A magánbiztonsági ágazatban 2012. január elsejétől meg fog szűnni a kötelező szakmai kamarai tagság, mivel a 2011. évi XXIV. törvény módosította többek közt a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényt.

Ahogy közeledik az év vége, egyre több kérdés merül fel ezzel kapcsolatosan az őrökben:

 Levél: „Szia! Tanácstalan vagyok, mert megszűnik a kötelező kamarai tagság jövőre, de nem akarok a kamaránál maradni. Így dolgozhatok-e majd továbbra is mint vagyonőr?”

 

 „Valamennyi az SZVMT. hatálya alá tartozó szakmai kamarai tag 2011. október 1. és december 31. napja között – a kamarai országos elnökséghez intézett – egyoldalú írásbeli nyilatkozattal fenntarthatja kamarai tagsági viszonyát. A tagsági viszonyt fenntartó nyilatkozat hiányában a kamarai tagsági viszony 2012. január 1-jén megszűnik. A tagságot fenntartó nyilatkozat érvényességéhez a kamara külön elfogadó nyilatkozata nem szükséges. A tagsági viszonyukat fenn nem tartó kamarai tagok személyes adatait a kamarai tagsági nyilvántartásokból haladéktalanul törölni kell.”

 Aki jövőre nem szeretne szakmai kamarai tag maradni, az egyszerűen ne küldje vissza a Kamarának azt a papírt, amit mostanában fognak majd e témában kipostázni a tagoknak!

Ha valaki 2012-től nem lesz az SzVMSzK  - Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara  - tagja, attól még lehet vagyonőr!

Annak, hogy valaki nem  lesz tag, elvileg semmilyen következménye nem szabadna, hogy legyen.

A gyakorlatban viszont ennél sokkal árnyaltabb a kép. Például életkor, nem stb… miatt sem kerülhetnének a munkavállalók hátrányba a jelenleg érvényes törvények értelmében. DE ez a valóságban nem igazán van így! Mindenki találkozhatott már  pl. olyan hirdetéssel, melyben a munkaadó meg is fogalmazza, hogy ő bizony fiatal, férfi munkavállalót keres. Ebben az esetben tetten lehet érni a diszkriminációt. A jogban járatosabb munkáltató viszont semmi ilyet nem ír ki, „csak” szép csendben kimazsolázza a jelentkezők közül a fiatal férfiakat  - a többi állásra pályázó pedig sose fogja megtudni, hogy miért is nem őt vették fel. Ezzel csak azt akartam jelezni, hogy biztosan lesz majd olyan, aki a szakmai kamarai tagsággal rendelkezőket fogja szívesebben alkalmazni, s ha ezt „diszkréten” csinálja, akkor erre rá se lehet jönni.

 

Vállalkozók/vállalkozások

A vagyonvédelmi vállalkozások és a vállalkozóként dolgozók részére kötelező lesz a kamarai tagság, de már nem a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarában, hanem a Kereskedelmi és Iparkamarában. Esetükben a tagdíj adók módjára lesz behajtható.

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.10.16. 18:26 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr723307448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villám1 2011.11.08. 10:53:15

Sziasztok .Én befizetem a kamarai díjat,bár nem sok értelme.Remélem a munkaadók is komolyabban veszik majd azt akinek van érvényes kamaraija,ha elosztjuk egy évre nem is sok.A semmiért.Mindenesetre hátrányom nem lesz belőle,de pénzem se.De ezt mindenki maga dönti el ugyebár..........

chivaska 2011.11.10. 07:42:00

Sziasztok!
Áprilisban egy évre fizettünk tagságit,az szerintem áprilisban fog lejárni. Vagy most is átvertek,pedig tudták a kamaráknál,mikor a csekkeket kiküldték.
6100ft/év,itt Szolnokon vagyonőr nap,egy ingyen ebéd,hozzá üdítő,sör,a családnak,3-4-5 fő részére,az optimistán is 2 ezer,a többi kidobott pénz. Mert hiába mégy be bármilyen gonddal,panasszal,a kamarához,csak széttárják a kezüket:Sorry!

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.11.10. 08:00:51

@chivaska: Szia Chivaska! :) A tagdíj az egy naptári évre szól(t), tehát január egytől az adott év utolsó napjáig.
Április 30. az egy technikai időpont, hogy addigra minden lezajlódjon. Csekkek kiküldése, befizetések beérkezése, matricák kiküldése stb... stb...

Metin 2011.11.26. 12:42:58

Kedves Edina!

Vállalkozók/vállalkozások

"A vagyonvédelmi vállalkozások és a vállalkozóként dolgozók részére kötelező lesz a kamarai tagság, de már nem a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarában, hanem a Kereskedelmi és Iparkamarában. Esetükben a tagdíj adók módjára lesz behajtható."

Mégis, mint vállalkozó, milyen alapon köteleznek kamarai tagságra pl. az Iparkamaránál? Ezt nem értem?! Kötelező, vagy nem? ha alkalmazottként NEM kötelező, akkor vállalkozóként miért lesz az!

Edoka69 2012.02.19. 12:04:10

Szia Edina!Én 2011Novemberben vizsgáztam de nincs még Kamara TagságiIgazolványom és ugy hallottam,hogy 2012 januártol már nincs akkor igy is érvényes az igazolványom,vagy hova forduljak kérnék tanácsot.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.02.19. 14:15:17

@Edoka69: Szia!:) Januártól már nem kötelező a szakmai kamarai tagság, így a vagyonőri igazolványod a kamarai igazolvány nélkül is "érvényes".

muszasi 2012.02.26. 08:55:33

Akiknek a kamarai tagság nemfizetése miatt bevonták a vagyonőri igazolványukat anno,azokkal mi történik?köszi

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.02.26. 15:04:58

@muszasi:
Szia!
Ki kell váltani újra a vagyonőri igazolványt.
Kamara felé a tartozás, - elvileg - mint minden más tartozás 5 évig behajtható.
süti beállítások módosítása