhogy a Komáromi út 31.-be másik tizenkilenc, különösebbnél különösebb nevű kft. is be van jelentve. Található itt – a cégnyilvántartás szerint – Agyő Április, Ajjaj 14, Bedőlt Bau, Bedőlt Álbau, Biznyisz Szeptember, Finito November, Fuccs Hármas, Hasztalan Egyes, Hűhó 13, Kacifánt Citrom, Káosz Béta, Konyec Június, Lúzer Május, No komment egyes, Sokasara Sárkány és Templom Egere 1, hogy csak néhányat megemlítsünk a listáról.

 

Az egyik cégvezető, Jakics Mónika szerint nincs ebben semmi különös. Ő és élettársa jelképes áron, 5 forintért megveszik a már nem működő, gazdasági tevékenységet nem folytató vállalkozásokat, és elvégzik a felszámoltatásukat. „Nekünk nincs se százmillió forintunk, se olyan erős politikai kapcsolatunk, hogy bekerüljünk a felszámolók közé, ezért találtuk ki ezt a megoldást.” A hvg.hu-nak elmondta, nekik arra kellenek a cégek, hogy referenciával szolgáljanak más tevékenységekhez, többek között cégalapításhoz.

 

Költségük nincs sok rajta – jegyezte meg –, legfeljebb annyi, amennyibe a cégek felszámolóihoz való egyszeri utazás kerül. „Olyan szintű kapcsolat alakult már a felszámolókkal, hogy az egyes ügyekben az egyszeri találkozás megteszi.” Sok jó tapasztalatot nem szereztek a szakma képviselőiről – tette hozzá Jakics, azt állítva, hogy számos eljárást – rendőrségit, adóhivatalit és vám- és pénzügyőrit – indítanak ellenük, mert találtak egy kiskaput, ami alapján dolgoznak.

 

A hvg.hu által megkérdezett felszámolók más megvilágításba helyezik az ügyet, többek szerint Jakicsékat lehetetlen elérni, nem veszik át a leveleket, lényegében nem tárgyalnak velük. A hatóságok pedig általában egyszerűen megszüntetik az ügyeket – állították forrásaink. Amelyik eljárás bírósági szakba jut, az is csak néhány tízezer, legfeljebb százezer forintos bírság kiszabásával végződik, ami pedig nem jelent visszatartó erőt a vagyonkimentések folytatásától, valamint a köztartozást felhalmozó cégek tisztára mosásától. „Ráadásul kétszáz cégnél a szándékosság talán már feltételezhető" – mondta a felszámoló.

 

Kiemelt kockázatúként kezelik a hatóságok, így a Vám- és Pénzügyőrség is azokat az egy címre bejegyzett cégeket, amelyek száma akár több száz is lehet, s amelyek egytől eddig felszámolás alatt állnak – közölte a hvg.hu-val Fröchlich Zsolt ezredes, a testület Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese. Megjegyezte, nem ismeretlen előttük a jelenség. „Ezekkel a vállalkozásokkal kapcsolatban felmerülhet a vagyonkimentés, az adócsalás vagy az, hogy amíg szükséges, altatják őket.”

 

Az ezredes furcsának találja a cégvezető hivatkozását, miszerint ők a cégek felszámoltatását ingyen csinálják, hiszen – mint mondta – csupán a postafiók fenntartásának is vannak költségei, egy vállalkozást pedig akkor érdemes működtetni, ha haszon van rajta. „Általánosságban megfogalmazott bejelentés esetén az APEH jár el, konkrétan, tényállás kapcsán pedig a Vám- és Pénzügyőrség is kezdeményezheti a vizsgálatot” – tette hozzá a parancsnokhelyettes.

 

Cikk forrása: http://hvg.hu/itthon/20100317_vagyonkimentes_bajvan_sokasara_kaosz_kft)

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.05.08. 13:32 1 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr291983697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása