A magánbiztonsági ágazatban dolgozók már tudják, hogy jövő évtől törvény fogja tiltani a vagyonvédelemben az alvállalkozói láncolatokat. 2012. január elsejétől "a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést. Az alvállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval nem köthet szerződést."

Levél: „A Tovább fog romlani az őrök helyzete című írásodra szeretnék reagálni: Tudomásomra jutott, hogy némely cégek úgy kívánják az új törvény adta szabályozást megoldani, hogy a dolgozókat kiadják munkaerő-kölcsönző cégeknek (melyeket lehet, hogy ők hoznak létre), majd onnan "visszaigénylik" őket. Így nem kell harmadik alvállalkozót bevonni, és nem nekik kell HIVATALOSAN ÉS SZABÁLYOSAN bejelenteni a vagyonőröket. Persze az kérdéses lesz, hogy ezek a munkaerő kölcsönző cégek milyen formában jelentik be a vagyonőröket, és mi az a járulék, amit befizetnek utánuk, és ez hogyan lesz ellenőrizhető!!!! Tehát a vagyonőrök helyzete az új törvény után is bizonytalan és az sem kizárt (SŐT), hogy romlani fog! Vajon mit szól ehhez a hőn szeretett érdekképviseletünk, a mi drága kamaránk??? Tisztelettel: egy még vagyonőr”

Azt gondolom, hogy sajnos a probléma messze túlmutat a Kamarán. Az SzVMSzK évről évre hiába teszi közzé az ajánlott minimális vállalási árat, ha a vállalkozások azt semmibe véve egymás alá licitálgatnak egy-egy munka megszerzésének reményében.  

Rengeteg vagyonvédelmi vállalkozás van, mindegyik szerződéshez szeretne jutni, ezért aztán alacsonyabbnál alacsonyabb vállalási árakon vállalnak el megbízásokat. Ha egy cég nem ezt teszi, akkor nincs szerződés, lehúzhatja a rolót, az emberei az utcára kerülnek, gyarapítva a munkanélküli őrök már amúgy is igen népes csapatát.

Napjainkban a megbízók nem a szolgáltatások minősége, hanem az ára alapján döntenek. A jelenlegi viszonyoknak az se kedvez, hogy válság van, ami  bizony  megkínozza/megtépázza  a megbízókat is. (És azt gyanítom, hogy e téren jövőre se várható nagy javulás…)

Az alacsony vállalási árakból nem lehet tisztességesen teljesíteni a bérekkel kapcsolatos előírásokat. Az alvállalkozói láncolatok létezése nagy teret biztosított a munkaadóknak a trükközésre. Most ez ugye január elsejétől megszűnik.  A munkáltatók  ebben  - az alacsony vállalási árak miatt kialakult -  lehetetlen helyzetben próbálják keresgélni a megoldásokat, illetve egyesek a  kiskapukat.  Lesznek pl.  azzal próbálkozó cégek, hogy készenlétinek minősítenek nem készenléti jellegű munkákat is, esetleg az eddigi vagyonőri munkát   portássá  "nevezik át", vagy kollektív szerződésre  hivatkozva fizetnek majd a minimálisnál is alacsonyabb órabért, mások kényszervállalkozókat fognak foglalkoztatni. Vagy ahogy a levélíró is utal rá, lehet olyan  - már ahol ez megoldható -, hogy munkaerő-kölcsönzőkön keresztül  alkalmaznak majd embereket…. 

(Egyébként 2011. december elsejétől jelentősen megváltoznak a munkaerő-kölcsönzés szabályai. A változtatások egyik fő célja a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos visszaélések visszaszorítása, illetve az uniós irányelveknek történő megfelelés. "Ezen irányelv a saját célját a kölcsönzött munkavállalók védelmének a biztosításában, a munkaerő-kölcsönzés keretében történő munkavégzés minőségének javításában, valamint az egyenlő bánásmód alapelvének a kölcsönzött munkavállalókra való alkalmazásában határozza meg.")

 

Idézett rész forrása:

http://www.systemmedia.hu/index.php/cikk/2145/2145/search-result

 

Kapcsolódó írás:

http://edinaoldala.blog.hu/2011/10/07/tovabb_fog_romlani_az_orok_helyzete

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.11.12. 14:20 3 komment

Címkék: levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr303372660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schorpio 2011.11.12. 17:53:22

Sajnos Szeptember 1.óta Sínen vagyok mint József Attila Megszűnt a bolti örzés legalábbis abban az öt űzletben ahol én dolgoztam.Évekkel ezelött bementem a drága jó kamarához hogy ugyan mondják már meg hogyan lehetséges az hogy a cég akinél jelentkeztem nem ö alkalmaz hanem egy alvállalkozó és egy harmadik alvállalkozó dögcéduláját viseltem

Menő vagy nem Menő 2011.11.15. 02:51:42

Mivel magam is bizonyos formában érintett vagyok eben a kérdésben, elmondhatom, hogy jelenleg majd minden élőerős vagyonvédelemmel foglalkozó cégnél keményen megy a fejvakarás,ötletbörzézés mivel valóban keményen szűkülni fog a mozgástér jövőre.
Azt tapasztalom,hogy legtöbben valóban messiásként tekintenek a munkaerő kölcsönzésre mint alternatívára,habár annak módosított szabályai még nem lettek kidolgozva,majd csak decemberben várhatóak. Azt az egyet felejtik el sokan közülük, hogy szarból nem lehet várat építeni, r-go a munkaerő kölcsönző cég sem tud a kevésből sokat csinálni majd.Véleményem szerint ameddig az állam nem avatkozik be a vagyonvédelmi piac árképzésébe valamilyen módon, - márpedig erre szándék nem mutatkozik -
ugyanúgy marad a trükközés , az alvállalkozókat átnevezik munkaerő kölcsönzővé és ezek valószínűleg "strómancégek" lesznek szintúgy, (2-3 havonta történő cserével,utolérhetetlen tulajdonossal,ügyvezetővel,stb.) és kb. ugyanannyi járulékot fognak befizetni az őrök után mint a korábbi sokadik alvállalkozó kamucégek...
De ne legyen igazam!

rejtogabor · https://www.facebook.com/rejto.gabor.9 2011.11.16. 14:28:42

Azt szokták mondani, fejtől büdösödik a hal. Pintér cégének kellene példát mutatni, hogy jogállami körülményeket teremt a vagyonvédelemben.
Sajnos mivel semmi nem mutat arra, hogy a közeljövőben másképp lesz, a Kamara erre nem alkalmas, már azért is mert meg fog szűnni, ha nem tesz, tett semmit, ezt érdemli.
Egy vállalakozói szemléletváltás kellene, nem csak a vagyonvédelemben, a gazdaságban is, egy hosszútávú gazdaságpolitika, ahol érvényesülnek a gazdasági törvényszerűségek.
Szóval nem látjuk az alagút végét sem a vagyonvédelemben, sem a gazdaságban.
Jogállamban, demokráciában kellene élnünk!
süti beállítások módosítása