Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataiból az derül ki, hogy idén a korábbi évekhez viszonyítva egyre több ágazatban - de leginkább a vendéglátásban, kereskedelemben, valamint a személy- és vagyonvédelemben - növekszik a feketemunkások száma.

Az OMMF szerint átrendeződött a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása is: az építőipar helyett immár egyértelműen a személy- és vagyonvédelem számít ezen a téren a legfertőzöttebbnek. (Azt azért tudni kell, hogy az elmúlt időben nagyon visszaesett az építőipari termelés - a nagyberuházások hiánya illetve a lakásépítések csökkenése következtében - . Ugye ha nincs építkezés, akkor feketén dolgozó építőipari munkás sincs.)

Az OMMF munkatársai munkájuk során gyakran találkoznak a „szabadságok kiadásával, a munkaidő- és pihenőidő, a rendkívüli munkavégzés, valamint a munkabérrel, és a munkabér védelmével kapcsolatos szabályok áthágásával, továbbra is sokszor trükköznek a cégek a munkaidővel, amit a nyilvántartás hiányával vagy valótlan adatok rögzítésével igyekeznek leplezni.”


Ok: az alacsony vállalási ár

Ezen a blogoldalon is már többször le lett írva, hogy a vagyonvédelmi cégek olyan alacsony vállalási árakon szerződnek, melyekből csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet tisztességesen teljesíteni a bérekkel kapcsolatos előírásokat.

Idézet egy levélből: „……nálunk teljesen váratlanul március végén volt egy cégváltás. Az új cég alig több mint 500 forintért vállalta el az őrzést. Nem is vagyunk bejelentve csak négy órára (arra se mindenki)…”

 

Hogy milyen nyomott vállalási árak vannak, azt egy konkrét cég, a CBSZ példáján is be lehet mutatni - a neten található infók segítségével -.

A pécsi megbízásaikról ez olvasható: „Átrajzolták a pécsi vagyonvédelmi térképet az önkormányzati, állami szférában. Az őrségváltással spóroltak, így a vállalási árak továbbra is elmaradnak az ajánlottól… a vállalási árak egy kivétellel nettó 480 és 690 között vannak óránként, így spórolni tudtak több helyen, ám továbbra is jóval alatta maradnak a vagyonvédelmi kamara által ajánlott majdnem ezerforintos minimál díjnak. A kivételt a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. jelenti, ahol 800 és 1000 forint köztiek az árak, ott azonban a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is a biztonsági cég végzi. Itt fontos megjegyezni azt is, hogy itt nem az objektum őrzéséről, hanem a rendezvények biztosításáról van szó, amely költségeit nem a PSN, hanem a szervezők fizetik.”

Idézet egy másik cikkből: „….az MNV-nél például egy őr után több mint nettó ezer forintos díjat fizetnek, az MFB-nél pedig nettó ezret, addig BGYH-val nettó 800 forintos, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatallal 629 forintos, a pécsi vagyonkezelővel pedig 610 forintos óradíjban állapodtak meg” (mármint a CBSZ)


Jobb lesz jövőre?

A megbízások teljesítéséhez 2012. januárjától már nem lehet alvállalkozói láncolatokat alkalmazni, hanem csak egy alvállalkozót. Azonban ez az egy intézkedés kevés a vagyonvédelem kifehérítéséhez.

Azt gondolom, hogy szükséges lenne  a munkaadók bérekkel kapcsolatos  terheinek csökkentése is, valamint az, hogy a dolgozók bruttó és a nettó bére között - a mindenféle levonások (szja, járulékok) miatt -  ne legyen olyan hatalmas az eltérés. (Sajnos napjainkban éppen ezzel ellentétes a tendencia, aminek várhatóan az lesz a következménye, hogy a szürkén illetve feketén történő foglalkoztatás nem fog csökkenni.)

És akkor még itt van a vállalási árak kérdése is! Hogy lehet rábeszélni egy megbízót - aki esetleg a válság miatt maga is gondokkal küzd -, hogy az  eddigi pl. 500 - 700 - 900 forintos óradíj helyett januártól magasabbat  fizessen a biztonsági cégnek???  Ezzel kapcsolatosan én nagyon szkeptikus vagyok…. DE ne nekem legyen igazam!

 

Idézett részek forrása:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/15/a_biztonsagi_orok_nagy_resze_adocsalo/

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/pinter-sandor-egykori-cege-pecset-is-bevette-379004

http://www.origo.hu/itthon/20111111-cegportre-pinter-sandor-belugyminiszter-excegerol-a-civil-biztonsagi-szolgalatrol.html

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.11.16. 18:21 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr663387816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása