új military 2 074.jpg- Hol és hogyan kell jelentkezni a képzésre? Honnan tölthető le a tananyag? Miként zajlik a vizsga? -

A BM 68/2012.(XII.14.) számú rendelete kötelező képzést és vizsgát ír elő a vagyonőrök részére. Aki ezt nem teljesíti a határidő végéig - 2014. január elseje -, az a vizsgát igazoló tanúsítvány megszerzéséig már nem őrködhet.

Szerző: EdinaEdina  2013.02.21. 13:00 1 komment

sec2.JPG2013. január elsejétől a panaszkezelés minden személy- és vagyonőr  - akár kamarai tag, akár nem - esetén  az SzVMSzK feladatkörébe tartozik. A hozzájuk beérkező panaszokat a szakmai szabályok, irányelvek alapján vizsgálják meg, így döntve el, hogy az adott őr elkövetett-e az intézkedése során valamilyen szabálytalanságot vagy sem.

Szerző: EdinaEdina  2013.02.01. 09:25 1 komment

- Határidők. Mikor milyen nyomtatványt töltsünk ki? -

 

figyelem-154x180.pngA 2012. évre vonatkozó adókötelezettségét a magánszemély adózó önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesítheti.

Önadózóként lehetősége van – a törvényi által meghatározott feltételek fennállása esetén – adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészíteni a bevallását.

Szerző: EdinaEdina  2013.01.25. 10:46 Szólj hozzá!

igazolványka.jpg

A 2012. évi CXX. törvény és a végrehajtásáról szóló 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet a vagyonőrök részére kötelező képzést ír elő. 2014. január elseje után nem végezhetnek vagyonvédelmi tevékenységet azok, akik nem rendelkeznek a képzés utáni vizsgáról szóló tanúsítvánnyal. (Ennek meglétét hatóságilag fogják ellenőrizni.)

Szerző: EdinaEdina  2013.01.22. 10:12 19 komment

kep-nagy-penz.jpgDecember végén jelent meg a 390/2012. (XII. 20.) számú kormányrendelet, a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum összegének 2013. évi emeléséről. (Sajnos ez az intézkedés az őrök jelentős részét nem igazán fogja érinteni, mivel továbbra is nagyon magas a magánbiztonsági ágazatban a feketén ill. a szürkén történő foglalkoztatás.)

Szerző: EdinaEdina  2013.01.13. 10:27 2 komment

Milyen gyakran kell majd tanfolyamra, vizsgára járni? Mennyibe fog mindez kerülni?

 

vvvvvagy.jpgA www.kormanyportal.hu oldalon november nyolcadika óta olvasható a rendészeti feladatokat ellátó személyek képzéséről szóló BM rendelet tervezete. E munkaanyaghoz véleményeket, esetleges kiegészítéseket november tizennegyedikéig lehetett beküldeni. Tehát ez még nem egy végleges verzió, de szerintem olyan hatalmas változások már nem nagyon várhatóak benne.

A tervezetben leírtak szerint lesz egy „egyszeri” képzés, amit 5 évente kiegészítő képzés követne, „amely során a rendészeti feladatokat ellátó személyek és a személy- és vagyonőrök a két képzés között bekövetkezett lényeges jogszabályi változások és azok gyakorlati alkalmazhatóságának részleteit hivatottak megismerni”.

A személy- és vagyonőrök képzését és kiegészítő képzését a Kamara végezné.

A képzést és kiegészítő képzést követő vizsgáztatást igazoló bizonyítvány a személy- és vagyonőr igazolvány kiadásának feltétele lenne.

Szerző: EdinaEdina  2012.11.28. 08:11 10 komment

 

Hétfőn az Országgyűlés elfogadta a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvény módosítását.

 

Főbb változások:

 

1., „A fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes, vagyis megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, amely szerint ötévente meg kell újítani.

 

2., Egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A törvény hatályba lépése után már nem kell a rendőrségtől előzetesen vásárlási engedélyt kérni, elég a fegyvert a vásárlás után a rendőrségen bemutatni, hogy bejegyezzék a megszerzést a fegyvertartási engedélybe. Eddig a vadásznak minden vásárláskor külön engedélyt kellett kérnie, illetve igazolnia kellett, hogy nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Szerző: EdinaEdina  2012.03.07. 07:52 1 komment

 

Tegnap volt az SzVMSzK országos tisztújító küldöttgyűlése. Ennek megtartására azért most került sor, mert a 2011. évi XXIV. Törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében a Kamara - most már előző - országos szervezete az új országos szervezet megválasztásáig, de legkésőbb 2012. február 29-éig működhetett tovább.

Ahogy a címben olvasható is, a  jelöltek közül a küldöttek Német Ferencet választották meg elnöknek.  

Szerző: EdinaEdina  2012.03.01. 06:59 1 komment

 

A hozzám érkező levelek alapján olyan érzésem támadt, mintha egyre több és több őr kerülne át munkaerő-kölcsönzőkhöz.

Ha ez esetleg valóban így van, akkor ez nem meglepő. Erre lehetett számítani. :(

Januártól "a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozás a szerződés teljesítése érdekében további vállalkozással kizárólag a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésére eredetileg megbízást adó előzetes hozzájárulásával köthet szerződést. Az alvállalkozó a szerződés teljesítése érdekében további alvállalkozóval nem köthet szerződést." Ezáltal jócskán lecsökkent a trükközési lehetőségek száma.

Szerző: EdinaEdina  2012.02.26. 15:07 2 komment

- Választási eredmények, események. Az őrök és a választások.  A győri eset. -

 

A kötelező kamarai tagság eltörlése miatt soron kívüli választások zajlanak a Kamarában.

Ez egy többlépcsős folyamat:

2012. február ötödikén az SzVMSzK területi szervezeteinél megválasztásra kerültek a megyei és az országos küldöttek.

 Február 29-én tartják az alakuló országos küldöttgyűlést. Ott fog eldőlni, hogy ki is lesz a kamara új elnöke, kik lesznek  a tagjai a kamarai elnökségnek és a bizottságoknak.

 Végül, az országos küldöttgyűlésen elfogadandó új szabályzatok alapján március hónapban kerülhet sor a területi szervezetek tisztségviselőinek megválasztására.

Szerző: EdinaEdina  2012.02.19. 16:48 2 komment

Az SzVMSzK területi szervezetinél most vasárnap lesznek a soron kívüli választások. Ezek megrendezésére azért van szükség, mert január elsejétől megszűnt a kötelező kamarai tagság.

 A  2011. évi XXIV. Törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében „a Kamara  2012. március 1-jéig - soron kívüli kamarai választások során - alakuló országos küldöttgyűlést  kell, hogy válasszon, amelynek megbízatása az alakuló küldöttgyűlés által elfogadott alapszabály szerinti időtartamig szól majd.

2012. január 1-jén - az országos szervezet kivételével - a 2011. december 31-én hivatalban lévő kamarai szervek, illetőleg tisztségviselők megbízatása megszűnt.”

Szerző: EdinaEdina  2012.02.03. 12:49 Szólj hozzá!

Sokszor leírtam már, hogy időben - több hónappal a lejárat előtt -  kezdjétek el a lejáró vagyonőri igazolványotok cseréjét.

Az állásotokkal játszotok, ha nem ezt teszitek!!! :(

Levél-1.: „A barátom  biztonsági őr a …….-nél.  Őket már a sokadik vállalkozó vette át most január elsejével - tehát új szerződés stb…. -.
December közepén kezdte el csináltatni a vagyonőrijét, mert január elején  lejárt volna. A rendőrségen aláírattak vele egy nyilatkozatot, hogy addig, míg nincs meg az új vagyonőri, addig nem állhat munkában. Ott azt mondták neki, hogy menjen el fizetett szabadságra vagy táppénzre. Mivel a szabadságot nem fizetik a munkahelyén, így pár nappal később elment táppénzre, mert nem tudta mikorra lesz meg az igazolványa.

Szerző: EdinaEdina  2012.02.02. 14:10 Szólj hozzá!


Az SzVMSzK idén is közzétette számítási segédleteit a vállalási árak kiszámításához.  Sajnos az elmélet - hogy mennyi kéne, hogy minimum legyen -, illetve a gyakorlat - azaz hogy a valóságban milyen díjakon kötnek szerződéseket - nagyon eltér egymástól. (Napjainkban az a jellemző, hogy a megbízóknak az ár az elsődleges és nem pedig az adott szolgáltatás minősége. Így aztán az élet-halál harcot folytató vagyonvédelmi cégek mélyen egymás alá licitálgatva legtöbbször  a táblázatokban láthatóaknál jóval alacsonyabb összegeken vállalnak el munkákat. Az  egyéni vállalkozók sincsenek jobb helyzetben!)

