Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az Európai Rendőrségi Hivatallal, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységgel, a lőfegyverrel és a pirotechnikával kapcsolatos törvények jogharmonizációs célú módosítását.

Ezért most a vagyonvédelmi törvény módosulásáról írnék pár szót:

 

Kötelező kamarai tagság:

Az őrök számára 2012. január elsejétől meg fog szűnni a kamarai tagság kötelező jellege.

„Valamennyi az SzVMt. hatálya alá tartozó szakmai kamarai tag 2011. október 1. és december 31. napja között – a kamarai országos elnökséghez intézett – egyoldalú, írásbeli nyilatkozattal fenntarthatja kamarai tagsági viszonyát. A tagsági viszonyt fenntartó nyilatkozat hiányában a kamarai tagsági viszony 2012. január 1-jén megszűnik. A tagságot fenntartó nyilatkozat érvényességéhez a kamara külön elfogadó nyilatkozata nem szükséges. A tagsági viszonyukat fenn nem tartó kamarai tagok személyes adatait a kamarai tagsági nyilvántartásokból haladéktalanul törölni kell.”

 

Kamara:

A kamara köztestületként továbbra is a személy- és vagyonvédelem meghatározó tényezője fog maradni.

Feladatai közé tartozik majd - többek közt - , hogy

„- az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységgel összefüggő ügyekben képviseli és védi a személy- és vagyonvédelmi, a tervező-szerelő, valamint a magánnyomozói szakma tekintélyét, a kamara testületeinek és tagjainak általános szakmai érdekeit;

- megalkotja a kamara alapszabályát, közreműködik az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek gyakorlásának szakmai irányelvei, továbbá a szolgáltatások teljesítésének szakmai követelményeire vonatkozó ajánlások kidolgozásában;

- közreműködik a szakképzés és a szakmai továbbképzés követelményszintjei, a szakmai minősítő rendszer kidolgozásában, a szakképzésben és a vizsgáztatásban;”

 

Alvállalkozói láncolatok:

A vagyonvédelemben az egyik legnagyobb probléma az al-al-al-alvállalkozói láncolatok létezése.

2012. január elsejétől „a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést. Az alvállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval nem köthet szerződést."

 

Formaruha:

"Az SzVMt. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a § a következő (4) bekezdéssel egészül ki: (3) Közterületen vagy nyilvános helyen az 1 . (2) bekezdés b) pontja szerinti, vagyonőrzési feladatokat ellátó személy (a továbbiakban: vagyonőr) formaruhát visel, amelyen fel kell tüntetni annak a vállalkozásnak a nevét vagy engedélyezett rövidített nevét, amellyel munkaviszonyban áll, továbbá a vagyonőr nevét és a vagyonőr megjelölést. Ha a vagyonőr egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, és alvállalkozóként teljesít szolgálatot, a saját formaruháját vagy annak a vállalkozásnak a formaruháját is viselheti, amellyel a feladat ellátására megbízási szerződést kötött .

(4) Közterületen vagy nyilvános helyen végzett tevékenység esetén az elektronikai vagyonvédelmi rendszert tervező vagy szerelő esetében – formaruha hiányában – a vállalkozás nevét vagy engedélyezett rövidített nevét, valamint az elektronikai vagyonvédelmi rendszert tervező vagy elektronikai vagyonvédelmi rendszert szerelő elnevezést kitűzőn kell megjeleníteni .”

Erre azért van szükség, mert az állampolgári jogok országgyűlési biztosához sok panasz érkezett azzal kapcsolatosan, hogy az őrök „személyazonosságának meghatározása nehézkessé vált, ami az állampolgárok panaszaival kapcsolatos jogérvényesítési lehetőséget nagymértékben megnehezíti, illetve ellehetetlenítheti. A módosítás a bemutatott problémára ad megoldást .”

 

 

A vagyonvédelmi törvény módosításának folyamatáról részletesebben itt olvashatsz:

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=1861

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.03.01. 19:06 9 komment

Címkék: törvény kamara

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr452702110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balikokok 2011.03.02. 10:05:34

Ez már valami de ettöl azért nem fog minden problémánk megoldodni.

latency 2011.03.07. 14:17:41

De jó,hogy eltörlik a kamarait-semmi értelme nem volt.

m.thomas 2011.04.12. 10:14:53

Hát igen...

Figyeljétek ezt a részt:
"képviseli és védi a személy- és vagyonvédelmi, a tervező-szerelő, valamint a magánnyomozói szakma tekintélyét,..."

Most őszintén, ezt elhiszi valaki?
Eddig is ezt csinálták.
Részben azért tart itt a szakma.

Na és ez:
"- közreműködik a szakképzés és a szakmai továbbképzés követelményszintjei, a szakmai minősítő rendszer kidolgozásában, a szakképzésben és a vizsgáztatásban;”"

Az tény, hogy a vizsgáztatásokon részt vesz. És hagyja, hogy minden megoldást elmondjanak, úgyhogy aki semmit nem tud, azért a kettese legalább meglegyen!

A kamara egyszer flegmán megjegyezte, hogy mit akarunk a 6100ft-ért cserébe?
Máshol sem adnak semmit, mondták.

A tagdíjat azért fizetjük, mert kötelező! És ők képviseletet vállaltak.
Ennek ellenére lenyúlják a pénzt és nem csinálnak semmit!! Azért kíváncsi lennék, a 100.000 feletti őr közül, mennyi embernek segítettek érdemben!?

De végre ezentúl nem sok embert fognak lenyúlni!!!!

kyozai 2011.12.22. 13:28:54

Január elsejétől új alvállakozónk lesz ... csak valami másképp fogják hívni... és közölték, hogy továbbra is fizetni kell a kamarát mindenkinek!

Most akkor kötelező vagy nem?

sweds 2011.12.26. 07:59:16

Nem kötelező. Csak nem kapsz munkát ha nincs :) Nálam ugyan ez a helyzet. Aláírattak egy papírt mindenkivel hogy a cég továbbra is elvárja hogy kamara tagságot a munkavállalóitól. Ezt fogja csinálni szinte az összes cég. Ezért nem strapálta magát nagyon a kamara hogy valahogy érdekelté tegye az őröket a kamara tagsági kiváltásában. Megvannak az összefonódások,hogy kinek van cége, és ugyan akkor a kamarában is érdekeltsége.
De a bevételből is lehet "csöpögtetni"azoknak a cégeknek akik kötelezik a dolgozóikat a tagságra. Szóval most önként, dalolva fizetünk na semmiért.
Nem tudom ugyan mivel indokolják hogy elvárják a kamarai tagságot, hiszen a munka minőségét nem befolyásolja, és nem is garantálja. Ilyen alapon akár könyvtári tagságot is elvárhatnának. Jól hangzana ugye:) "Könyvtári olvasójegy hiányában nem tudjuk alkalmazni, és annak beszerzéséig,és bemutatásáig a munkaviszonyát felfüggesztem ". Na , ez lesz a kamara tagságival.

kyozai 2011.12.28. 10:45:57

Szerencsére nálunk van összetartás! Egy hónappal ezelőtt a fővállalkozó erkölcsit kért mindenkitől. 26 dolgozóból 23-an nem csináltuk meg, próbálkoztak keménykedni, de 23 embert nem tudnak lecserélni. Mint kiderült valami munkaerő kölcsönző cégnél leszünk januártól. Ők voltak itt és pampogtak, hogy kötelező továbbra is fizetni. ugyanúgy fogunk eljárni mint az erkölcsinél, senki nem fogja kifizetni.

lovas55 2011.12.29. 04:04:47

sweds kolléga ne terjesz rémhireket mert ha jövőre kérik a munkádhoz a kamarait akkor feljelentheted öket, mert ezt törvény írja elő,hogy már nem kötelező!

kyozai ! Nektek meg gratulálok az összetartás végett,csak igy tovább ne hagyjátok magatokat!

lovas55 2011.12.29. 04:04:49

@kyozai: Csak gratulálni tudok az összetartáshoz,így tovább!

rákuram 2012.01.26. 08:36:24

Érdekes és mulatságos,hogy a törvény szerint már csak egy alvállalkozó lehet:januárba a mi munkahelyünkön bemutatták az immár 5-6-ik új alvállalkozói céget!Igaz,hogy mi alkalmazotti jogviszonyba dolgozunk de se szabadság se ennek megváltása nem jár viszont a mi nehezen megkeresett minimálbért el nem érő forintjaink egy ujabb telhetetlen zsebbe vándoról!Kérdésem naiv:miért a cégek(?) száma növekszik és miért nem a mi megbecsülésünk??
süti beállítások módosítása