2010. április elsejével változtak a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok. A szigorítások elsősorban a sportlövőket érintik - értesült a Zipp.hu

 

Az új szabályozás szerint saját tulajdonú lőfegyver vásárlása és tartása, annak a sportlövőnek engedélyezhető, aki legalább három éve sportegyesület igazolt tagja, rendelkezik az országos sportági szövetség által kiadott érvényes versenyengedéllyel és sporttevékenysége alapján a saját tulajdonú lőfegyver tartását a sportági szövetség javasolja.

Szigorodtak a sportlövők lövészetre és versenyre történő fegyverszállítási szabályai is, a tárolás helyének megváltozását ezentúl a sportlövőknek is be kell jelenteniük az illetékes Rendőrkapitányságra.

A lőtereken és lövészklubokban tartott fegyverek tárolásának biztonsági szabályai szigorúbbak lettnek. A biztonságosabb tároló helyek kialakítására a jogszabály 2010. augusztus 31-ig ad lehetőséget.

Új elemként jelentkezik, hogy a Rendőrség díjfizetés ellenében tárolhatja azon személyek és szervezetek fegyvereit, akik - akár ideiglenesen is, de - nem tudnak megfelelni a szigorúbb előírásoknak.

Szigorodtak a sportlövők egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatának szabályai is. Az említett csoport tekintetében a pszichológiai, alkalmassági vizsgálatot első fokon klinikai szakpszichológus, vagy sport szakpszichológus végezheti. Sportlövőnek a saját tulajdonú lőfegyvertartásához szükséges engedély megadásához két egymást követő előzetes pszichológiai vizsgálat során megállapított alkalmas minősítéssel kell rendelkeznie.

A fegyvertároló helyek pontosabb nyilvántartása érdekében további változás, hogy ezentúl azoknak, akiknek nem egyezik meg az állandó lakhelyük a tároló hellyel, azoknak a tároló hely pontos címét is be kell jegyezni a fegyvertartási engedélybe.

Az új szabályok a már meglévő engedélyekkel rendelkezőket nem érintik, csak megújításkor, vagy új kérelem esetén kell azokat alkalmazni
.

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.04.01. 18:21 Szólj hozzá!

Címkék: hírek fegyver törvény vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr41887498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása