A településőr feladata

 

Levél: „E  hó elsejétől  településőrként dolgozom.

A problémám az  -  és amiért nagyon fel vagyok háborodva –, hogy az önkormányzatnál senki sem tájékoztat azokról  a jogszabályokról, és senki se ad olyan munkaköri leírást, amik  a munkánkra vonatkoznának.

A gondom az, hogy szerintem olyan feladatokat akar a polgármester ránk kényszeríteni, amik nem a mi feladataink lennének. Ezek a következők: a településhez tartozó határrészen (mezőn) járőrözés, az ott történő lopások felderítése,  és ha látunk valamit, akkor  annak  a megakadályozása. Mikor kérdeztem tőle, hogy ha látunk valamit vagy tetten érünk valakit, akkor   kit értesítsünk,  azt válaszolta, hogy  "Engem ne hívjatok! Hívjad a rendőrséget, úgyis te fogsz menni tanúskodni!" Tudomásom szerint erre nekünk  nincs jogkörünk, és a mező védelme az a mezőőr feladata lenne, de nálunk az nincs.

Továbbá! Kötelezni akar arra, hogy  szombaton és vasárnap is menjünk.
Azt akarja, hogy  minden éjjel   - 11-től  hajnali 3-ig  - járőrözzünk. Most délután 5-től  járőrözünk 11 óráig, és szombat/vasárnap vagyunk 4-4 órát.  (összesen havi 168 órát dolgozunk)

A társamnak azt mondta pár nappal ezelőtt, hogy ha egy pár héten belül nem viszünk be valakit, vagy legalább egy feljelentést, megszünteti a munkánkat. Ráadásul naplót írat velünk. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy reméli, hogy  nem egy időpont lesz beírva minden napra!
 
Az a kérdésem, hogy mi is  a kötelességünk, feladatunk, mert sehol nem találok róla semmilyen utalást?!?”

 

„A településőr az önkormányzat alkalmazásában álló munkavállaló, aki az előírt öltözetben és felszereléssel végzi tevékenységét, hatósági jogkörrel nem rendelkezik, kényszerítő eszközt nem alkalmazhat.

Feladatai:

-                A településen tevékenykedő hivatalos és közfeladatot ellátó személyek munkavégzésének támogatása.

-                A különböző hivatalos őrszolgálatokhoz, rendvédelmi szervekhez, hatóságokhoz, közterület-felügyeletekhez kapcsolódó jelző tevékenység, szükség esetén intézkedés kezdeményezése az illetékes hatóságnál.

-                A közvagyon helyben található tárgyainak (pl. parkok, játszóterek, középületek, utcabútorok, stb.) védelmében való közreműködés. 

-                Az önkormányzati rendeletek betartásának illetve betartatásának a bűnmegelőzési, tűzvédelmi, köztisztasági, településrendészeti célkitűzések megvalósításának hatékony támogatása.

-                A településen tartandó rendezvények esetében közreműködés rendfenntartásban és forgalomirányításban.

-                Természeti csapás, baleset, káreset, műszaki meghibásodás, egyéb veszélyhelyzet során közreműködés az összehangolt segítségnyújtásban, az élet- és vagyonmentésben, a helyreállítási munkálatokban és a rend helyreállításában.

-                Az alkalmazó helyi önkormányzat által – a helyi közbiztonság javítása érdekében – meghatározott további feladatok végrehajtása.” /idézet: www.irm.hu /

 

Ebből következik, hogy a település határának  őrzésével is meg lehet bízni a településőröket. Abban sincs semmi szabálytalan, ha a polgármester nem délelőtt, hanem éjszaka akarja őket járőröztetni. /A település vezetője  ismeri a helyi viszonyokat, ő tudja, hogy hol, s mikor van a legnagyobb szükség az őrre./  Naplót is vezettethet  – a vagyonőrökkel is íratnak eseménynaplót - , ebben nincs semmi különös. S abban sincs semmi kivetnivaló, hogy  az önkormányzat eredményt szeretne.

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.04.24. 13:10 2 komment

Címkék: levelek vagyonvédelem településőr

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr421947698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totyajani 2010.04.24. 19:27:42

TISZTELT KOLLÉGA!
EGYRE NEM KÖTELEZHET . A HÉTVÉGI MUNKÁRA. ITT NÁLUNK HAJDU-BIHAR MEGYE EGY KIS FALUJÁBAN A HÉTVÉGE AZ A FALUŐRŐKNEK A PIHENŐ NAP. AJÁNLOM HOGY VEDD FEL A KAPCSOLATOT A VAMOSZ OLDALON ROBI 71.Ő MISKOLCON UGYAN EZT CSINÁLJA. Ő TUD NEKED SEGÍTENI A PROBLÉMÁD MEGOLDÁSÁBAN.
süti beállítások módosítása