- Az őrök tervezett kötelező továbbképzéséről. Az egyéni vállalkozók helyzetéről. A vagyonvédelem jövőjéről. Jövő évi kamarai tagdíjak. -

2012. január elsejétől megszűnik a személy- és vagyonvédelemben a kötelező szakmai kamarai tagság. Az SzVMSzK már kipostázta a tagságfenntartó nyilatkozatokat.

Az őrök bizonytalanok,  sokan nem igazán tudják, hogy most mit is csináljanak - menjenek vagy maradjanak - , hogy is járnának jobban.

Néhány - e témában - hozzám érkező kérdést  továbbítottam Turbacs Lajosnak, az SzVMSzK Komárom-Esztergom megyei elnökének.  A következőkben az ő gondolatait olvashatjátok.

 

Jövőre mennyi lesz a tagdíj?

A jelenlegi tervek szerint 2012. január elsejétől a  tagdíj 6000 forint/év lenne.

Az SzVMSzK kötelező tagság megszűnésével a vagyonvédelemben dolgozók helyzete semmivel nem lesz jobb, mint eddig volt. A szakma igazi átalakítására ma nincs meg a munkaadók és a munkavállalók közelíthető akarata. Ráadásul a kötelező kamarai tagság megszűntével a szakmai érdekképviselet ismét egyre elaprózodottabb lesz….  

Tudom, hogy sok indulatot váltott ki a vagyonvédelemben dolgozók között az SzVMSzK működése, de ez részben az ismeretek hiányának tudható be. Sokan a hozzájuk érkezett információkat el sem olvasták. Példa erre a tagságot fenntartó nyilatkozatok kitöltése. Vannak, akik még azt sem olvassák el, hogy itt nem adategyeztetésről, hanem az önkéntes tagság vállalásáról vagy nem vállalásáról van szó. (Csak azoknak kell a nyilatkozatot visszaküldeni, akik tagok kívánnak maradni 2012. január 1. után is!!!)

 

Egyéni vállalkozók helyzetéről, jövő évi tagdíjáról

Az egyéni vállalkozók nyilvántartási díja jövőre várhatón 5.000 Ft/év, mely mellett a természetes személyként fizetendő 6.000 forinttal is számolni kellene. (Jelenleg nem látható az, hogy hogyan alakul az Iparkamarai tagság. Nem tudható, hogy kötelező lesz-e! És az se, hogy ha igen, akkor a vagyonvédelmi egyéni vállalkozóra e kötelezettség vonatkozik-e majd akkor is, ha tagja marad a vagyonvédelmi kamarának.)

Igazából személyes véleményem szerint egyéni vállalkozóként csak a nyugdíjasnak, illetve a kiegészítő tevékenységet folytatónak érte meg dolgozni. A valóságban egy családfenntartó főállású egyéni vállalkozó a kötelezettségek befizetése után még annyi jövedelmet sem szerzett, mintha alkalmazottként a minimálbért megkapta volna. A valóságban olyan 500-600 forint körül alakult a vállalkozási díj. A számlán azonban lehet, hogy jól mutatott, hiszen ott a 300-400 órára kapott járandóság jelenik meg. (A vállalkozónál nincs munkaidő korlát.)

Az SzVMSzK területi szervezeteinek egy része komoly harcot folytat annak érdekében, hogy a helyzet javuljon. Sajnos a jogszabályi felhatalmazások hiánya miatt kezdeményezéseink jelentős része elhal.

 

Az őrök kötelező továbbképzéséről

A jelenlegi tervek szerint egy kötelező továbbképzési rendszer kerülne bevezetésre, mely mindenkire, tehát minden vagyonvédelemben dolgozóra vonatkozna. Meggondolandó lenne azonban ebben az esetben is egy végzettséghez, szakmai gyakorlathoz kötött differenciált továbbképzés. Ezt a feladatot elláthatná a vagyonvédelmi kamara is, abban az esetben, ha jól felkészült oktatási szakemberek végeznék a feladatot. A vizsgabizottságokban pedig feltétlenül érvényesülnie kell a szakmaiságnak. Tehát a kamara képviselője jelen kellene, hogy legyen.

(Ezúton is köszönet Turbacs Lajosnak, hogy válaszolt az őrök kérdéseire!)

 

A témához kapcsolódó írások:

Megszűnő kötelező szakmai kamarai tagság: tanácstalan őrök I.

http://edinaoldala.blog.hu/2011/11/18/title_1648604

Megszűnő kötelező szakmai kamarai tagság: tanácstalan őrök II.

http://edinaoldala.blog.hu/2011/11/29/megszuno_kotelezo_szakmai_kamarai_tagsag_tanacstalan_orok_ii

 

 

Szerző: EdinaEdina  2011.12.05. 17:26 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr163440592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása