A kormány meg kívánja szüntetni a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíját. Akik e döntés mellett kardoskodnak, azoknak az a  fő érvük, hogy tarthatatlan az a helyzet, hogy  „35-40 éves fiatal, erejük teljében levő emberek 200000 forintos nyugdíjakat kapnak”.

Valóban ilyen korán és ilyen nagy összeggel mennének nyugdíjba  napjainkban a rendőrök, tűzoltók?

„A hatályos jogszabályok alapján a rendőrök, tűzoltók, katonák és a hszt, (szolgálati törvény) alá tartozó dolgozók jelenlegi felső korhatára 57 év. Ez a mindenkori nyugdíjkorhatártól öt évvel kevesebb.

Két speciális esetben lehet hamarabb nyugdíjba vonulni. Egészségügyi alkalmatlanság és átszervezés miatti munkahely megszűnés okán.

A fegyveres testületeknél felvételikor szigorú általános egészségügyi vizsgálat van. ......  Ezt az alkalmassági vizsgálatot évente meg kell ismételni. 30-35 éves korban elkezdődnek már a problémák. A rendőrök, tűzoltók sem küzdenek több betegséggel, mint a civil szférában dolgozók, viszont az alkalmassági vizsgálaton már többen fennakadnak. Nem betegebbek mint más, de a törvények szerint szolgálatra alkalmatlanok! Ez a vizsgálat évről évre nehezebben teljesíthető. Egy magas vérnyomás, cukorbetegség, gerincsérv, depresszió már alkalmatlanná tehet bárkit. Látható az, hogy alacsony vagy magas vérnyomással a tűzoltó nem jut fel a létrán, és nem célszerű egy depressziós rendőrnek pisztolyt adni a kezébe.

Aki nem felel meg a követelményeknek, azt könyörtelenül kiszórják. A legjobb példa erre, hogy a Rendőrség teljes személyi állományából 300 fő körül van az 50 évesek vagy idősebbek száma. Ezek az emberek is zömében vezető beosztásúak, már 10-15 éve lényegesen jobb munkakörülmények között dolgoznak, mint az átlag.

Az eddigi rendszer az volt, hogy aki nem felelt meg, de rendelkezett 25 év hivatásos szolgálati viszonnyal, azt nem az utcára tették, hanem szolgálati nyugdíjba helyezték. A jelenlegi szabályozás mellett 25 év után a fizetés 65 százalékát kapja az így kikerült hivatásos.” (idézet forrása: www.rkdsz.hu )

A fentiekből kikövetkeztethető, hogy a 200.000 forintos nagyságú nyugdíj csak úgy jöhetne ki, ha a rendőrök/katonák/ tűzoltók  többszázezer forintos fizetéseket vinnének havonta  haza. Ez pedig nem igazán van így. A végrehajtó állomány gyakran  már annak is örül, ha 100.000 forintot megkeres.

 

Bár a film készítői viccnek szánták, de pár év múlva Magyarországon akár mindennapos is lehet a következő jelenet  - már ha eltörlik a rendőrök korkedvezményes nyugdíját - :

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.04.21. 19:58 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr52845807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öregember a kocsmából 2011.04.27. 09:49:24

Egy magas vérnyomás, cukorbetegség, gerincsérv, depresszió már alkalmatlanná tehet bárkit.

És ezek a tünetek nem jelentkezhetnek más embernél? Ha igen akkor annak mért kell 62-65 éves koráig melóznia mért nem mehet el ö is nyugdíjba ?

Nem azt mondom hogy az 55-60 évesen kergesse a nála fiatalabbakat az utcán de azt se akarom elhinni hogy nem található olyan beosztás ahol ne tudnák őket használni.Ha meg nem található akkor akár el is bocsátható és menjen keressen valami másik állást mint ahogy nagyon sokan teszik.Én azt mondom akik ténylegesen megérdemlik azok a tűzoltók mert tényleg amit azok néha átélnek az alapján megérdemlik.

oxygene2 2011.05.14. 13:32:36

Ha ez tényleg így lenne akkor sem lenne társadalmilag elfogadottabb...DE!nem így van :rendelet ide rendelet oda legalább egy tucatot fel tudnék sorolni csak a szűk környezetemben.
Pl.:42 éves, 190 cm ,100 kg volt törzszászlós a BRFK-ról (forrónyomos)életerős nyugdíjas vigyorog az arcomba nettó :155000 Ft.nyugdíjjal!!!!
Kérdezem én neki a végén még a titkárnőt is beleszámolták????Vagyonőrként plusz 85-ért még elslattyog itt,az ellenőrök nem b....sztatják(saját kollégájukat)...
Mi éhenhalunk ő új Ford Mondeoval jön dolgozni.Kiskorától ismerem,világ életében link ember volt, dolgozni azt nem akart de bárkinek odasózott ha olyan kedve volt----hát elment rendőrnek hogy igazolvánnyal tegye mindezt.
Most aki azt mondja nem tudom mit beszélek elmondom, hogy 12 évig voltam hivatásos más testületnél(ráadásul tisztként)nem kell őket bemutatni.
Eltekintve egy nagyon kis hányadtól ugyanabból a balhés társaságból kerülnek ki a rendőrök mint akik később a sitten végzik.
süti beállítások módosítása