Derekegyház: - Szilágyi József Derekegyház, és így a szentesi kistérség egyetlen településőre. Az 50 éves, korábban rendőrként szolgált férfi nem fegyvert kap elő, ha bármi jogsértőt tapasztal, hanem a fényképezőgépét.

 

Itt nem nagyon jegyzőkönyvezünk semmit – avat be a településőr munkájába Szilágyi József. Az ötvenéves, a rendőrség közlekedésrendészeti osztályáról nyugállományba vonult férfi pályázaton nyerte el a megbízást, április elseje óta látja el feladatát Derekegyházon. Sapkát, mellényt mindig viselnie kell – ez előírás, mint ahogy az is, hogy jegyzettömböt és zseblámpát is magával kell vinnie. Mégsem ezeket, hanem a digitális fényképezőgépét tartja a legfontosabb munkaeszközének.


– Nincs intézkedési jogköröm, fegyverem, azért az én szerepem annyi, hogy dokumentáljam és jelezzem a jogsértéseket. Egy fényképpel sokkal többet lehet segíteni a bűnüldözőknek, mint bármi mással. A jelentősebb bűncselekmények nem itt történnek. Riasztani is leginkább akkor szoktak az emberek, ha idegenek járnak a községben. Nálunk a házalást és a koldulást a helyi rendelet tiltja, ezért ilyen esetekben figyelmeztetem az illetőket, hogy rossz helyen járnak, ez nem az ő falujuk – meséli a településőr. Keresték már meg telefonos zaklatás, szándékos rongálás miatt – ilyenkor eligazítja a sértetteket, hová fordulhatnak segítségért. Talált már meg „kölcsönvett" kerékpárt.

A falu vezetésének bizalmát élvezi, rábízzák Derekegyházon, mi a kis és mi a nagy ügy, mi a sürgős, és mi az, ami ráér. Mivel kötetlen a munkaideje, éjszakánként biciklijével köröz a faluban, reggelente pedig beszámol a polgármesternek az elmúlt 24 óra történéseiről. Napi kapcsolatot ápol a rendőrség körzeti megbízottjával is.

  

 

A cikk forrása:

http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/fenykepezogep_a_telepulesor_fegyvere/2163562/

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.07.01. 13:06 Szólj hozzá!

Címkék: vagyonvédelem településőr

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr762123021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása