Német Ferenc -  a Személy, Vagyonvédelemi és Magánnyomozói szakmai Kamara országos elnöke - a vagyonőrök, vagyonvédelem helyzetéről, illetve a Kamara jövőjéről:

 

- A kamara tagjai a jogszabályok végrehajtói. Tehát a számukra nagyon fontos, hogy milyen jogszabályi keretek között végezzék majd a munkánkat. S legalább ennyire fontos kérdés, hogy az új kormányzat milyen jogszabályi keretek között tekinti majd partnernek a kamarát.

- Ez azt jelenti, hogy jogszabályi változtatásokra lenne szükség?

- A magánbiztonság kisebb-nagyobb zavarait látva úgy gondoljuk, érdemes lenne bizonyos régi javaslatokat újra elővenni és a legújabb kihívásokhoz rendszerbe szedve az új kormányzathoz eljuttatni.

- Mit szeretnének elérni?

- Szakmai kamaraként nem szeretnénk senki „kertjébe tévedni”, de a kamara dolga tagjai érdekeinek védelme, akár a munkakörülményekről, akár a bérekről van szó. Persze, kérdezhetné erre, hogy a mostani gazdasági helyzetben miért pont a magánbiztonsági szakma érdekeivel, jogi kereteivel foglalkozna a kormányzat. Gondoljunk csak bele: a szakma vállalkozóinak tevékenysége, vállalási árai, munkájuk végzésének szakmai szabályai minden állampolgárra kihatnak, hisz, nincs olyan ember, aki naponta akár tucatszor ne találkozna a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tagjaival, akik ott vannak a plázákban, a bankokban, a postán, a kórházban, az élelmiszerboltban, őrzik a munkahelyeket, építkezéseket, objektumokat. Gyakorta az jelent konfliktust, hogy a megbízó olyan tevékenységet is elvárna a biztonsági őrtől, amelyhez nincs jogosítványa. A kamara szeretné, ha tisztességes, etikus üzleti magatartást sikerülne kikényszeríteni.

- De hogyan?

- A megnyugtató jogi háttér közös érdek, tehát meg kell nyerni a szereplőket. A munkaadókat, a munkavállalókat, a szakszervezeteket, a rendészeti szerveket, s a kormányt.

- Mi a szakma legsúlyosabb gondja napjainkban?

- A nyomott bérezés és a fekete munka a magánbiztonsági szakma és a több mint százezer kamarai tag legnagyobb problémája. Ez a két dolog szorosan összefügg és nem csak a kamarai tagok, de a biztonsági vállalkozások is szenvednek ettől. Rossz a közbeszerzési gyakorlat, tisztességtelenül nyomottak a piaci árat. Mindez illegális foglalkoztatást gerjeszt és nyomott bérekhez vezet. Ami különösen aggasztó tendencia, hogy a szakmai munka színvonala hatalmas ingadozást mutat. Hiszen ma már nem az a cél, hogy jó szakmai színvonalon, hanem hogy minél alacsonyabb áron találjanak alvállalkozót a biztonsági munkára. Tehát az a cég, amelyik meg akarja őrizni szakmai renoméját, nem kap munkát. Jól képzett emberei esetleg az utcára kerülnek és a fekete gazdaságban próbálnak megélni.

- A szakmai színvonal romlása mennyire szembetűnő?

- Elég kimenni például egy nagyobb sportrendezvényre, vagy ott vannak a mindennapos esetek, mint az áruházi csomagvizsgálat anomáliái. Borzasztó szakmai hibákat láthatunk és ezek a jelenségek az egész szakma megítélését súlyosan rombolják.

- Miként lehet ilyen helyzetben emelni a magánbiztonság szakmai minőségét?

- Szakmai sztenderdeket kell kidolgozni minden tevékenységre, legyen az rendezvénybiztosítás, plázaaőrzés, vagy bármilyen más biztonsági munka. És ezeket az előírt normákat ki is kell kényszeríteni a piacon. Ez egyedül nem megy. Jogi háttérre, rendészeti segítségre van szükség. Ezért fontos az együttműködés a rendőrséggel. Hiszen céljaink közösek, a magánbiztonság ezer szállal kötődik a közbiztonsághoz. Ha a magánbiztonsággal baj van, az súlyos társadalmi zűrzavarhoz vezethet.

- Nem könnyű ilyen szakmai sztenderdeket kidolgozni, miközben a kamarát is sok támadás éri ….

- A kamarát ért támadások mögött felsejlik az adminisztráció lazítása iránti igény, mert azokon a területeken, ahol szoros a adminisztráció, ott kevesebb a fekete munka. Gondoljunk csak a pénzérték-szállítókra, mindenről papír készül – gépkocsi-nyilvántartás, jogosítvány, fegyver…-, az őrök mindent az aláírásukkal hitelesítenek. Ebben a szektorban ismeretlen az illegális foglalkoztatás. Míg például az építőipai őrzés területén, ahol szinte alig van adminisztráció, a fekete munka eléri a 90 százalékot. Különösen aggasztó ez a helyzet az autópályák építésének őrzésénél, hiszen ezek a nagyberuházások EU-s pénzből épülnek. Vajon mit szólna az Unió, ha kiderülne, hogy nálunk államilag, uniós pénzből finanszírozzák a fekete munkát?

- A kötelező tagság miatt is támadják a kamarát, mondván, a 350 forintos órabérből nem könnyű kifizetni a tagdíjat.

- Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy a vagyonőrök helyzete az évi 5900 forintos tagdíj miatt kilátástalan. Ez a pénz tíz korsó sör vagy tíz doboz cigi, esetleg egy szerény vasárnapi családi ebéd ára. Mindenki számára világos, hogy az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikája értéktelenítette el a jövedelmüket, annyira, hogy még a rezsiszámlák emelkedését sem követi. Éppen ezért csak a gazdaság általános javulása tud érdemi változást hozni a magánbiztonsági iparág számára.

 

Cikk forrása:

http://www.szvmszk.hu/files/images/Veszprem/Veszprem-hirlevel_2010-osz.pdf

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.10.05. 19:18 1 komment

Címkék: kamara vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr702345675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajkó13 2011.01.18. 12:41:11

Talán várható némi javulás? Mégis látja a kamara a rákfenéjét a dolognak? Abban tökéletesen igaza van, hogy nevetséges a tagdíj összege. Kívánnak tenni az ellen, hogy a 40-70% rokkant emberek ne kaphassanak igazolványt? Hisz ezen személyeket (orvosi engedély hiányában) alkalmazni nem tudnak a cégek. Kötelezővé kellene tenni az előzetes munkaorvosi vizsgálatot a és ezen igazolást benyújtani a kérelem mellé. Talán lehetne lépni a rengeteg képzést nyújtó cég megszűrése ügyében is. Rengeteg a képzetlen vagy alul képzett vagyonőr. Gyakorlatilag ha kifizeti a kért összeget levizsgázik. Alapvető fogalmakat nem ismernek sokan. Tudom sok kamarai vezető lelki világát sérti amit írok mert sokan vezetnek/szerveznek tanfolyamokat. A mai helyzet siralmas nem kellene lejjebb csúsznia a szakmának.
süti beállítások módosítása