A levélíró vállalkozói tevékenységét szeretné szüneteltetni, mivel jövőre a munkaadója már csak mint alkalmazottat tudja őt foglalkoztatni:

Levél: „Nyugdíjas vagyok kiegészítő tevékenységként vagyonőrként  - vállalkozói státuszban - dolgozom. Januártól  a munkaadóm csak alkalmazottként tud foglalkoztatni. A  vállalkozói tevékenységet szüneteltetni szeretném. Mik a teendőim? Hova  s milyen nyomtatványokat kell elküldenem? Gyakorlatilag mik a teendőim a szüneteltetés sikeres végrehajtása érdekében? Válaszát előre is köszönöm!”

A vállalkozás szüneteltetéséről:

"A szünet ideje alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet és új kötelezettséget sem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

A szüneteltetés időtartama:

Az egyéni vállalkozói tevékenység határozott vagy határozatlan időtartamra egyaránt szüneteltethető. Ügyeljünk azonban arra, hogy a szünetelés legrövidebb időtartama egy hónap, a leghosszabb pedig öt év lehet.

Szüneteltetés bejelentése:

Ha még nem rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, úgy célszerű ezt minél előbb személyesen megigényelnünk, valamelyik okmányirodában. Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelését ugyanis már csak kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet bejelenteni, egy erre rendszeresített elektronikus nyomtatványon. A szünetelés bejelentéséhez szükséges elektronikus nyomtatványt az APEH honlapjáról http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html) letölthető, Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ÁNYK) segítségével tudjuk kitölteni. Az illetékes okmányirodához kapcsolódó nyomtatványt pedig a www.nyilvantarto.hu oldalról tudjuk lementeni számítógépünkre.

A bejelentés alapján a szünetelés tényét hivatalból bejegyzik az egyéni vállalkozók nyilvántartásába, az adóhatóság és a Központi Statisztikai Hivatal egyidejű értesítése mellett. A szüneteltetés további feltételeként az egyéni vállalkozói igazolványt személyesen vagy postai úton le kell adni az okmányirodában." (A szüneteltetéssel kapcsolatos jogi részt innen idéztem :  http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100121/vallalkozas-megszuntetese-szuneteltetese)

Ha a kamarai tag egyéni vállalkozó, és a vállalkozói tevékenységet  abba kívánja hagyni, de mint alkalmazott továbbra is végzi vagy végezni kívánja a tevékenységet, úgy a rendőrségi engedély visszaadásáról szóló határozat bemutatásával személyesen vagy írásban kell kérnie a kamara irodájában a vállalkozás nyilvántartásból való törlését és a kamarai tagsági viszony természetes személyként való fenntartását.

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.11.07. 06:56 Szólj hozzá!

Címkék: levelek vagyonvédelem vállalkozás szüneteltetése

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr642429726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása