Az SzVMSzK területi szervezetinél most vasárnap lesznek a soron kívüli választások. Ezek megrendezésére azért van szükség, mert január elsejétől megszűnt a kötelező kamarai tagság.

 A  2011. évi XXIV. Törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében „a Kamara  2012. március 1-jéig - soron kívüli kamarai választások során - alakuló országos küldöttgyűlést  kell, hogy válasszon, amelynek megbízatása az alakuló küldöttgyűlés által elfogadott alapszabály szerinti időtartamig szól majd.

2012. január 1-jén - az országos szervezet kivételével - a 2011. december 31-én hivatalban lévő kamarai szervek, illetőleg tisztségviselők megbízatása megszűnt.”

A kamara jelenlegi országos szervezete pedig az új országos szervezet megválasztásáig, de legkésőbb 2012. február 29-éig működhet tovább. (A országos szervezetben tisztséget betöltő tagok tagsági viszonya fenntartási nyilatkozat hiányában 2012. március 1-jén szűnik  majd meg.)

 

Ugye valamennyi az SzVMt. hatálya alá tartozó tag 2011. október 1. és december 31. napja között - a kamarai országos elnökséghez intézett - egyoldalú, írásbeli nyilatkozattal fenntarthatta kamarai tagsági viszonyát.

Ezt eddig közel 30.000-en tették meg. 

A választások őket, illetve az új tagokat érintik. (Az választhat és az választható, aki aktív tag, befizette az idei tagdíjat, valamint nem áll fenn vele szemben semmilyen kizáró körülmény.)

„...kamarai választásokon azok a kamarai tagok választhatnak, illetve választhatóak meg küldöttnek, akik a választás napján az érintett kamarai országos szervezet által az önkéntes kamarai tagokról vezetett nyilvántartásban (névjegyzékben) szerepelnek tagsági jogviszonyuk (2) bekezdés szerinti fenntartása vagy új tagsági viszony létesítése következtében. Az alakuló küldöttgyűlésbe való küldöttajánlás módját, illetve a küldöttek megválasztásának rendjét az országos szervezet 2012. január 15-ét követően a nyilvántartásban szereplő kamarai tagok létszáma alapján határozza meg azzal, hogy a létszám meghatározásakor a 2012. január 1-jét követően létesített új tagsági viszonyokra is figyelemmel kell lenni….”

„….küldöttnek az választható meg, aki nyilatkozik arról, hogy küldötté választása napján kamarai tagsági viszonyban áll, továbbá tagsági viszonyának megszüntetése nincs folyamatban. Megválasztását követően küldöttként csak az járhat el, aki eljárása napján kamarai tagsági viszonyban áll.”

 

Egy-egy területi küldöttválasztó gyűlés akkor tekinthető határozatképesnek, ha azon legalább a tagok negyede megjelenik.  (Erre - szerintem - az elmúlt választások ismeretében elég kicsi az esély.) Ha az esetleges határozatképtelenség miatt - még ugyanazon a napon - megismételt területi küldöttválasztó gyűlés lesz, az már létszámkorlátozás nélkül határozatképes.

Vasárnap a területi küldöttek megválasztása után sor fog kerülni minden területi szervezetnél arra, hogy a megválasztott területi küldöttek országos jelölteket válasszanak maguk közül.

 

Mivel az SzVMSzK továbbra is a személy-, vagyonvédelem domináns szereplője - részben mint köztestület, részben mint az ágazatban a legnagyobb tagsággal bíró szerveződés -,  ezért azt tudom tanácsolni, hogy aki tud, az menjen el szavazni, indítson jelölte(ke)t, próbálja képviselni/képviseltetni a saját érdekeit! /Ahogy már fentebb is céloztam rá, az elmúlt választások alapján sejteni lehet, hogy most se lesz nagy a választási/megjelenési hajlandóság, így viszonylag kevés szavazattal is küldött lehet valaki….szóval legalább próbáljátok meg, nem olyan esélytelen a dolog, mint az hiszitek… /

 

Idézett részek forrása:

2011. XXIV. Törvény Átmeneti rendelkezések:

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100024.TV

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2012.02.03. 12:49 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr814059059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása