Az utóbbi öt évben jelentősen csökkent az ágazatban tevékenykedő vállalkozások száma: míg 2005-ben több mint 19 ezer egyéni és társas vállalkozás volt jelen a piacon, mára ez a szám nem éri el a 11 ezret. A csökkenés  oka  a  kamara  elnöke  szerint  nem  a  válságban  keresendő,  2008  után ugyanis nem esett vissza számottevően a piaci vállalkozások száma.  Németh  Ferenc  szerint a megrendelői oldal felismerte, hogy a minőségi és transzparens szolgáltatás sokkal több éréket hordoz, mint az olcsón elvégzett, az esetek többségében értéktelen munka. 

A recesszió nem kerülte el a magánbiztonsági  piacot  sem,  a  gazdasági  jellegű  feladatok  mellett azonban  a szakmai kihívások is átalakultak    mondta a Napinak Németh Ferenc, a  Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara  (SZVMSZK)  elnöke,  aki  egy  konferencián a kamara átalakulásának  folyamatáról  tartott előadást. A szakma a gazdasági válság nyomán megjelenő szociális  és  társadalmi  konfliktusok  egyre  több  következményével  szembesül, főként a vagyon és személy ellen  elkövetett bűncselekmények miatt. A kamarának mint a magánbiztonsági ágazatot koordináló szakmai szervezetnek olyan struktúrában kell működnie, amely hatékonyan válaszolhat az új kihívásokra – állítja Németh. A tavaly decemberi tisztújítás után felállt új vezetés is meghatározta prioritásait, az SZVMSZK  átalakulása elsősorban a hatékonyság, az operativitás és a gazdaságosság szempontrendszerén alapszik. 

A kamara elnöke előadásában a tisztességtelen cégek kiszorításáról beszélt. Véleménye szerint nem ágazati sajátosságról, hanem az egész magyar gazdaságra  jellemző „kórképről” van szó. A szakmai konjunktúrát meglovagoló szereplők politikai vagy gazdasági kapcsolataikat  felhasználva  jutnak megbízásokhoz, aminek egyetlen célja a maximális és gyors profit. A szakmai szervezet elnöke szerint az ágazati feketemunkának is ez az egyik legkomolyabb forrása. A közbeszerzési törvénynek a kamara által is sürgetett módosítása komoly  állomása  volt  ennek  a  folyamatnak,  a  további  lépések  között Németh az alvállalkozói láncok felszámolását és az ágazati transzparencia megteremtését említette. 

A szakmai visszásságok elleni fellépés érdekében szélesíteni kellene a kamara jogosítványainak körét – jelentette ki az elnök. A piac megtisztításához Németh Ferenc szerint szükség lenne a vállalkozások minősítésére  is, ami egyes vélemények szerint a versenytörvénybe ütközhet.  Tudomásul  kell azonban venni, hogy ez lehet az alapja a szakmailag magas színvonalon, gazdasági szempontból pedig rentábilisan működő biztonságpiaci munkának  – mondta Németh. A  kamara  ennek  érdekében egy minősítési rendszer kidolgozását tervezi.

 

Cikk forrása: Napi Gazdaság azaz http://www.napi.hu/

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.06.03. 11:47 Szólj hozzá!

Címkék: kamara vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr862053064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása