Félrelépő házastárs, titkolózó üzleti vetélytárs vagy tapogatózó őstermelő: a magánnyomozók célpontjai és megbízói is rendkívül sokfélék.

A magánnyomozók megbízásainak döntő többségét a céges megrendelések és a feltételezett házastársi hűtlenség kiderítése ügyében folytatják. Habár politikusok ellen törvénybe ütköző magánnyomozói irodáknak megbízást elfogadniuk, és ennek tényét a politika és a szakma is tagadja, vannak ilyen jellegű felkérések – időnként ezek ki is derülnek, komoly botrányt keltve, ahogy volt erre példa az elmúlt években.

A céges megbízások nagy része a versenytársak felmérésére irányul, avagy lojalitásvizsgálat, amikor a saját dolgozók viselkedését, esetleg üzleti dolgait figyeltetik meg. Az árak változatosak, természetesen függ a munka jellegétől, de egyéb körülményektől is. 

Bárki nyomoztathat

Nincs olyan rendű vagy rangú ember, aki ne fordulna magánnyomozóhoz – mondja Herczeg Anna, a magánnyomozói kamara országos alelnöke. Céges ügyekben sem csak százmilliós üzletkötés előtt álló cégek keresnek magánnyomozót, más szinten is megéri megbízást adni. Volt úgy, hogy őstermelő kért meg magándetektívet arra, derítse ki egy terményfelvásárlóról, mennyire fizetőképes, korrekt. Hisz az így előre kiadott költség sok fejfájástól és későbbi kártól menekítheti meg az embert.

A magánszemélyek legtöbbször házastársi, élettársi feltételezett hűtlenség miatt fordulnak nyomozóhoz. Az alelnök kiemelte: kapcsolataik, tapasztalatuk, a nyomozati technikák ismerete révén hatékonyak, ám nem hághatják át a törvényeket, nem használhatnak titkosszolgálati eszközöket. Így nem hallgathatnak le senkit. De rá sem törhetnek a hálószobában a félrelépő párra, s nem kaphatják lencsevégre a szomszédos ház szemközti ablakából a kéjelgőket. Sokan persze azt hiszik, amit a filmeken látnak, könyvekben olvasnak, az életben is úgy lesz. E kérdéseket ők előre tisztázzák.

A magánnyomozók is tipikusan annyit tehetnek csak, ha biztosnak vélik a megcsalást, hogy azonnal a helyszínre hívják megbízójukat azzal: egy független tanút is hozzon magával. A magánszemélyek általában néhány tízezerből is „megúszhatják”, cégek hasonló összegtől akár százezres, komoly ügyek esetén milliós nagyságrendű megbízási díjat fizethetnek.

Drogozik-e a gyerekem?

Németh Ferencet, a vagyonvédelmi kamara elnökét arról kérdeztük, a legfelső körök és a legnagyobb cégek miféle ügyek miatt bérelnek fel magándetektívet. Nem ritka, hogy komoly beosztású, felelős emberek saját gyerekeik után nyomoztatnak, nem került-e rossz körökbe esetleg drog közelébe. A legfőbb, amiért magánnyomozót bérelnek fel, az a diszkréció. A cégek nemegyszer saját embereik hűsége vagy a versenytársak ereje után nyomoztatnak.

 

Cikk forrása:

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/magannyomozok-fo-a-diszkrecio-327238

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.10.29. 09:16 1 komment

Címkék: magánnyomozó

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr192407095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.31. 23:45:28

"ám nem hághatják át a törvényeket"

Magyarországon, ahol ez népszokás.?
süti beállítások módosítása