Kónya Péter  - FRDÉSZ elnök - szerint a korkedvezményes nyugdíjak felfüggesztése nem csak a rendvédelmisekre, hanem idővel mindenki másra is vonatkozni fog majd. Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára ezt cáfolta. Viszont akkor miért olyan szöveggel módosítanák e témában az Alkotmányt, amilyennel?

 

 

Egy dolog biztos, a rendvédelmiseket érinteni fogja a tervezett változtatás. Velük kapcsolatosan a  kormány jelenlegi elképzelése a következő:

„A mindenkori öregségi nyugdíj -5 év vonatkozik a hivatásos állományra.

Figyelembe veszik az állomány elhasználódottságát, az ebben érintett szak és szolgálati ágak meghatározására a szakszervezetek véleményét is kikérik majd. Elsősorban a tiszthelyettesi állományt érinti ez a kérdés.

Aki már betöltötte az 57 évét az minden alól mentesül.

Két fő kategóriára bontják a visszarendelést:

1, átszervezéssel nyugdíjazottak (úgy tekintenek rájuk, hogy teljesen egészségesek szolgálathoz)

2, FÜV eljárással nyugdíjazottak:

- 70% felett: nem foglalkoznak ezzel a réteggel, minden marad a jelenlegi állapot szerint. (III.kat)
- 40-69% közötti állomány: Ismételt FÜV eljárás alá vetnek mindenkit (II. kat.)
- 40% alatti állomány MÉRLEGELÉS NÉLKÜL LESZ VISSZARENDELVE.

A visszarendelt állomány korlátozott szolgálat ellátására lesz kötelezve, a jogállásuk a HSZT alapján (beemeléssel) lesz szabályozva. Munkarendjük kizárólag 06.00-22.00 órák között lesz. Fő feladatkörük az ellenőrzés, munkafelügyelet (közmunkásoknál) egyes esetekben az állami intézményeknél ellenőri (NAV – számlaellenőrzés) feladatkörben képzelhető el. Intézkedési jogosultsággal és jogi védelemmel látják el őket aminek a részleteiről semmit sem hallottunk az ülésen. Szolgálati ruhanormát terveznek (2 öltözet bevetési egyenruházat, bilincs, vegyi eszköz, gumibot) de lőfegyver nem.

Illetmény terén: Pintér Sándor állásfoglalása szerint a javadalmazásuk nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíjuk. Bizonyos esetekben (nem tért ki rá) ez rögzített nyugdíj lesz.

50 éves kor felett a meglévő szolgálati idő alapján dinamikusan növekvő fizetést ígért szorzó rendszerrel. De ennek a részleteit sem mondta el.

2011 évre 5%-os illetményfejlesztést ígért.

Béren kívüli juttatások terén Felkai álláspontja a tulajdonszerzés, tehát a lakáshoz jutás esélyeit akarják erősíteni, kedvezményes „céges” kölcsönrendszerrel.

A táppénz 90%-os összege megmarad erre az állományra is.

 

"Kényszerléti rendőrség"

A juttatásai megegyeznek a szolgálatot teljesítő állományéval, de csökkentett elvárásokkal (fentebb: munkavégzési idők, fegyver nélküli szolgálat)

Részükre külön bértábla kerül majd megállapításra.

 

Mindenki részére három hónap gondolkodási időt adnak, erre az időre a nyugdíjukat 20%-al csökkentik.

Aki közös megegyezéssel ment nyugdíjba azoknak is!

Ha visszatér a munkába a fent leírtak kötelező érvényűek lesznek azonban könnyítés még, hogy másodállást, vállalkozást „tarthat fent” amennyiben a jelenlegi normákkal nem ütközik. (nem lehet pld: kidobó, biztonsági őr, stb.)

Ha nem jön vissza, mert már magán vállalkozása, egyéb állása van akkor a nyugdíjának folyósítása felfüggesztésre kerül majd a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig.”

(info innen: http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1513-a-kormanyzati-atverescsomag-kovetkezo-resze.html)

- . –

Annak az 57 évesnél fiatalabb nyugdíjasnak – akár rendvédelmis, akár rokkantnyugdíjas -, aki nem fogadja el a számára felajánlott, a nyugdíjával azonos jövedelmet biztosító állást, felére csökkenthető lesz a nyugdíját felváltó szociális ellátásának összege. Aki pedig esetleg másodszor is visszautasítaná a  számára felkínált munkát, elveszítené járandósága egészét.

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.05.21. 05:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr982920673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása