Az őrző-védő szolgáltatást nyújtó cégek a nyolcvanas évek végén új jelenségként tűntek fel itthon. Politikai változások hatására új szolgáltatások jelentek meg.

A vasfüggöny leomlásával olyan sztárzenekarok jelentek meg a kulturális életben, amelyek szereplése korábban lehetetlen volt. Egyre sűrűbbé váltak Magyarországon a hatalmas stadionkoncertek, járt itt a Queen, a Genesis, de a Human Rights - koncert az emberi jogokért fellépői is énekeltek a Népstadionban. Új feladat adódott: százezres nagyságrendű embertömegnek kellett biztosítani a helyszínt. Hamar kiderült, hogy a rendőrség erre nem alkalmas. Az emberek politikai nagygyűlésekre jártak, egyre sűrűbben tartottak tömegrendezvényeket az utcán, Nagy Imre újratemetése például soha nem látott tömegeket vonzott, a rendőrség pedig kevés volt a feladat ellátásához. Változás állt be a sportrendezvények körül is: a focipályák lelátóin egyre gyakrabban kerültek elő kések, üvegek, petárdák vagy botok, a Forma 1-es eseményekre pedig a külföldiek miatt nem lehetett akármilyen felkészültségű őröket küldeni, bár ezzel eleinte akadtak problémák.

A rendőrség anyagi romlásával párhuzamosan hamar elterjedt, hogy rendezvények területének biztosítása is a rendező feladata lett. A folyamat eredményeként rengeteg őrző-védő cég alakult a rendszerváltás környékén. Az akkori cégek közül nem egy ma is jelen van a piacon. Ez részben annak köszönhető, hogy a különféle pártok emberei hatalomra kerülésük után "nem feledkeztek meg" a rendezvényeiket és vállalkozásaikat addig is biztosító, őrző-védő cégekről.

A Magyarországra települt pénzintézetek védelme, a pénzmozgás biztosítása ugyancsak piacot jelentett. Az értékkísérésre szakosodó pénzszállító társaságok mellett megjelentek a piacon az őrzésre specializálódott cégek is, amelyek főleg céges telephelyeket, gyárakat, irodaházakat, raktárakat, sportlétesítményeket és parkolókat őriztek. A gyorsan megalakult cégeknek - főleg tapasztalatlanságuk miatt - a kilencvenes években nem igazán volt jó hírük. Az új feladatok buktatókat is rejtettek: a Sziget fesztivált védő közismert társaság például figyelmen kívül hagyta, hogy őreiknek nem csak a fellépők testi épségét kell biztosítaniuk, hanem a nemzetközi fesztiválon előforduló egyéb problémákat is meg kell oldaniuk - nyilván nem ököllel. Nem egyszer előfordult tehát, hogy a rendezvényen sokszor maguk az egyébként nyelveket nem beszélő biztonsági őrök jelentették a biztonsági kockázatot.

Az őrző-védő cégeknek meg kellett tanulniuk, hogyan kell a sajtót kezelni például egy politikai nagygyűlésen. Ehhez külön stábra volt szükség, a pénzintézetek védésénél fontos lett a megjelenés, a focimeccseken viszont továbbra is a nyers erő volt hatékony. A cégek az igényeknek megfelelően specializálódtak, vagy többféle kiképzést is biztosítottak alkalmazottaiknak. A kilencvenes években, a tevékenység kialakulása idején elkövetett bakik viszont hosszú időre rossz emlékeket hagytak az emberekben - ezt nehéz volt az őrző-védő cégeknek levetkőzni.

Szél Pál 1988 óta vesz részt őrző-védő tevékenységben: "Küzdősportolók és rendőrök közösen alapítottuk a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó egyesületet, de a növekvő megrendelések miatt Bt-vé, majd 1995-ben Kft-vé alakultunk." A százhalombattai Szamuráj07 őrző-védő társaság alapvetően "élő erős védéssel", testőrmunkával, személyőrzéssel, rendezvénybiztosítással foglalkozik. De Szél elmondása szerint a magánnyomozói tevékenységre is van igény: "Főleg cégekkel kapcsolatos információkat kérnek a megrendelők, akik üzleti partnereikről szeretnének többet megtudni. Helyben nincs igény magánnyomozói tevékenységre, de Budapesten és környékén kisebb százalékban a céges megbízások mellett hűtlen házasságokkal kapcsolatban is kapunk felkéréseket."

A tulajdonos elmondta, százhalombattai székhelyű cége főleg Fejér megye északi és Pest megye déli részén tevékenykedik: főként értékszállítást, értékkísérést, objektumvédelmet vállalnak. "Megrendeléseink hetvenöt százaléka élő erőt, vagyis jól képzett, jó fellépésű szakembereket igényel. Fő tevékenységünk mellett az utóbbi időben riasztórendszerek forgalmazásával, beszerelésével, nyomon követésével is foglalkozunk."

A cég az elmúlt húsz évben végig a piacon volt, Szél szerint azért, mert folyamatosan komoly hangsúlyt fektettek a szakmai képzésre, de sokat segítettek a törvényi szabályozások is. "Az 1995-ös törvény után nagy változások jöttek: azok, akik nem közénk valók voltak, nem kaphattak többé engedélyt. Aztán 1998-ban megalapítottuk a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát, ami jogi és érdekvédelmi szervezetként ma is sokat segít a tagoknak. A 2005-ös törvény pedig pontot tett az i-re, mert már az uniós szabályok szerint írta le a gyakorlati életre szabott működési lehetőségeket. A szabályozással végre elértük, hogy lehetetlen a bűnözők bekeveredése a szakmába, mert a működési engedélyhez több lépcsőn keresztül kell megszerezni a szakképesítő vizsgákat, az ORFK és a kamara engedélyét." Szél Pál immár több éve a vizsgáztatásokon is részt szokott venni. Tapasztalata szerint az elmúlt két-három évben megduplázódott a vizsgázók száma, akik között a legtöbben tinédzserek vagy huszonévesek, de nem ritka a hatvanegynehány éves jelentkező sem.

Az uniós csatlakozás nem okozott gondot a cég számára, mert addigra minden előírást teljesítettek, így nem is kellett semmin változtatniuk. Szél Pál elmondása szerint a Szamuráj07 az utóbbi években uniós pályázatokkal is kacérkodott, ám a sok negatív tapasztalat miatt egyelőre felhagytak a tervekkel. "Úgy vettük észre, a pályázás inkább viszi a pénzt, mint hozza, több százezer forintot költöttünk már el teljesen feleslegesen." A társaság négyfős vezetőségnek és idénytől függően harminc-nyolcvan biztonsági őrnek ad munkát. A nők aránya öt-tíz százalék - rájuk leginkább a szórakozóhelyeken, rendezvényeken van szükség


A tulajdonos kifejtette, annak a vállalkozónak, aki őrző-védő szolgáltatásokat nyújtó céget szeretne működtetni, a jelenlegi telített piaci viszonyok mellett nyolc-tízmillió forintot kell áldoznia a vállalkozás beindítására. "Ma annak a cégnek van esélye a piacon, amelyik felsőfokú végzettséggel rendelkező, nyelveket beszélő, jó megjelenésű, kitűnő kommunikációs és problémamegoldó képességgel rendelkező biztonsági embereket alkalmaz. De a plusz szolgáltatások is előnyösek: sokan szívesen veszik, ha az épület őre a takarítói, parkgondozói feladatokat is ellátja" - tette hozzá a szakember.

 

Cikk forrása: www.origo.hu

 

 

Szerző: EdinaEdina  2010.08.04. 16:43 5 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr892198840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharkabát 2010.08.05. 17:50:28

Jakobinus jó estét kívánok!

Nagyszerű reklámcikk. Kíváncsi lennék, hogy a tisztelt nyilatkozó elhiszi-e amit nyilatkozott?

Szóval bűnözők még véletlenül sem?