Szerző: EdinaEdina  2012.01.29. 13:41 1 komment

Az állásokat meghirdető a megadott freemailes címre a jelentkezőktől a fényképes önéletrajzuk mellett még a személyi igazolványuk, a lakcímkártyájuk illetve egy közüzemi számlájuk színes (csakis színes jó neki!) másolatát is kéri. Teszi mindezt állítása szerint azért, hogy ezáltal ki tudja szűrni azt, hogy ki gondolja komolyan a munkát és ki az, aki nem.

Erre a hirdetésre - amelyet most eredeti helyesírással le is közlök - tegnap hívták fel a figyelmemet:

Szerző: EdinaEdina  2012.01.26. 09:02 Szólj hozzá!

 

A vagyonvédelemben sokan dolgoznak egyéni vállalkozóként. Eddig se volt könnyű a helyzetük, idén még kevésbé lesz az:

Levél: „ Egyéni vállalkozó személy- és vagyonőr vagyok. Nem nyugdíjas. Bruttó  530 Ft/h díjjal húzom az igát. Ha csúcsra pörgetem magamat, akkor 360 órát enged dolgozni a fővállalkozó illetve a családom.... Nagy számban dolgoznak mellettem volt nyugdíjas rendvédelmisek is. Ők nyugdíj mellett vállalkoztak. Január 1-től szolgálati járadékkal rendelkeznek illetve vállalkozó igazolvánnyal. Kiesnek a nyugdíjas vonatból. Velük mi lesz? Mire számíthatnak ők és mire én? Matolcsy úr jóvoltából mire számíthatunk mi egyéni vállalkozók?”

Szerző: EdinaEdina  2012.01.06. 18:20 1 komment

 

- Hányan maradtak kamarai tagok? Kamarai választások. SzVMSzK alakuló országos küldöttgyűlés. Kamarai tagdíjak… -

 

Levél: „Szeretnék Tőled tesóm nevében segítséget kérni. Szegényke válási hercehurca, meló és költözés közepette elvesztette a tagságot fenntartó nyilatkozatot, és ezért nem tudta azt visszaküldeni. Viszont most, hogy hazaköltözött, és elkezdett új munkát keresni eszébe jutott, és érdekelné, hogyan lehet újra tag. Mennyibe kerül? Ha esetleg tudnál valamilyen kiindulópontot ajánlani, azt nagyon megköszönnénk.”

 

Szerző: EdinaEdina  2012.01.05. 17:26 Szólj hozzá!

A Magyar Közlöny 2011. december 22-i, 157. számában jelent meg a 298/2011. (XII. 22.) számú kormányrendelet. Ebben olvasható, hogy jövőre a minimálbér 93 ezer, a garantált bérminimum pedig 108 ezer forint lesz.


A rendelkezés 2012. január elsejétől fog hatályba lépni, és alkalmazása minden munkaadóra és munkavállalóra kötelező jelleggel kiterjed.

Szerző: EdinaEdina  2011.12.29. 07:57 5 komment

 - Formaruha. Alvállalkozói láncolatok. Működési engedélyek. Kamara, kötelező kamarai tagság  - SzVMSzK, Kereskedelmi és Iparkamara - ...

 

Levél: „Tisztelt Edina! Én egy RK-n vagyok szv.engedélyügyes előadó. Örömmel fedeztem fel hónapokkal ezelőtt az oldaladat. Az ügyfeleimnek sok esetben ajánlom, hogy olvasgassák. Gondolom tudod, hogy január 01-től új szv. törvény lép érvénybe. Néhány rész változik (pl. kamara ...stb). A változásokról ugye fogsz bejegyezni a blogodra???”

Szerző: EdinaEdina  2011.12.28. 14:33 Szólj hozzá!

Alapvető szabály, hogy  a 2012. évtől nem lehet korhatár előtti öregségi nyugdíjat megállapítani.

A korábban megállapított nyugdíjak ezzel párhuzamosan átalakulnak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá”, azaz nem minősülnek nyugdíjnak. Ebben az „ellátásban”, vagy „járandóságban” részesülők nem minősülnek nyugdíjasnak.

Szerző: EdinaEdina  2011.12.20. 15:19 2 komment

 

- Mit tegyél, mit NE tegyél!?! Határidők, tagdíjak. Kamarai választás. -

Levél: „Szia, volna egy kérdésem! Lehet, hogy te tudod rá  a választ. Ha most valaki visszaküldi a tagfenntartó nyilatkozatot, de meggondolja magát januárban mikor fizetni kell, akkor érheti-e valami kellemetlenség? Mert ugye ha nem nyilatkozol, akkor januárban törölnek a nyilvántartásból, de ha újra tag akarsz lenni, akkor új tagként kezelnek, ami + 2500 forint. De szerintem senki sem tudja, hogy milyen előnnyel vagy hátránnyal fog járni, ha leszel vagy nem leszel kamarai tag.”

Szerző: EdinaEdina  2011.12.18. 14:09 Szólj hozzá!

 

A Kamara által nyújtott programok és kedvezmények  megítélése eléggé ellentmondásos.

Levél: „A kamarai tagsággal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy most kijött ez a levél a tagok számára. Azt írják, hogy akarok-e tag lenni vagy sem, mert ha nem, akkor elesek néhány kedvezménytől. (Nem mintha eddig lett volna). Most mitévő legyek, ez most egy mézesmadzag?”

Szerző: EdinaEdina  2011.12.10. 15:47 5 komment

- Ki küldje vissza? Mi történik, ha valaki nem küldi vissza? –

2012. január elsejétől megszűnik a személy-, és vagyonvédelemben a kötelező szakmai kamarai tagság, ezért az SzVMSzK  az elmúlt hetekben kiküldte a kamarai tagfenntartó nyilatkozatokat.

Néhány ezzel kapcsolatos - hozzám érkezett - kérdésre próbálok most válaszolni:

Szerző: EdinaEdina  2011.12.09. 17:24 Szólj hozzá!

 

- Az őrök tervezett kötelező továbbképzéséről. Az egyéni vállalkozók helyzetéről. A vagyonvédelem jövőjéről. Jövő évi kamarai tagdíjak. -

2012. január elsejétől megszűnik a személy- és vagyonvédelemben a kötelező szakmai kamarai tagság. Az SzVMSzK már kipostázta a tagságfenntartó nyilatkozatokat.

Az őrök bizonytalanok,  sokan nem igazán tudják, hogy most mit is csináljanak - menjenek vagy maradjanak - , hogy is járnának jobban.

Néhány - e témában - hozzám érkező kérdést  továbbítottam Turbacs Lajosnak, az SzVMSzK Komárom-Esztergom megyei elnökének.  A következőkben az ő gondolatait olvashatjátok.

Szerző: EdinaEdina  2011.12.05. 17:26 Szólj hozzá!

 

Az őröknek is emberek, lehetnek családi problémáik, ami bizony kihathat a munkájukra is.

Levél: „A lakhelyemen levő  egyik boltban dolgozom biztonsági őrként.

Az édesapám már évek óta gyógyszerfüggő, ráadásul inni is nagyon szeret. Ezt valahogy még ki lehetne bírni, de szórja a pénzt, nem tud bánni vele, nem fizeti be a csekkeket, adósságot adósságra halmoz.  A viselkedése, és az általa felhalmozott hatalmas anyagi tartozás miatt a gyámhatóság megindította a gondnokság illetve a korlátolt cselekvőképtelenség iránti kérelmet. (Ezt  a tartozást én kifizettem, de majdnem belerokkantam. Egyik munkahelyről rohantam a másikra, túlórát túlórára vállaltam. Volt, hogy 30 órát is őrködtem egyhuzamban.)

Szerző: EdinaEdina  2011.12.01. 17:41 1 komment

- Távozni vagy maradni? Vajon hányan maradnak majd kamarai tagok? –

2012. január elsejétől megszűnik a személy- és vagyonvédelemben a kötelező szakmai kamarai tagság. Ennek kapcsán a napokban küldi/küldte ki az SzVMSzK a tagságfenntartó nyilatkozatokat. (Ezeket csak azok küldjék vissza, akik kamarai tagok kívánnak maradni!)  Azt veszem észre - a hozzám érkező levelek alapján -, hogy az őrök bizonytalanok,  sokan nem igazán tudják, hogy most mit is csináljanak, hogy is járnának jobban.

Szerző: EdinaEdina  2011.11.29. 11:56 1 komment