Ezen a blogoldalon is már többször megírtam azt, hogy a magánbiztonsági ágazatban 2012. január elsejétől meg fog szűnni a kötelező szakmai kamarai tagság.

Az SzVMSzK - azaz a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara -  a napokban postázza azokat a nyilatkozatokat, melyek visszaküldésével lehet a kamarai tagságot fenntartani. Csak annak kell visszaküldenie ezt a papírt, aki jövőre is kamarai tag kíván maradni!!!!  

„Valamennyi az SzVMt. hatálya alá tartozó szakmai kamarai tag 2011. október 1. és december 31. napja között – a kamarai országos elnökséghez intézett – egyoldalú, írásbeli nyilatkozattal fenntarthatja kamarai tagsági viszonyát. A tagsági viszonyt fenntartó nyilatkozat hiányában a kamarai tagsági viszony 2012. január 1-jén megszűnik. A tagságot fenntartó nyilatkozat érvényességéhez a kamara külön elfogadó nyilatkozata nem szükséges. A tagsági viszonyukat fenn nem tartó kamarai tagok személyes adatait a kamarai tagsági nyilvántartásokból haladéktalanul törölni kell.”

 

A kötelező kamarai tagság megszűntét sokan úgy értelmezik, hogy a kamara is meg fog szűnni. Nem szűnik meg, hanem köztestületként továbbra is a személy- és vagyonvédelem egyik meghatározó tényezője marad.

 „A köztestület jogi személy.  Önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkező szervezet, melynek létrehozását törvény rendeli el. A köztestület a tagságához, illetőleg a tagsága által végzett tevékenységhez kapcsolódó közfeladatot lát el.” (1993. évi XCII tv.)

Az SzVMt. értelmében az SzVMSzK fő feladatai közé tartozik  majd – többek között az – hogy,

- „az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységgel összefüggő ügyekben képviseli és védi a személy- és vagyonvédelmi, a tervező-szerelő, valamint a magánnyomozói szakma tekintélyét, a kamara testületeinek és tagjainak általános szakmai érdekeit.

- megalkotja a kamara alapszabályát, közreműködik az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek gyakorlásának szakmai irányelvei, továbbá a szolgáltatások teljesítésének szakmai követelményeire vonatkozó ajánlások kidolgozásában,

- közreműködik a szakképzés és a szakmai továbbképzés követelményszintjei, a szakmai minősítő rendszer kidolgozásában, a szakképzésben és vizsgáztatásban.”

 

2012. februárjában kamarai választások lesznek.

 A kamara 2012. március 1-jéig – soron kívüli kamarai választások során – alakuló országos küldöttgyűlést választ, amelynek megbízatása az alakuló küldöttgyűlés által elfogadott alapszabály szerinti időtartamig szól. 2012. január 1-jén – az országos szervezet kivételével – a 2011. december 31-én hivatalban lévő kamarai szervek, illetőleg tisztségviselők megbízatása megszűnik.” A kamarai országos szervezet feladatai ellátása céljából az új országos szervezet megválasztásáig, de legkésőbb 2012. február 29-éig működik tovább. Az országos szervezetben tisztséget betöltő tagok tagsági viszonya fenntartási nyilatkozat hiányában 2012. március elsején szűnik meg.

Azok a kamarai tagok választhatnak majd, illetve lesznek választhatóak, akik a választás napján az önkéntes kamarai tagokról vezetett nyilvántartásban szerepelnek. „….azok a kamarai tagok választhatnak, illetve választhatóak meg küldöttnek, akik a választás napján az érintett kamarai országos szervezet által az önkéntes kamarai tagokról vezetett nyilvántartásban (névjegyzékben) szerepelnek tagsági jogviszonyuk (2) bekezdés szerinti fenntartása vagy új tagsági viszony létesítése következtében.”

„Az alakuló küldöttgyűlésbe való küldöttajánlás módját, illetve a küldöttek megválasztásának rendjét az országos szervezet 2012. január 15-ét követően a nyilvántartásban szereplő kamarai tagok létszáma alapján határozza meg azzal, hogy a létszám meghatározásakor a 2012. január 1-jét követően létesített új tagsági viszonyokra is figyelemmel kell lenni.”  

 „Választott tisztséget csak az tölthet be, aki a választás előtt a tagság számára nyilvánossá teszi, hogy mely, e törvény hatálya alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozásnak tagja, vezető tisztségviselője vagy folytat-e ilyen tevékenységet egyéni vállalkozóként.”

„…küldöttnek az választható meg, aki nyilatkozik arról, hogy küldötté választása napján kamarai tagsági viszonyban áll, továbbá tagsági viszonyának megszüntetése nincs folyamatban. Megválasztását követően küldöttként csak az járhat el, aki eljárása napján kamarai tagsági viszonyban áll.”

 

Idézett részek innen:

http://www.parlament.hu/irom39/01861/01861.pdf

 

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.11.06. 18:31 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr433358993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chivaska 2011.11.17. 13:36:33

Sziasztok!
Én is,mint még sokan,a héten megkaptam a kamarától a levelet,melyben kérnek,nyilatkozzak,maradok-e tag,avagy nem? Néhány kérdésem volna ezzel kapcsolatban. Az világos,hogy még az idén döntenem kell,de! Ha most úgy döntök,hogy nem,akkor ugye január 1-től nem vagyok tag. Mert hiába februárban fizettünk tagdíjat,és áprilisban kaptunk matricát,a tagsági januártól decemberig tart. Ez érdekes. De ha rábólintok,magyarul szándéknyilatkozatot teszek,elméletileg fizetni csak jövőre kell,tehát mi van,ha esetleg januárban,februárban szeretném valamiért igénybe venni a kamara segítségét? Eddig is elhajtották a hozzájuk fordulókat,ez most sem fog változni,gondolom én,ráadásul könnyen a fejemhez vágják,nincs tagdíj befizetve,nem segítenek, vagy ha most nemet mondok,de jövőre esetleg meggondolom magam,mert csak akkor kapok munkát,van lehetőségem belépni? Ha most igent mondok,de mire be kell fizetni,akkorra már esetleg más munkakörben dolgozom,mondhatom-e,hogy sorry,de inkább mégse? És ami a leglényegesebb és számomra érthetetlen. Idézet a kapott levélből: "a törvénymódosítás és a tervezett végrehajtási utasítás folyamatos,kötelező továbbképzést ír elő. Ennek szervezője és lebonyolítója Kamaránk lesz. Tagjaink jelentős kedvezményekkel jutnak az előírt credit pontokhoz. A várható végrehajtási utasítás szerint,aki az előírt továbbképzéseken nem vesz részt,az előírt creditpontokat nem szerzi meg,annak a Rendőrség a jövőben NEM HOSSZABBÍTJA MEG A SZEMÉLY-ÉS VAGYONŐRI IGAZOLVÁNY ÉRVéNYESSÉGÉT." Most mi van? Én értem rosszul,vagy tényleg?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.11.17. 15:18:21

@chivaska:
Szia Chivaska! :)
1., Ha most nem küldöd vissza a nyilatkozatot, de később - pl. februárban - mégis úgy döntesz, hogy szeretnél kamarai tag lenni, akkor simán lehetsz kamarai tag. (bemész hozzájuk vagy levélben jelzed a szándékodat, s akkor regisztrálni fognak ismét a tagjaik közé!)
2., Ha most visszaküldöd a kamarának a nyilatkozatot, de később - pl. jövő januárban - meggondolod magadat, s nem szeretnél mégse kamarai tag maradni. (Gondolom, hogy ezt jelezni kell majd feléjük, s törölni fognak a tagjaik közül.) Idén úgy volt, ha márc. 15-ig kért valaki szüneteltetést, akkor nem kellett tagdíjat fizetnie. Vélelmezem, hogy továbbra is lesz egy ilyen technikai időpont, s ha addig jelzed majd a szüneteltetési vagy megszüntetési szándékodat, akkor arra az évre már tagdíjat se kell majd fizetni.
3., Teljesen jól értelmezed. Gondolj csak az orvosokra, ha nem szerzik meg az előírt kreditpontokat, akkor ők se praktizálhatnak. Régóta tervezik azt, hogy az őröknek is folyamatos, kötelező legyen a továbbképzés. Ez sok szakmánál van így, hiszen idővel kicsit megkophat a tanult tudás, új jogszabályok születnek, amikkel nem árt ismerni.
Pl. a szociális munkásoknál ilyen képzések vannak: 3sz.hu/sites/default/files/uploaded/kulcskeresomuhely2011_0.pdf

chivaska 2011.11.21. 13:10:45

Szia Edina!
Köszönöm a választ,de sajnos az én hibámból nem arra kaptam azt,amire vártam.Levelemből valóban nem derül ki,hogy én ironikusan kérdezem,hogy "most én értem rosszul"? Ugyanis a kérdés arra vonatkozott,hogy valóban az a kamara fogja rendezni ezeket a továbbképzéseket,amelyiket most januártól több ezer biztonsági őr fog otthagyni? Ha igen,valaki is gondolja,hogy nem fogják a kilépők megszívni? Remek alkalom nekik a bosszúra! Csak egy lehetséges változat. A maradó kamarai tagoknak ingyenes,esetleg roppant baráti áron lesz megtartva a képzés,ellenben a többieknek,mondjuk 10 ezer. És akkor mi van? Ha befizeted a kamarait és maradsz,akkor jól jársz,ha nem akkor azonnal be akarsz lépni,mihelyst kiderül mennyi is lesz a képzés díja,mert ha nem veszel rajta részt,nincs kredit pont,ergo nincs vagyonőri hosszabbítás sem. A kör bezárult,úgyhogy mindenki jobban jár,ha marad tag. Ne legyen igazam,de a kamarákat ismerve biztos,hogy megszívatja a kilépőket. A 10 ezer csak hasra ütés utáni összeg,akármennyi is lehet.
A válasz azon részével teljesen egyet értek,hogy szükség van képzésekre,mert teljesen felhígult ez a szakma is. Hogy lehet egy tanfolyamot úgy meghirdetni,hogy"vizsgagaranciával"? Tehát lehetsz bármilyen hülye,ha el se mégy a tanfolyamra,akkor is sikerülni fog a vizsgád,csak lényeg,hogy fizess! Abszurd!Üdv! Chivaska Szolnok
süti beállítások módosítása