Felsőfokú végzettséggel? Meg nyelveket beszélő? Na ne zsibbasszuk egymást!

Ezekért az órabérekért összefüggő magyar mondatokat elvárni is pofátlanság. Milyen felsőfokú végzettség? Büfé-illemhely szakon szerzett diploma, vagy mi?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.08.06. 10:41:44

Viharkabát szia! :)
Akkora a munkanélküliség, hogy egyre több a képzett - diplomás, nyelveket beszélő - jelentkező egy-egy állásra. :(

8 osztályhoz kötött állásokért diplomások versengenek, pár perce olvastam ezt az inforadio.hu oldalon: "A Baranya Megyei Múzeum májusban hét teremőri állást hirdetett, 260-an jelentkeztek a pályázatra. A múzeum vezetői meglepődtek a harminchétszeres túljelentkezésen, meglepődésük pedig júliusban döbbenetté vált: ezúttal nyolc állást hirdettek meg, s ekkor már 480-an pályáztak. Az újabb teremőrökre azért van szükség, mert Pécs Európa kulturális fővárosaként számos új tárlatnak ad otthont. Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója a Népszabadság érdeklődésére elmondta: a teremőri munkához elég az általános iskolai végzettség, ám a két pályázatra nemcsak érettségizettek jelentkeztek. A felvettek között több diplomást is találunk, például gimnáziumi angoltanárt és szobrászművészt is. A teremőri állás nem a magas fizetés miatt volt vonzó: a múzeum csak a minimálbért tudja fizetni, ami havonta 72 ezer forintos bruttó összeget jelent. Novemberben fél évre bezárnak több pécsi kiállítóhelyet, a teremőröknek kevesebb munka jut, ezért csak hat órában foglalkoztatják őket, s a mostani bérük háromnegyedét kapják. Mindezzel tisztában voltak a jelentkezők, mégis kevesen léptek vissza. Ők is inkább azért, mert vidékiek voltak, s a múzeum nem tudja fizetni az ingázásuk költségét."

Viharkabát 2010.08.07. 20:11:37

Csókdosom bájos kacsóit!

Felhívnám nagybecsű figyelmét, hogy az említett munkáltató egy állami finanszírozású intézmény - ennek megfelelő rendezettségű jogviszonnyal - nem pedig egy tetű vagyonvédelmi cég a hozzá tartozó al-alvállalkozói láncolattal. Na ennek tükrében tessen újravizsgálni a kérdés egy részét. Merthogy a növekvő - de legkevesebb magas szinten stagnáló - munkanélküliségről írott sorai sajnos nem szorulnak revízióra. Ajánlanám továbbá becses figyelmébe a cikkben említett továbbiakban betölthető két állás megüresedésének miértjét: külföldön kívánnak kiművelt emberfőink szerencsét próbálni. Azt hiszem, ez nem szorul bővebb kommentárra.

Maradtam tisztelettel...

ocsisajt78 2010.08.15. 14:39:34

Sziasztok!

Sajnos ez tenyleg igy van! Nekem csak szaros erettsegim van meg 2 szakmam( 1ik emelt)... csak egy idegen nyelvet beszelek (angolt)... igazabol mar hanyok a vagyonorkodestol, de sajnos el kell fogadnom, hogy kozel 32 evesen rutinnal (mind2 szakmamban*) a kutyanak sem kellek... lassan 2 honapja vergodok... :(((( mar ott tartok, hogy elmennek en mindenhova, csak legyen meg a havi rezsi+hitelek+tankolas+fenntartas kombom :(
legszivesebben kulfodre... na vajon miert? :]

*vagyonorkodest sem ma kezdtem (10 ev alatt: ertekszallitas, fegyos objektum orzes, rengeteg recepciozas stb.) + haloinfos vagyok (az egyszeru geposszerakastol, hibaelharitas kiszallasos jelleggel, karbantartastol kezdve haloepitesig, win szerverig, cisco alapok stb...)
süti beállítások módosítása