Múlt héten az Őrmester Nyrt. székházában és fióktelepein a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai házkutatást tartottak. Erre a munkáltatással összefüggő bűncselekmény alapos gyanúja miatt került sor.

Ilyen okból szinte bármelyik vagyonvédelmi cégnél kutakodhatnának a hatóságok, hiszen a magánbiztonsági ágazatban nagyon gyakoriak a különböző munkaügyi szabálytalanságok, törvénytelenségek.  Ennek az az oka, hogy olyan alacsonyak a vállalási árak, hogy abból az elvállalt feladatot tisztességesen, a jogszabályok betartásával ellátni képtelenség.

Idén márciusban Kincs István  - Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. elnöke - a Népszabadságnak adott egy nagyon őszinte hangvételű interjút. (Amit érdekes  és érdemes is  újra elolvasni, főleg úgy, hogy ma már tudható, hogy a cikk elkészülte óta az Őrmesternél is volt házkutatás.)

Kincs a vállalási díjakról, a feketén foglalkoztatásról, alvállalkozókról így vélekedik:

„Ma több ezer mikrovállalkozás foglalkozik őrzésvédelemmel, távfelügyelettel: magánnyomozással ugyan jóval kevesebb, de még mindig messze több, mint amennyit a piac képes tisztességesen megfizetni. Sokan kényszerből vetődtek erre a területre. Munkanélküliek lettek, valamiből meg kell élniük. A munkaügyi központok pedig majd minden 18-49 év között férfiből vagyonőrt képeznének. Ez, valamint a foglalkoztatás terén húsz éve megoldatlan problémák sora vezetett oda, hogy a reálisnál 20 – 30 százalékkal alacsonyabb díjjal tudunk csak vállalni megbízásokat.”…… „Az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.-nek van számos bejelentett, főállású alkalmazottja, a megbízásainak egy részét ugyanakkor alvállalkozókkal végezteti el, esetenként még ők is továbbadják a munkát, bár ez már egyre kevésbé jellemző. Ha mindenkit bejelentenénk, akik ma közvetve nekünk dolgoznak, azaz nem alkalmaznánk alvállalkozókat, akkor 1200 forintos óradíjjal kellene vállalni az őrző-védő munkákat, ami ma gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Átlagosan 650-800 forintos óradíjjal tudunk dolgozni. Senkinek nem jó ez a helyzet, a vállalkozásnak azért nem, mert állandóan rettegnie kell a munkaügyi ellenőrzéstől és az APEH-től. A munkavállalónak azért, mert választania kell: vagy félig feketén dolgozik, vagy nem lesz munkája. Azt még nem sikerült megértenem, hogy az államnak miért jó ez a helyzet, tény azonban, hogy a rendszerváltás óta egyik kormányzat sem igyekezett rendet teremteni a foglalkoztatás terén.”

Az Őrmesternek Szlovákiában is van leányvállalata. Ezzel kapcsolatosan azt mondja Kincs: „Ott tényleg öröm dolgozni. Nem bocsátkoznék elemzésekben, hogy mi lehet az oka, nem is értek hozzá, egy biztos: ott mindenki bejelentett alkalmazottként dolgozik, a megbízók határidőre utalnak, a hatóságok nem tekintik ellenségnek a vállalkozásokat, a jogszabályok követhetők, betarthatók.”

Szerintem az Őrmester elnökének sajnos igaza van! :( S hogy változás, javulás lesz-e  a jelenlegi kaotikus vagyonvédelmi viszonyokban? Nem vagyok optimista, úgy gondolom, hogy rövid távon tuti, hogy nem.

   

Idézetek forrása:

http://nol.hu/lap/gazdasag/20110310-a_piac_fejlodese_indokolta_az_ormester_nyrt_tozsdei_bevezeteset

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.09.16. 06:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr533230977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása