Annyit ér egy rendelet, amennyit betartanak belőle. Hiába van szabályozva, hogy mennyi a minimálbér, illetve a garantált bérminimum,  mégis gyakori eset, hogy a dolgozók ennél kevesebbet kapnak:

Levél: „Egy őrző-védő cégnél dolgozom, telephelyet őrzök óránként 340 forintért.  A Kamara honlapján rajta van a 2010-es bérmegállapodás. Mikor megláttam, rögtön  ki is nyomtattam, s másnap telefonon reklamáltam a főnökömnél  a béremelésért. Ő azt válaszolta, hogy  ne is számítsak magasabb órabérre. Ekkor felolvastam neki a rendeletet,  erre azt mondta, hogy ne reklamáljak, mert sokan ennyiért is szívesen elvállalnák helyettem a munkát.”

Hirdetésekben is találkozhatunk a rendeletben előírtnál alacsonyabb órabérrel. (Ez számomra azt jelenti, hogy sokszor a  munkaadók sem igazán vannak  tudatában annak, hogy ezért akár  meg is büntethetik őket.)

Hirdetés: „Debrecenbe 24/48-as szolgálatra keresek megbízható kollégákat, azonnali kezdéssel, 320 forintos órabérrel.”

 

Emélkeztetőül:

A 2010. január 1-jén hatályba lépett 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelet értelmében:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén

2010. január 1-jétől

                                    havibér alkalmazása esetén       73 500 Ft
                                    hetibér alkalmazása esetén       16 900 Ft
                                    napibér alkalmazása esetén        3 380 Ft
                                    órabér alkalmazása esetén            423 Ft.


A fentiektől eltérően a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén

2010. január 1-jétől
                                    havibér alkalmazása esetén         89 500 Ft
                                    hetibér alkalmazása esetén         20 600 Ft
                                    napibér alkalmazása esetén         4 120  Ft
                                    órabér alkalmazása esetén              515 Ft.

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.04.30. 08:20 2 komment

Címkék: levelek vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr601963569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totyajani 2010.04.30. 13:33:22

TISZTELT KOLLÉGA
HA TUDOD BIZONYÍTANI HOGY HÁNY ÓRÁT DOLGOZTÁL EGY ADOTT HÓNAPBAN ÉS MÉG FIZETÉSI PAPÍROD IS VAN AMIVEL IGAZOLNI TUDOD AZ ÁLTALAD EMLÍTETT 340.FT. ÓRABÉRT AKKOR A MUNKAERŐ FELÜGYELETEN JELENTSD FEL. ŐK MAJD A F......... LÉPNEK.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.04.30. 16:04:09

Meg a kamaránál, van ingyenes ügyvéd. UGye jól tudom, hogy ezek az órabérek bruttók, ezt még le kell adózni. A biztonsági őr amúgy az utóbbi, 515 Ft-os kategória, mivel középfokú OKJ-t kíván meg.
süti beállítások módosítása