2010. április 01-jén lép hatályba az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény (továbbiakban törvény), mellyel egyidejűleg hatályát veszti az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló 1997. évi LXXIV. törvény (továbbiakban Alk. tv.).

 

Az alkalmi munkavállalói könyvek alkalmi foglalkoztatás létesítésére és a közterhek lerovására 2010. április 01-étől nem alkalmazhatók.

 A 2010. március 31-én fennálló alkalmi munkavállalói könyvvel létesített munkaviszonyra - annak megszűnéséig – az Alk. tv. 2010. március 31-én hatályos szabályait kell alkalmazni.

 Az alkalmi munkavállalói könyveket 2010. július 31-éig kell leadni.

Az alkalmi munkavállalói könyvek leadásához kapcsolódó, a kiállítót, illetve az állami adóhatóságot terhelő kötelezettségekre az Alk. tv.  2010. március 31-én hatályos 5. § (6) – (9) bekezdéseit és 7. §-át kell alkalmazni.

 Az alkalmi munkavállalói könyvek a 2010. március 31-éig fennállt munkaviszonyok fennállásának igazolására ezt követően is felhasználhatók.

 

2010. április 1-től egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony - egyszerűsített foglalkoztatás

a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára,

b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által,

c) mezőgazdasági, továbbá idegenforgalmi idénymunkára vagy

d) alkalmi munkára.

 

Alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között

a) legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és

b) egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, és

c) egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig

létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás céljából a munkaviszonyt a törvény 1. melléklet szerinti tartalmú szerződés megkötésével kell létesíteni. A munkaszerződést legkésőbb a munka megkezdéséig írásba kell foglalni!

 

Öt naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony létesítése esetén a munkaszerződés írásbeli megkötése nem kötelező, de a törvény 12. §-ban foglalt bejelentési és bevallási rendelkezéseket - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - ebben az esetben is alkalmazni kell.

Ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, a munkáltató - kivéve a természetes személy munkáltatót a háztartási munkára létesített egyszerűsített foglalkoztatás vonatkozásában - az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalókról a törvény 2. melléklet szerinti jelenléti ívet vezet, amelyet a munkavállaló a munkavégzés megkezdésekor és befejezésekor aláír. A jelenléti ív foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozatnak minősül, annak a munkavégzés megkezdéskor történő aláírása tanúsítja a munkaviszony létrejöttét. A munkáltató a jelenléti ív egy példányát a munkavégzés befejezésekor a munkavállalónak köteles átadni, a második példányt a tárgyévet követő ötödik év végéig köteles megőrizni. A jelenléti ív szigorú számadású nyomtatvány.

 

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt a munkáltatónak meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló a munka elvégzésére alkalmas, a munkavállaló esetleges testi vagy egészségügyi fogyatkozása a biztonságos munkavégzést és a munkavállaló testi épségét nem veszélyezteti.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy utáni személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettségekre - a törvényben meghatározott kivételekkel (8-10.§) - a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, illetve a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

A bejelentési és bevallási szabályokat a törvény 12. §-a tartalmazza.

Már megjelent az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentéséről szóló 87/2010. (III. 26.) Korm. rendelet! (tv. 12. § (2) bekezdés)

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény szövege a mellékletekkel megtalálható a www.kozlonyok.hu honlapon, a Magyar Közlönyben, a Tartalom menüpontban, a 2009. évi Magyar Közlönyök között a 192. számban.

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentéséről szóló 87/2010. (III. 26.) Korm. rendelet szövege ugyanott a 2010. évi Magyar Közlönyök között a 44. számban.

Hatályba lépésüket követően a jogszabályok szövege a https://magyarorszag.hu honlapon is megtalálható, a Keresés menüpontban, a Jogszabálykeresőben.

 

 

Info: http://www.szvmszk.hu/

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.03.31. 16:53 Szólj hozzá!

Címkék: hírek vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr771884485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása