Hogyan lehet megszerezni a gázpisztolyhoz a viselési engedélyt?

Levél: „A következő kérdéssel fordulok hozzád: még nincs fegyvervizsgám, mert még nem tettem le, de ettől még gázfegyvert tarthatok itthon? Mert valahol azt olvastam, hogy nem, de több vásárlási oldalon is azt látni, hogy igen, lehet tartani. Ha jól tudom, akkor utcára nem vihetem, mert ahhoz viselési engedély is kell, amihez ugye ha jól tudom akkor vizsga is kell. De ezt az itthoni tartást nem értem teljesen!”

 

Engedély nélkül vehetsz és tarthatsz otthon - a dobozában - gázfegyvert.  DE, hogy azzal már kimenjél az utcára, ahhoz engedély kell, ami nem vizsgához kötött.

„A viselési engedély megszerzésének részletes menete:

1., Gáz-riasztó fegyvert szabadon lehet vásárolni. Amennyiben a fegyver új, a vásárláskor garanciajegyet és a műszaki megfelelőséget igazoló MKH tanúsítványt adnak hozzá. Ez utóbbi sajnos többnyire plusz költséget jelent a vásárlónak.
Használt (garanciajegy nélküli), vagy MKH tanúsítvánnyal nem rendelkező fegyvert be kell vizsgáltatni a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-nél ( http://www.mkh.hu/ ) Ha ez a fegyver rendelkezik CIP* próbajellel, akkor csak szemléztetni kell az MKH-nál, ami valamivel alacsonyabb költséget jelent. (31/2006. (VI. 1.) GKM r. A fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról)
                
(* CIP: Nemzetközi Állandó Bizottság. A résztvevő tagállamok kölcsönösen el kell, hogy ismerjék egymás fegyverekbe beütött próbajeleit. Tagok: Belgium, Chile, Németország, Finnország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztria, Oroszország, Szlovákia, Csehország, Magyarország.)

2. 2009-ben, a 2009. évi CXLIX. törvénnyel (A bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról) a Fegyvertörvényt is módosították, kiegészítették, amivel sajnos az engedélyezési eljárás is bonyolultabbá és költségesebbé vált:

"3/A. § (3) Az engedély kiadására és meghosszabbítására irányuló eljárásban, a kérelmező hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy vele szemben a (2) bekezdés a)
c) pontjában meghatározott körülmény nem áll fenn."

A fenti rendelkezés szerint, a 2010. jan. 1. után beadott engedélykérelmekhez, a postákon kapható Adattovábbítás Iránti Kérőlapon (150 Ft) az előélet-ellenőrzésünkről szóló adatok továbbítását kell kérni az eljáró rendőrhatóság számára (3.100 Ft eljárási díj).

FIGYELEM! NEM ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY, az NEM JÓ fegyverügyintézéshez!!!           

A kérőlapon, a személyes adatok pontos kitöltése után, postázási névként (3. pont) a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályát kell megadni. (Budapesten: Budapesti Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztály Fegyver- és Engedélyügyi Osztály - 1139 Budapest, Teve utca 4-6.)

Az 5. pontban az A1, B1, C1, D1 mezőt kell X-szel megjelölni.
Az 5.1. pontot nem szükséges kitölteni.
A 6.1. pontban a hatósági bizonyítvány felhasználási céljaként a következőt kell beírni:
"Fegyvertartási engedély megszerzése"

A kérőlapot, a mellékelt borítékban, az ellenőrzést végző "Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala - Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság"-hoz kell elküldeni.

3. A vásárolt fegyvert töltetlen állapotban, elcsomagolva, a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell bevinni félfogadási időben.
Ide kell:
személyi igazolvány, lakcímkártya, 2000 forint, és - a CIP-egyezmény alapelveivel ellentétben megkövetelt - a  PKLV Kft. (www.mkh.hu)-nál megvásárolható, műanyag kártya formátumú "Tanúsítvány".
FIGYELEM! Budapesten a BRFK a lakóhely szerint illetékes kapitányság, nem a kerületi!

4. A rendőrségen ki kell tölteni egy kérelem űrlapot (ez előre is megtehető a letöltött és kinyomtatott űrlappal). Gáz-riasztó fegyver esetén, a munkáltatóra, és a fegyver tárolási helyére vonatkozó rovatokat nem kell kitölteni!
A gázpisztolyt, az MKH tanúsítványt, a személyi igazolványt elkérik, az adatokat rögzítik és egyeztetik. Ezalatt be lehet fizetni a 2000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat, a kapott csekken. A befizetésről szóló feladóvevénnyel ismét az ügyintézőhöz kell fáradni. Az ügyintézés végén visszaadnak mindent, és egy elismervényt is kap az ügyfél, hogy folyamatban van az eljárás.
FIGYELEM! AZ ELISMERVÉNY NEM JOGOSÍT VISELÉSRE!

5. Lakhelytől függően, jellemzően 2-3 héten belül, ajánlott levélben kiküldik a lakcímre a bankkártya méretű, műanyag, névre és az adott fegyverre szóló viselési engedélyt, vagy be kell érte menni ismét személyesen."
 

Idézett rész forrása: http://www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/fegyverviselesi_engedely.6.php

 

 

Szerző: EdinaEdina  2011.02.15. 15:57 Szólj hozzá!

Címkék: fegyver levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr522663142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása