A magánnyomozás, olyan társadalmi igényt kielégítő bizalmi szolgáltatás, melyet jogszabályban  előírt feltételek teljesülése esetén végezhet a magánnyomozó.

A magánnyomozói tevékenység folytatásához magánszemély esetében a rendőrség által  a feddhetetlen előéletű személyeknek kiadott, a tevékenység személyes végzésére jogosító magánnyomozói igazolvány és szakmai kamarai tagság szükséges, míg vállalkozások esetében a működés feltétele a vállalkozás kamarai regisztrációja, a kötelező szolgáltatási felelősségbiztosítás, a köztartozás-mentesség, valamint  a rendőrség által a vállalkozás részére kiadott működési engedély.

Magánnyomozó nem lehet mindenki, a magánnyomozói szakképesítés érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőknek  OKJ-s képzés keretében megszerezhető, de jogi egyetemi, rendőrtiszti főiskolai, rendőr szakközépiskolai, katonai akadémiai végzettség esetén is kiadja a rendőrség a magánnyomozói igazolványt.

A szakmát gyakorló, aktív magánnyomozók többsége korábban a rendőrség hivatásos állományú tagja volt, főleg bűnügyi területen tevékenykedtek. Rendelkeznek a nyomozáshoz szükséges elméleti ismeretekkel, gyakorlati tapasztalatokkal, korábbi tevékenységükből adódóan széles körű kapcsolati rendszert építettek ki.

A megbízóknak a magánnyomozók munkájával kapcsolatban főleg filmes és könyves élményeikből vannak tapasztalataik, ez  megmutatkozik az elvárásokban is. A magánnyomozó titkosszolgálati eszközöket nem alkalmazhat, hatósági jogkörrel nem rendelkezik. Gyakorlatilag semmivel sincs több joga, mint a megbízónak - egy átlag állampolgárnak -.
A magánnyomozónak e jogok érvényesítése felhasználása viszont a szakmája, Ő tudja, hogy milyen információt, honnan, hogyan lehet gyorsan jogszerűen beszerezni.

A szerződés teljesítése érdekében adatot gyűjthet, felvilágosítást kérhet, de nem sértheti meg a személyiségi jogokat, be kell tartania az adatvédelmi törvényt. A nyomozás során nincsenek területi és időbeli korlátok, szakmai tudása, tapasztalata, leleményessége, probléma megoldó, értékelő-elemző képessége, kapcsolati tőkéje segíti a magánnyomozót, aki minden olyan ügyet vállalhat, amely nem ütközik morális, vagy törvényi korlátokba. 

A magánnyomozói szolgáltatás  a megbízói kör szempontjából két nagy csoportra osztható:

  • Magánjellegű ügyek (magánszemélyek a megbízók) – pl. a hűtlenség bizonyítása, polgári peres eljáráshoz adatgyűjtés, tanú felkutatás stb.
  • Üzleti nyomozások- pl. üzletkötés előtti preventív ellenőrzés, megbízhatósági vizsgálatok, eltűnt adós  felkutatása stb.

A magánnyomozó által végzett tevékenységek.

  • Biztonsági és egyéb tanácsadás
  • A  törvényesen beszerezhető információk gyűjtése, rendszerezése, ellenőrzése, értékelése- elemzése.
  • Személyek és objektumok rejtett vagy demonstratív figyelése, követése, dokumentálása.
  • Életmódvizsgálat, környezettanulmány készítése, kapcsolati rendszer feltárása, elemzése leendő, vagy jelenlegi üzleti, magánéleti partnerekről.
  • Fizetőképesség ellenőrzése és az üzleti partnerek megbízhatósági vizsgálata.
  • Adósságkezelés
  • Partnerkapcsolati, házastársi hűség-hűtlenség gyanújának vizsgálata, dokumentálása.
  • Eltűnt személyek, cégek, adósok, tanúk, tárgyak, jogilag megfogható vagyon felkutatása.
  • Közreműködés magánvádas és pótmagánvádas eljárásokban.
  • Peres és peren kívüli helyzetek feltérképezése, bizonyíték gyűjtése, megoldási javaslatok kidolgozása, megegyezés létrehozása.
  • Egyéb, a magánnyomozó igénybe vételével törvényesen végrehajtható megbízói igények teljesítése.

 

A megbízási szerződés létrejötte előtt szükséges egy a magánnyomozó és a megbízó közötti beszélgetés  lebonyolítása, mely során tisztázni kell a megbízó igényét, az igény jogszerűségét. Tájékoztatni kell a megbízót, hogy információ igénye milyen törvényes keretek között szerezhető be. A megbízó által előadott probléma megoldására a magánnyomozó alternatívákat ajánl. A megbízó ne akarja a magánnyomozót irányítani, részére konkrét feladatokat meghatározni, a feladat végrehajtásának módszerét bízza a tapasztalattal, felkészültséggel rendelkező magánnyomozóra.

Sok esetben  felmerül a kérdés, hogy mikor forduljunk magánnyomozóhoz. Erre a sommás válasz, hogy minél hamarabb, mert az idő múlásával halványulnak az emlékek, nehezebb lesz releváns információkat beszerezni. Sokan már csak akkor fordulnak magánnyomozóhoz, amikor már minden más törvényes lehetőségük kimerült. Annak semmi akadálya nincs, hogy egy esetleges büntetőeljárás, vagy polgári peres eljárás folyamán már kérjük a magánnyomozó segítségét.

Vállalkozások, önkormányzatok esetében a magánnyomozó már a bajok bekövetkezése előtt tud segíteni, hiszen megelőző jelleggel ellenőrizheti a szerződéses partnereket, munkatársakat, tanácsot adhat különféle biztonsági kérdésekben, elkészítheti a vállalkozás biztonsági stratégiáját és taktikáját, azt folyamatosan ellenőrizheti, elkerülendő a bajok bekövetkezését.

Bízom abban, hogy a magánnyomozói szakma megismerése és elismerése javulóban van, a társadalom mind szélesebb köreiben ismerik fel azt a lehetőséget, amit munkánk magában rejt.
Az információ érték, a megszerzése lehetőség. Minél inkább kihasználják  ezt a lehetőséget, annál nagyobb értékhez jutnak.

 

                                                                                                      Juhász István
                                                                                     SZVMSZK BAZ megyei Szervezete
                                                                                            Magánnyomozói alelnöke

 

Írás forrása: http://www.borsod-szvmszk.hu/frames.htm

 

 

 

Szerző: EdinaEdina  2010.08.27. 14:25 Szólj hozzá!

Címkék: magánnyomozó

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr72252116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása