A legtöbb megbízást a lakosságtól, a nagyobb bevételeket  jelentő feladatokat ugyanakkor a gazdasági szférától kapják a magánnyomozók.

 

Német Ferenc a pécsi VII. Országos Magánnyomozói Konferencián és a Nemzetközi Detektív Szövetség soros kongresszusán az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarországon mintegy 1500 magánnyomozó tevékenykedik, akiknek munkája nagyrészt a különböző családi ügyekhez kapcsolódik: hűtlen férjről, feleségről, eltűnt hozzátartozókról, rokonokról szereznek információkat, vagy vagyonokat próbálnak felkutatni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, ennél nagyobb volumenű megbízásokat kapnak a gazdasági területekről. "A piacon való térnyerés szempontjából fontos lehet, kik egy áruházlánc vagy egy konkurens vállalat beszállítói, vevői, vagy egy nagy gyártó üzleti partnerei. Ugyancsak hasznos utánanézni a kintlévőségeknek, szerződéskötések fedezetének" - jegyezte meg Német Ferenc, aki szerint a nagyon nagy cégeknél ma szinte már elengedhetetlen a magánnyomozók közreműködése.



A magánnyomozói szakmai kamara elnökének véleménye szerint az információszerzés nemcsak a terjeszkedés, hanem a védelem szempontjából is szükséges. Ez különösen a biztosítótársaságokra igaz, amelyek bizonyos esetekben a csalások kiszűrése érdekében dolgoztatnak magánnyomozókkal.
Német Ferenc kitért arra is, hogy külföldi tulajdonú nagyvállalatoknál gyakorlat a vezetők átvilágítása és életük nyomon követése. A tulajdonosok kíváncsiak rá, van-e komoly változás a családi életükben, vagy nem válnak-e szerencsejáték-függő, ami szintén befolyásolhatja a teljesítményüket, a munkához való hozzáállásukat. "A nagyvállalatoknál alapvető a vezetők monitorozása, hiszen mindenkivel történhet olyan esemény, amelynek következményeként az élete rossz irányba terelődhet. Ezt a munkát pedig részben nagy tapasztalatokkal rendelkező magánnyomozók végzik" - közölte.

Herczeg Anna, a szakmai kamara magánnyomozói alelnöke arról szólt, hogy magánnyomozók 1995 óta dolgozhatnak Magyarországon, jelentős részük korábban rendvédelmi szervek állományába tartozott. A magánnyomozói igazolvány kiállítása jogi egyetemi, vagy rendőrtiszti főiskolai diploma esetén automatikusan kérhető, ennek hiányában egy érettségire épülő magánnyomozói szakképesítés megszerzéséhez kötött. (Az írás forrása:www.estihirlap.hu )

 
 

A jelenleg hatályos 24/1998. (VI. 9.) BM rendelet 9. § alapján

magánnyomozói képesítésként elfogadható

 

     -   az egyetemek állam- és jogtudományi karán szerzett diploma,

     -   a Rendőrtiszti Főiskolán szerzett diploma,

     -   a Rendőrtiszti Főiskola átképzőtagozatán szerzett diploma,

     -   a Rendőrtiszti Akadémián szerzett diploma,

     -   az Államigazgatási Főiskola Igazgatási Rendszerszervező szakán szerzett diploma,

     -   a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai biztonsági és általános felderítő szakán szerzett diploma,

     -   a rendőri szakközépiskolában szerzett bizonyítvány,

     -   valamint az Országos Képzési Jegyzékben szereplő magánnyomozó szakképesítés  (OKJ 52 861 04).

 

(Info: http://baranya.szvmszk.hu/gyakorlati )

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.09.16. 12:39 1 komment

Címkék: magánnyomozó

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr92300138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.17. 07:30:14

Én úgy tudom, hogy esélytelem ezzel a 0 OKJ-s magánnyomozói képzéssel elhelyezkedni, mindenhol alap a volt rendőr.
süti beállítások módosítása