Nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatosan, hogy 2011. január elsejétől mi is lesz a településőrök, a településőrségek sorsa.

 

2009. szeptemberében az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon a Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitóján meghirdette a Rend és Biztonság nevet viselő közbiztonsági programot. A 10 pontos program fontos eleme az önkormányzatok saját települési rendészetének felállítása volt. 

„A Településőr Program célja volt, hogy a Kormány központi forrásból nyújtott támogatással segítse elő az önkormányzatok helyi közbiztonság erősítése körébe tartozó feladatai végrehajtását. Ennek megfelelően a településőrök feladata az, hogy közterületi jelenlétükkel közreműködjenek a helyi bűnmegelőzésben, együttműködjenek a közbiztonságért, az élet –, s vagyonbiztonságért, a közterület rendjéért felelős szervekkel, nyújtsanak segítséget a lakosságnak veszélyhelyzetekben, s ezáltal járuljanak hozzá a lakosság biztonságérzetének erősítéséhez.” (Idézet: www.koziranytu.hu)

Településőrök alkalmazása céljából az  önkormányzatok pályázatot nyújthattak be a rendészeti tálcához. Másrészt gyakran alkalmazzák a településőröket közmunkásként is.  Ezen programok, támogatások idén december harmincegyedikéig szólnak. Hogy ezután mi lesz, arról nem igazán lehet semmit sem tudni.

Levél: „Én jelenleg településőrként dolgozom, december harmincegyedikén letelik a szerződésem. S sajnos nem sok bíztatást kaptunk a főnökeinktől, s a város vezetőitől sem azzal kapcsolatosan, hogy meghagynának minket! Holott az utca emberei túlnyomó többségben örülnek nekünk!  Családom van, s nyakamon az OTP-hitel, s már előre félek a december 31. utáni időszaktól!”

Amennyiben befejeződne - vagy lecsökkenne - a településőri program, akkor ezáltal nagyon sokan kerülnének az utcára. (Gondoljunk csak bele, hogy 2009-ben, közvetlenül a program  elindítása után már majdnem ezren dolgoztak településőrként! S ez a szám azóta csak növekedett!)  Ha megszűnne az állásuk, akkor az  így munkanélkülivé vált emberek jelentős része – révén, hogy korábban is vagyonőrök voltak -, ismét őrként próbálna elhelyezkedni….Félő, hogy nem sok sikerrel, mert már így is hihetetlenül nagy túlkínálat van biztonsági őrökből.

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.09.29. 17:33 1 komment

Címkék: levelek vagyonvédelem településőr

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr612332668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baresif. 2010.09.30. 08:03:59

EDINA!Nyugtass meg hogy nincs már több ilyen jóhired? Még a HMest se hevertem ki!
süti beállítások módosítása