Külföldi állást ígér, majd  utazási költségre hivatkozva pénzt kér a hirdetésre jelentkezőktől:

 

Levél-1: „Találtam egy hirdetést, melyben őröket keresnek. Se gyakorlat, se nyelvtudás, se végzettség nem volt előírva feltételként. Elérhetőségként semmi más nem volt megadva csak egy - mobil - telefonszám. Mivel  érdekelt a dolog,  mégis felhívtam a megadott számot. A beszélgetés során az  illető közölte, hogy  feltétlenül vigyek majd magammal pénzt a találkozóra – ami a következő nap lett volna -, mert a szerződéskötéskor kell átadnom  a pénzt is. (10000 forintot útiköltségre.)  Kérdeztem tőle, hogy  lehet, hogy már rögtön  szerződést kötésünk?!? Hiszen még nem is látott, azt sem tudja, hogy ki, mi vagyok.  Próbáltam még azt is megtudni tőle, hogy mi is a cége,  s hogy külföldön konkrétan hol is lenne  a munka, melyik hotelben.  Teljesen ideges lett, közölte ha ennyire nem bízok benne, akkor ne is menjek sehova – van elég jelentkező. Semmi nem kell neki a fénymásolt vagyonőrin kívül,  állítása szerint ez alapján csinálnak kint kártyát. Még közölte, hogy három hónapig nem jelent be, meg ha van állásom ne adjam fel – a biztonság kedvéért -!  A telefonban kérdezte a koromat. Az ötvenre azt mondta, hogy  tökéletes! Kíváncsi lennék, hogy másnak mit mond! Azt állítja nem kell németül tudni, mert a már ott levő őrség tud, s azokhoz rak majd egy hotelbe, monitorszobába. Nem irodában akart velem  találkozni, hanem egy bevásárlóközpontban. Nekem az Árkádot mondta, mivel jeleztem neki, hogy én az Örs felé szoktam járni.”

 

Ugyanerről a hirdetésről egy másik levélíró:

 

Levél-2: „A napokban felfigyeltem a neten egy ígéretesnek tűnő biztonsági őri álláshirdetésre. E szerint  magyar biztonsági őröket alkalmaznának külföldön, hotelekben, monitoros munkára. 3 hét munka, 1 hét pihenő ciklusokban. A kiutaztatás céges busszal történne, melynek összege 10000 forint. Ezt kellene most kifizetnem, mint „biztosítékot”, viszont a későbbiekben már az utazás ingyenes lenne. A szállás megoldott, 3 hétre mindössze 12000 forintba kerülne. Az órabér 7 euro lenne. Ez mesésen hangzik, számomra épp ettől gyanús.”

 

Háááát, egy csomó kérdés felmerül az emberben:

 

- Miért pont  Magyarországról utaztatnák az őröket – több országon keresztül – ? Ugyan melyik munkaadónak lenne ez kifizetődő? (Kizártnak tartom, hogy ne találjanak abban az országban embereket a biztonsági őri munkára, hiszen nem csak nálunk, hanem máshol is nagy most a munkanélküliség!)

- Miért nem irodában, miért üzletközpontokban akar találkozni a jelentkezőkkel a  hirdető?

- Miért előre kéri az utazási költséget? Miért nem az első fizetésből vonja le?

- Miért csak egy mobil telefonszám van megadva?

- Nyelvtudás nélkül, hogy lehet boldogulni külföldön? (Senkinek se legyen illúziója! Őri munkát sem lehet  külföldön nyelvtudás nélkül végezni. Mi van, ha történik valamilyen  esemény? Akkor nyelvtudás nélkül, hogy hív rendőrt az illető? Hogyan ír jelentést? Vagy mindig egy „tolmács” lesz mellette?)

 

A www.profession.hu oldalán találtam a külföldi munkavállalás tízparancsolatát! Ajánlom mindenki figyelmébe!

 

1., Soha ne higgyél a túl csábít ajánlatoknak!

2., Elutazás előtt mindig tájékozódj a fogadó ország viszonyairól – például a lakhatási lehetőségekről, a helyi szokásokról, sajátosságokról! Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ) az EURES-tanácsadók segítenek ebben.

3., Ha magánközvetítő segítségével szeretnél állásajánlathoz jutni, mindig győződj meg arról, hogy a közvetítő regisztrálva van-e, erről az ÁFSZ honlapján győződhetsz meg! Ha nincs, akkor a szolgáltatást soha ne vedd igénybe!

4., Soha ne fizess magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

5., Ha állásajánlatot kapsz, még a szerződés megkötése előtt próbáljad a leendő munkahelyedet „leinformálni”!

6., Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással ne vállalkozz külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem!

7., Vigyél magaddal legalább annyi pénzt, ami a hazautazási költségeket fedezheti, ha mégis bajba kerülnél! Az is megoldás lehet, ha eleve retúrjegyet veszel.

8., Útleveledet, lakcímkártyádat, személyi igazolványodat soha ne adjad át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válsz!

9., Ha becsapott a munkaadód, segítségért a helyi, külföldi munkaügyi központhoz fordulhatsz! Itthonról gyakorlatilag nincs esély arra, hogy megoldjad a problémát!

10., Még itthon váltsad ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hogy betegség, baleset esetén jogosult legyél egészségügyi ellátásra!

10 + 1., Fordíttassad le az okleveleidet, okmányaidat! Derítsed ki, hogy honosítani kell-e a végzettségedet, elfogadják-e a célországban!!

 

Szerző: EdinaEdina  2010.07.25. 11:13 1 komment

Címkék: hirdetés levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr932174313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baresif. 2010.07.25. 11:52:39

Biztos még mindig van aki bedöl nekik
süti beállítások módosítása