A megbízók a válság miatt először csökkentették a vagyonvédelemre fordított pénzt, de  hamar kiderült, drága lett az olcsó, mert a gyengén fizetett őr gyengén dolgozik  - kezdte Német Ferenc  - Nem akadályozza meg a lopásokat vagy épp elriasztja a vevőket a fellépésével.

A szakma a működését szabályozó 2005-ben elfogadott törvény finomítását szeretné elérni. Nemzeti rendészeti stratégiában fogalmazták meg 2008-ban, hogy mely biztonsági szervezetnek mi a feladata. Mi tartozik a rendőrségre, mi a civil biztonsági szolgálatokra. Ezeknek a feladatoknak hol a határa, és miként legyen a kapcsolódási pontokon zökkenőmentes az együttműködés. A dokumentum nem került a parlament elé, pedig ehhez igazodva lehetne megalkotni az új magánbiztonsági törvényt, figyelembe véve benne az uniós elvárásokat is.

-  Jogokat, kötelezettségeket szeretnénk újra szabályoztatni. A magánbiztonsági cégek dolgozói munkájuk során állampolgárokkal szemben intézkednek, alkotmányos jogokat nem sérthetünk. Nem vehetünk át rendőrségtől jogosítványokat,  feladatunk  a megelőzés  és  az  őrzés.  Ám  a  bűnüldözés nem, noha megbízóink gyakran szeretnék errefelé tágítani a kört - mondta Német.

A jelenlegi szabályozást is több helyen pontosítanák.  - Meg kellene határozni a kötelező védelmi szinteket az egyes ágazatokban  - említette.  - A kritikus infrastruktúrák, kommunikáció, energiaszektor, közlekedés, ivóvízellátás védelmi feladatait. Ezek zöme ugyanis privatizált, és gazdasági visszaeséskor az első költség, amit lefaragnak, az az őrzés-védelem. Ezzel viszont a  cég biztonsága és ezzel közvetve az állam működése, az emberek ellátása kerülhet veszélybe. Tehát elő kellene írni a kötelező és megfelelő színvonalú védelmet. Be kell vezetni a biztonsági cégek minősítését, ami meghatározná, hogy ki, milyen feladat ellátására alkalmas.

Német Ferenc sikerként említette, hogy a közbeszerzési törvény módosításával elérték a feketefoglalkoztatás visszaszorítását, mert kimondták, nem lehet érvényes az az ár, ami jelentősen eltér a szakmai szervezetek ajánlott árától.  - Mi csak annyit mondunk meg, mi a legkisebb összeg, ami még tartalmazza a közterheket is. Ez ügyben sokat csatáztunk a versenyhivatallal, mert ezt kartellezésnek tekintették. Végül belátták, hogy a versenyt az sérti, ha valaki törvénysértő módon működhet a piacon.  A  pénzintézeteknél  már jellemző az 1000-1200 forintos óránkénti vállalási díj, miközben a piacon ennek feléért is magát vállalkozás, de ez utóbbi díjból már adót, járulékokat nem lehet kifizetni, tehát ezek a cégek ügyeskednek. Emellett önmagában komoly kockázatot jelent az alulfizetett őr. A bankszektorban ezt már felismerték, ott nem engedik a feketefoglalkoztatást. Miközben egyes számítások szerint a szektorban dolgozók 76 százalékát szabálytalanul, 49 százalékát pedig feketén foglalkoztatnak.  A mértéket  jelzi, hogy a gazdaságot kifehérítő csomag részeként bevezetett nulla adóigazolás nyomán 7200 vagyonvédelmi cégből 3700 eltűnt a piacról. Néhányan próbáltak újraalakulni, de ezt sikerült megakadályozni. Ebben a szektorban 120 ezren dolgoznak, nem akarjuk ellehetetleníteni a szakmát, de védeni kell a tisztességesen dolgozókat - szögezte le.

-  Úgy látom, elmozdultunk a holtpontról, ha nem is javul mindenki helyzete azonnal, de lassan előrelépünk. Sok cég keres biztonsági őrt, miközben rengeteg közülük az állás nélküli. A  jól képzett, megbízható szakember már hiánycikk, de nehéz rávenni a biztonsági őröket, hogy képezzék magukat, mert a havi 3-400 órás munka mellett a tanulás nagy teher - ismerte el a kamara országos elnöke.

 

 

Cikk forrása: http://www.zalaihirlap.hu/cimlapon/20100412_nekik_jol_jott_a_vasag

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.05.29. 15:13 3 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr772040382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varjuthu 2010.05.29. 16:27:44

" ..A dokumentum nem kerult a parlament elé.."
Ezen el lehet egy kicsit gondolkodni. Kik probálták eljuttatni a dokumentumot a parlament elé? Amatorok, vagy olyan tisztségviselok, akik azért lettek megválasztva, mert elhitették magukrol, hogy egyedul ok azok, akik méltoképpen, és kapcsolataik, szakmai multjuk alapján , eredményesen tudják képviselni a szakma érdekeit.
Akkor most mi legyen a kovetkeztetés?
( elqrtuk ? )

Viharkabát 2010.05.29. 18:23:21

Jakobinus jó estét kívánok!

Qrva boldog lennék, ha nem a magáncégek kamarája alkotna nemzeti biztonsági stratégiát.
Egyebekben az 1997. évi CLIX. törvény az alábbiakat írja:
"1.§(1) Fegyveres biztonsági örséggel kell védeni az állam működése, illetőleg a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt, szállítmányt, ha a védelemre a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek nem kötelezettek, de az őrzés a közbiztonság vagy a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt."
A paragrafus példálózva (a-tól f-ig) felsorol néhány létesítmény- és tevékenységformát.
Lehet, hogy nem a magánbiztonsági ágazatnak kellene feltalálni a cső végén a lyukat, hanem konzekvensen alkalmazni kellene meglévő jogszabályainkat? Ja, hogy az FBŐ keretein belül nem lehet feketén foglalkoztatni? Hogy komolyan kell venni a munkaa- és pihenőidőre vonatkozó korlátokat? Én kérek elnézést.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.05.30. 09:43:39

Őszintén, miért tanuljon egy őr? Nekem hamarosan kezemben a diplomám, biztonsági vonalon, erre ugyanúgy filléreket keresek, minimálbérre bejelentve, se szabadság, se juttatások, se semmi. És nem hogy nem támogatták a vizsgákat, de még a havi 250-300 óra mellé még "kötelezően vállalt önkéntes" munkákat szerveztek be folyamatosan...
süti beállítások módosítása