A vagyonvédelemben általános  jelenség az al-al-alvállalkozói láncolatok léte.  Ennek oka  többek közt  a cégek közötti hatalmas árverseny. Hazánkban több mint 3200 vagyonvédelmi vállalkozás van – ez egy hatalmas szám -, ezért a fővállalkozók olyan áron vállalják el a munkát, amiről eleve sejthető, hogy abból azt tisztességesen nem lehet elvégezni. Ezért aztán – a saját hasznuk lecsippentése után - le is adják egy alvállalkozónak, az egy másiknak .. stb … stb … s a sor végén marad a bukó alvállalkozó cég, amelyik majd viszi a balhét . Azt, hogy pl.  a munkaadó nincs bejelentve, vagy hogy nem kapja meg a fizetését … stb …

A botrányok kirobbanásakor a fővállalkozók szeretik azt hangoztatni, hogy nekik semmi közük az egészhez, pedig dehogynem!

Az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője állásfoglalása is kimondja, hogy az, „alvállalkozó és annak alvállalkozója bevonható a szerződés teljesítésébe, de azok tevékenységéért a fővállalkozó ugyanúgy felel, mintha maga látná el a szolgáltatást.”

 A 2005. évi CXXXIII. törvény (Szvmt.) 14. §-a szerint a fővállalkozó (megbízott) „a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést”, és – nevesítve az alvállalkozást – rögzítenie kell a megbízó hozzájárulását ehhez. Az állásfoglalás szerint alvállalkozó, illetve az alvállalkozó alvállalkozása igénybe vehető a szerződés teljesítése érdekében, „azonban ezt szerződésben rögzítetten dokumentálni kell. A tájékoztatási kötelezettség a megbízó felé vonatkozik az alvállalkozó alvállalkozójára is. Ennek teljesítése ellenőrizhető a megbízó nyilatkoztatásával és a megbízott naplójában lévő adatok összevetésével.”

 „Az Szvmt-ben meghatározott feltételek alapján igénybe vett teljesítési segédekért (alvállalkozók, alvállalkozók alvállalkozója) – szerepel az állásfoglalásban – a megbízottat (fővállalkozó) terheli a helytállási kötelezettség, ami olyan, mintha a szolgáltatást maga látná el.” (A fővállalkozó tehát nem hivatkozhat arra, hogy ő nem felel az (al)alvállalkozójának szerződés keretében végzett tevékenységéért.)

A blogbeíráshoz felhasznált info forrása: http://www.szvmszk.hu/index.php?&pg=hirek14&do=read&newsID=74

 

Szerző: EdinaEdina  2009.12.29. 18:00 1 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr721629791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tami1x 2009.12.30. 20:50:50

ez csak olyan tőrvény amit acégnagyvezérek hoztak saját maguknak a betartása vagy be nem tartatása nem nem érdeke végén kit kérnek számon?aki 24óra/300FT/óra
süti beállítások módosítása