A sport- és tömegrendezvények biztosítása speciális felkészültséget igényel az őröktől

A média gyakran tudósít – számol be -  pánik okozta tömeges szerencsétlenségről. Ezek  a tragédiák leginkább  koncerteken, vallási és sportrendezvényeken fordulnak elő. Vajon megelőzhetőek-e az ilyen esetek?

Sajnos, ha a tömeghisztéria  egyszer kirobban, akkor már nagyon nehéz véget vetni neki. „A múlt században praktizáló Gustave Le Bon A tömegek lélektana című írásában is ezt bizonygatja. A tanulmányban megfogalmazott gondolatok azóta is helytállók: a tömegben az „éntudat" helyett eluralkodik a „mitudat".

Fodor Sándor pszichológus szerint bármilyen furcsa is kimondani, de ilyenkor butácska, nyájszerű attitűdöket veszünk fel, és az ösztöneink vezérelnek bennünket. Gondolkodás nélkül arra megyünk, azt csináljuk, amit a tömeg, amelyen hirtelen átveszi az uralmat egy vagy több vezéregyéniségnek született személy. Ha ők menekülnek, mindenki menekül, ha agresszívvá válnak, akkor mindenki agresszívan fog viselkedni. Jó példa erre a MTV székházának ostroma.”

Elég egy „tréfás" személy

– Nem szükséges valós esemény ahhoz, hogy tragédia történjen, elég néhány rendetlen, ittas, „tréfás" vagy rosszindulatú személy, és már adott is egy tömeges katasztrófa. Egyetlen kiáltással – tűz van, bomba – végzetes tömeghisztériát lehet provokálni – magyarázta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Megtudtuk tőle: elég egy terrortámadásra tett megjegyzés a reptereken, európai uniós jogszabály kötelezi a biztonsági személyzet tagjait, hogy vezessék el a rendbontót.

Szintén törvény mondja ki, hogy a futball-világ-, Európa-bajnokságok és a Bajnokok Ligája előtt a veszélyes drukkerek személyes adatait köteles kiadni a szurkoló országa, mégpedig azért, hogy véletlenül se ismétlődhessen meg az 1985-ös tragédia, amelyet a hetvenes-nyolcvanas évek jelentős futballhuliganizmusa okozott. A brüsszeli Heysel Stadionban az angol Liverpool FC és az olasz Juventus FC mérkőzésén ledőlt egy támfal, 39, többségében olasz szurkoló halálát okozva. Nagyjából egy órával a tervezett kezdőrúgás előtt az olasz szurkolók által felhergelt angol huligánok betörtek az itáliaiak részére fenntartott szektorba, menekülésre késztetve azokat, de a stadion omladozó oldalfala nem bírta a nyomást, és az emberekre dőlt.Német Ferenc megjegyezte: egy melegfelvonuláson sokkal veszélyesebb egy esetleges tömeghisztéria – amikor pánikszerűen megindul több ezer ember –, mint az, ha valaki követ dob a felvonulók közé. Az idei Love Parade eleve öngyilkos vállalkozás volt, mert a menekülőút sehol sem szűkülhet, egy tölcsér formájú zárt alagútba nem lehet embereket beengedni. A bajhoz ilyenkor elég az is, ha elöl megáll valaki, és nem tud a tömeggel együtt, annak ritmusában hömpölyögni. Így az emberek állva összepréselik, a falhoz nyomják egymást, és akár meg is fulladhatnak. A duisburgi rendezvényen a résztvevők száma egyes hírek szerint meghaladta az egymilliót. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére. A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. Levegőhiány miatt pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták.

A pánikra mindig van esély

– A tömeghisztéria kialakulására mindig van egy-két százalék esély, és a legnagyobb kockázat az emberi felelőtlenség – tudtuk meg Német Ferenctől. Elmondta: – Egy tömeges rendezvényre hónapokkal korábban el kell kezdeni felkészülni. Az osztrák–svájci labdarúgó Európa-bajnokság előtt már egy évvel gyakorlatoznak a biztonsági erők munkatársai. Három és fél ezer ember vett részt a munkában a rendőrség és más szakhatóság mellett. Figyelembe kell venni a látogatók létszámát, életkorát, összetételét, etnikai hovatartozását, hogy szervezett csoportban érkeznek-e, előfordulhat-e drog- vagy alkoholfogyasztás. Egy szélsőjobboldali rendezvényen megnő a kockázat, ha esetleg romák jelennek meg, de egy Tankcsapda- és Ákos-koncert közönsége sem viselkedik ugyanúgy. A szervezők azt is megvizsgálják, hogy ha üveg van a környéken, törése esetén milyen távolságba repülnek a szilánkok, és ha lépcsőn közlekednek az emberek, hogyan lehet gyorsan felsegíteni egy elesett személyt. Magyarországon jogszabály rendelkezik arról, hogy a biztonsági cégeknek, rendőrségnek és a mentőknek együtt kell dolgozniuk. A kecskeméti repülőnapokon például több mint huszonöt rádiófrekvenciát hangolnak össze a katonai hírszolgálat munkatársai a biztonsági erők könnyebb munkavégzése érdekében. A szakember elárulta: sokszor nem is a pénzen múlik az emberi élet, hanem csak egy kis odafigyelésen. Nem szabad például zárva felejteni a vészkijáratokat.

 

Az idézetek  - Német Ferenc, Fodor Sándor véleményének  – forrása: http://www.delmagyar.hu/vilagvevo/panik_halalos_ellenseg/2172310/

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.09.08. 16:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvénybiztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr672280303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása