A munkavállalók sokszor számolnak be arról, hogy hiába nyertek pert a bíróságon a munkaadójukkal szemben, hiába van kezükben jogerős végzés, mégis a megítélt pénzükhöz egyáltalán nem, vagy csak hosszú-hosszú évek elteltével tudnak hozzájutni.

 

Levél-1:”Az alvállalkozó több havi fizetésünket nem adta ki. Ezért a Kamarához fordultunk. Ott az ügyvéd segített nekünk kitölteni a szükséges  papírokat, majd elküldtük az anyagot a munkaügyi bíróságra, majd kaptam is egy olyan papírt, hogy a 360000 forintról szóló  követelésem jogerős, s végrehajtható. Most már csak az a kérdés, hogy kin, s hogyan hajtsuk be a tartozást?????  Ez az egész  egyre lehetetlenebb, kilátástalanabb ügynek látszik.  Munkaadó a telephelyéről eltűnt, kommunikálni nem lehet velük, telefont nem veszi fel, leveleket nem veszi át….”

 

Levél-2: ”A fővállalkozó eleinte segítőkész volt, de amikor megtudta, hogy komolyan bíróságra akarom adni az alvállalkozót – mert a nála ledolgozott utolsó időszak fizetését nem fizette ki -, akkor megpróbáltak először szép szóval lebeszélni a pereskedésről, majd több fenyegető telefonhívást is kaptam. Ennek ellenére nem álltam el a pertől. 2 éve a bíróság meg is ítélt majdnem egymillió forintot a javamra. Ehhez azóta se tudtam hozzájutni.”

 

Ha valaki azt hiszi, hogy ez csak a vagyonvédelemben van így, akkor nagyon téved. Van  egy ismerősöm, aki egy alapítványi iskolában dolgozott tanárként.  Több kollégájával együtt kénytelenek voltak beperelni a munkaadójukat, miután hónapokig nem kaptak fizetést.  A pert meg is nyerték, DE pénzt azóta se láttak – hiába ítéltek meg számukra is több millió forintokat -.

 

E történetekből is látszik, hogy sokszor a bírósági eljárás a történet egyszerűbb része, a nehezebbje aztán jön:  a jogosan járó pénzt valahogy behajtani, megszerezni.

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.05.06. 20:24 1 komment

Címkék: levelek vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr721979930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuertoRico 2010.05.29. 08:55:38

Mit csodálkoztok ezen? Mert az adóson be tudod hajtani a tartozását? Hacsak nem verőlegénnyel, másként esélytelen. A birósági papirokkal kitörölheti az ember a ....
süti beállítások módosítása