Hogyan kell a kamarai tagságot szüneteltetni?

Levél: „Tisztelt Edina !  A nevem ……. …… . A ………-nél dolgoztam 2009. március 1-től, 2010. május  15-ig.  Egy jó ideig nem jelentettek be, csak már a legvégén. Ez nem is lett volna a számomra gond, csak  július  elején elmentem segélyért és akkor derült ki, hogy pont  ezek a be nem jelentett napok hiányoznak, így nem kaphatok  a munkaügyi központtól semmilyen ellátást. Egyébként én nem segélyt akartam és akarok, hanem dolgozni! A cég a papírjaimat még a mai napig sem adta ki, a hatóságok megkeresésére sem reagál! Folyamatosan ígérget és kitalál különböző indokokat, legutóbb pénteken mondták azt, hogy ma előkotorják a papírjaimat és küldik. Ezt megcsinálják minden hónapban kétszer-háromszor. Ehhez kapcsolódik a kamarai tagdíj is, amiről nem olyan régen kaptam csekket. De mivel nem dolgozom, így nincs pénzem befizetni. Ha tudsz adni valamilyen tanácsot, hogy mit csinálhatnék a tagdíjjal kapcsolatosan, akkor kérlek, hogy  írjad meg! Előre is köszönöm! Szia.”

 

A kamarai tagdíj egy adott naptári évre – január-december – vonatkozik. Az április harmincadikai dátum – tehát, hogy addig érvényesek az igazolványok – az egy technikai időpont!!!!! (Addig kell, hogy zavartalanul megtörténjen a csekkek kipostázása, befizetése, pénz beérkezése, matricák kiküldése, esetleges egyéb adminisztráció…) Annak ellenére, hogy a negyedik hónap végéig érvényes a kamarai igazolvány azt tudom javasolni,  hogy  ne halassza senki se a befizetést  az utolsó percig, illetve lehetőleg ne várjátok meg a márciusi újabb fizetési felszólítást - mert az lehet, hogy már egy nagyobb összegről fog szólni -.  (tavaly is volt valami késedelmi kamat + késedelmi díj.)

A Kamara alapszabálya szerint:

„Amennyiben a kamara tagja, illetve a nyilvántartott vállalkozás a kamara iránti fizetési kötelezettségeinek késedelmesen tesz eleget, az alapszabály 218. d., e. pontjai szerinti késedelmi kamatot és késedelmi díjat kell fizetnie."

d) Késedelmi kamat.
- a nyilvántartott vállalkozások esetén a fizetendő késedelmi kamat a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat hét százalékkal növelt összege.
- a kamara tagja esetén a fizetendő késedelmi kamat a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat.
A kamatfizetési kötelezettség a számlán feltüntetett fizetési határidőtől számított harminc nap elteltétől esedékes. A befolyt díj a számlát kibocsátó kamarai szervezetet illeti.
e) Késedelmi díj:
- a kamara tagja amennyiben felróható ok miatt késedelmesen teljesíti tagi díjfizetési kötelezettségét, úgy késedelmi kamaton felül késedelmi díjat is köteles fizetni. A késedelmi díj mértéke a díjhátralék hét százaléka

 A levélírónak és mindenkinek, aki hozzá hasonló gondokkal küzd továbbra is a szüneteltetést tudom javasolni!  (Az a legrosszabb verzió, ha valaki semmit sem lép, mert a tartozás összege egyre csak nőni fog!)

A szüneteltetést írásban kell kérni. Csatolni kell az illetékes rendőrhatóság határozatának másolatát a szakmai igazolvány illetve engedély ideiglenes leadásáról. (Tehát először a rendőrségnél le kell adni az igazolványt szüneteltetés céljából, majd a Kamaránál kell bejelenteni a kamarai tagsági viszony szüneteltetését!)

Az eljárás a rendőrségen ingyenes, a Kamaránál 1000 forint. Aki március tizenötödikéig kéri a szüneteltetést, annak nem kell tagdíjat fizetnie, aki viszont később kérvényezi, annak kell!

A kamarai tagság szüneteltetéséhez szükséges dokumentum letölthető innen:

http://www.szvmszk.hu/index.php?pg=ugyfelszolgalat

 

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.02.17. 16:07 4 komment

Címkék: levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr522668268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyonőr 2011.03.12. 14:22:19

Igen ám, csak az a baj a szüneteltetéssel, hogy le kell adnod mellé a vagyonőridet is, és ha újra ki akarod váltani az 15.000Ft körüli összeg, meg utánajárás, mindkettőt újra kiváltani. Tapasztalatból beszélek sajna, most estem át a procedúrákon, a zsebem is laposabb lett vagy 15-16 ropival.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.03.12. 15:02:32

@agyonőr: Szia! Szüneteltetésnél nem végleg adod vissza, hanem ideiglenesen.

agyonőr 2011.03.12. 19:24:35

@EdinaEdina:

Az abból a szempontból édes mindegy, hogy akkor is csengetned kell érte, ha újra akarod kiváltani.

agyonőr 2011.03.12. 19:28:41

Ámbár az igaz, hogy nekem bevonták, mert egyik évben nem fizettem be a kamarait.
Meglehet, ilyenkor más a helyzet, mintha önként adod le. Ezt nem tudom pontosan.
süti beállítások módosítása