Néhány nappal ezelőtt akadt a kezembe a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság - röviden az MBÁPB - egyik beszámolója, ami abból az alkalomból született, hogy néhány tagjuk kint járt Szófiában.

Ebből az anyagból szemezgettem ki a Bulgáriával - mármint a bolgár vagyonvédelemmel - kapcsolatos megállapításokat:

Bulgáriában a helyzet kissé hasonlít az 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek első két-három évében meglevő magyar viszonyokra, de a rendőrség részvétele sokkal jelentősebb, dominánsabb, mint nálunk  - volt -. A bolgároknál a rendőrség olyan biztonsági szolgáltatásokat is nyújt polgári jogi szerződés keretein belül, amelyek egyébként magánbiztonsági szolgáltatások. Ez a szokás teljesen ellentétes az európai gyakorlattal. A bolgár rendőrség úgy tekinti a magánbiztonsági ágazatot, mint ahová a létszámcsökkentés miatt feleslegessé vált rendőröket el tudja helyezni. Az engedélyezést és az ellenőrzést - ahogy nálunk is - a rendőri szervek végzik.

A bolgár munkaadói szövetségek beszámolóiból megtudható, hogy a közbeszerzések esetén Bulgáriában is a legalacsonyabb ár a nyerő - tehát ott sem a minőség, hanem a költség a döntő tényező -. Náluk is sok az engedély nélkül, feketén dolgozó cég. Az engedéllyel rendelkező cégek nagy része is szabálytalanul foglalkoztatja a munkaerőt, nem fizeti ki a különböző pótlékokat, nem adják ki a pihenőnapokat, szabadságot, stb.

Az oktatás kérdése sincs megoldva, általában a vállalatok végzik a saját őreik képzését, és ők adják ki a bizonyítványokat is. (A bolgár vagyonvédelmi szakemberek elképzelései szerint legalább negyven (!) órásnak kellene lenni egy-egy képzésnek. Zárójelben jegyzem meg, hogy nálunk kb. 300 órás egy tanfolyam - már ha a képző intézmények mindent betartanak -.)

Érdekességként még megemlíteném, hogy Bulgáriában a magánnyomozási tevékenység egyáltalán nincs szabályozva, és nincs is engedélyhez kötve.

Hááát, ez van! :( Nagyon úgy tűnik, hogy balkáni állapotok vannak ott  - is -.

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.11.24. 13:48 2 komment

Címkék: külföld mbápb

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr812470203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.11.26. 03:48:00

Edina azért nem mondhatjuk, hogy Magyarországon van normális szabályozás. Már a szabályozás is sánta, a betartás meg egyenesen nulla.
süti beállítások módosítása