A megbízók mennyire tehetnek a vagyonvédelemben kialakult helyzetről?

Levél: „Olvasom a sok-sok hozzászólást, mindenki az alvállalkozókat szidja azért, hogy nincs bejelentve, nem kap táppénzt… stb… stb…

A valóság:

Az alvállalkozói rendszer azért alakult ki, mert legtöbbször már a fővállalkozó sem kap akkora megbízási díjat, hogy a vagyonőrt akár minimálbérre is bejelentse. Ő nem akar csalni közvetlenül, ezért alvállalkozónak adja tovább a munkát:

Egyik esetben valós alvállalkozóról beszélünk. Ez a cég már kevesebb díjat kap -mert a fővállalkozó levesz  15 - 25 százalékot -, tehát neki már még úgy sincs esélye még a minimálbérre bejelentésre sem. Vagy ha bejelentene minimálra, akkor dolgozhatnánk neki 200 forintos órabérért. De ez a fővállalkozót nem érdekli, oldjad meg mondja, lopjál az áfából. Persze 600 forintos vállalási díjnál a teljes áfa ellopása esetén sem jön ki a bejelentés. Meg minek jelentene be, amikor már úgyis elkövet egy bűncselekményt. Persze a valós alvállalkozó is továbbadja papíron vagy ténylegesen a munkát, hogy védje magát.

A másik esetben az alvállalkozó nem valós, hanem a fővállalkozó keres strómant, aki némi pénzért nevére vesz egy céget, aztán ha baj van eltűnik. Persze ebből egész láncolatot csinálnak.

Nekem az a kérdésem, hogy miért nem piszkálják a hatóságok a megbízókat (akik jellemzően multik), akiknek tudnia kell, hogy abból amit adnak a fővállalkozónak nem látható el a  feladat törvényesen?!?

Könnyen kiszámítható lenne a minimum: szakmai minimálbér törvényes munkaidőre visszaszámolva, szabadsággal kb. 800 Ft + fővállalkozó tiszta haszna kb. 100 Ft + üzemeltetési költség (iroda, rezsi, telefon, benzin, középvezetők díja, mert ugye a munkát szervezni is kell valakinek… stb..) + 100 Ft és mindjárt 1000 forintnál járunk óránként. Nem véletlenül javasolt tavaly a kamara 950 forintos megbízási díjat minimumnak. Ja és még csak minimálbérrel számoltam, a többi zsebbe, hol van még a törvényesség!?! Tapasztalatom szerint az átlag vállalási díj a piacon kb. 700- 800 között van. Akinek van számológépe vagy egy bérszámfejtő ismerőse az tudja, hogy szinte az egész piac kamu, bűnözés.

Szóval megint a fejétől bűzlik a hal, ha egyszer ezt az egészet az APEH átgondolná, villámgyorsan rend lenne a vagyonvédelemben. A megbízók az első felelősségre vonás után nyüszítve emelnék a díjaikat, mert higgyék el beleférne nekik, főleg ha nem akarnak dutyiba menni.”

 

A témához kapcsolódó írás:

Vajon megszűnnek majd a vagyonvédelemben az alvállalkozói láncolatok? 

http://edinaoldala.blog.hu/2011/04/28/vajon_megszunnek_majd_a_vagyonvedelemben_alvallalkozoi_lancolatok

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.09.01. 18:59 2 komment

Címkék: levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr333196117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zabszemjankó 2011.09.16. 06:06:56

Szia Edina!!

Egy postot mikor írsz arról,hogy szeptembertől megszűnik az alvállalkozói lánc és a fővállalkozó jelenti be minimálbérre az alkalmazottat?
Mondjuk azt vártam,hogy így valamelyest nő az órabér,de pont ellenkezőleg csökkent:S A G4-nál,kezdték el amúgy...
Gondolom még nem minden cég jár így el.
süti beállítások módosítása