Egyre többet  kell várni a cselekvőképességet igazoló papírra!

Levél-1: 2011. április elején beadtam a  ….-i Rendőrkapitányságra a kérelmet, mely arról szólt, hogy a 2011. május végén lejáró önvédelmi fegyveremet szeretném átíratni sportfegyverré, mivel jelenleg is a lövész sportot űzöm, immáron több mint 20 éve. A szituációs (IPSC) lövészetet pedig 14 éve. Érvényes sportorvosi igazolásom 2011. nyarán jár le, a fegyver műszakija 2020-ban. Jelenleg is aktívan veszek részt a …. Lövészegylet munkájában.

Az a problémám, hogy  az önvédelmi fegyvertartási engedélye lejár május végén, így a fegyvert akkortól már nem tarthatom magamnál. Be kell vinnem a  ….. -i Megyei Rendőr-főkapitányságra, és ott tárolási díj ellenében számomra megőrzik. Ezt a tárolási díjat ki fogja kifizetni? Hiszen én időben beadtam a kérelmet az "új" fegyver megszerzése iránt, csak az OIT még mindig nem küldi a papírt, pedig a rendőrség már régen megkérte állítólag.” 

 

Levél-2: „Érdeklődnék, hogy az OIT által kiadott igazolásra kb. mennyi időt kell várni? Nálunk a rendőrség küldte el nekik a kérvényt, több mint 2 hónappal ezelőtt, és még most sem kaptam semmilyen választ. Már többször is hívtam őket, de hamar leráztak, hogy adjam meg az adatokat és visszahívnak. Tehát várjak még, vagy intézkedjek máshogy a dologban? Kellene a papír, mert már több álláslehetőségtől is elestem e késlekedés miatt.”

 

Mind a két eset azóta szerencsésen megoldódott. Mégpedig úgy, hogy  bár a rendőrség kezdte el az ügyintézést,  a kérelmezők végül mégis saját maguk vették kezükbe a dolgok irányítását. Egyikük felutazott  Budapestre, másikuk pedig e-mail formájában sürgette meg az OIT-nál az ügyét.

Normális esetben is minimum 3 - 4 hetet kell várni az OIT-papírra. Ez az idő most már kitolódott kb. két hónapra - leveles ügyintézés esetén -.

Ha nagyon kell a papír, akkor a következőt lehet tenni::

- Ha már régóta, több mint egy hónapja nem érkezik meg a papír  - tehát ne 2 nap után zaklassad az OIT ügyintézőjét :) -, akkor írhatsz egy levelet a hortobagyig@obh.birosag.hu címre, melyben leírod, hogy mikor adtad be a kérvényedet. (S egyben jelzed, hogy a cselekvőképességi igazolás meg nem érkezése miatt milyen hátrány ér/het.)  A személyes adataidat ne felejtsed el feltüntetni! Erre azért van szükség, hogy be tudjanak azonosítani!

- A másik lehetőség a személyes ügyintézés:
Kedd: 9 - 13
Csütörtök: 11 - 15
1055. Budapest, Szalay u. 16. fsz. 13/C.

„… Ha az ügyfél személyes ügyfélfogadáson jelenik meg az igazolást azonnal kézhez kapja……”

Meghatalmazott is eljárhat az ügyben - értelemszerűen ő is azonnal kézhez fogja kapni az igazolást -:

„Ha a kérelmet a kérelmező írja alá, akkor is mindenképpen szükséges a szabályszerű meghatalmazás (2 tanú, a meghatalmazó és meghatalmazott aláírása is.) Ebben az esetben elég ha a cselekvőképesség igazolás átvételére irányul a meghatalmazás.
Ha a kérelmet nem a kérelmező írta alá, akkor a meghatalmazás legyen teljes körű, terjedjen ki a cselekvőképesség igazolás megkérésére/kikérésére és az átvételére is!"  (Idézet Ádám Katalin – az OIT munkatársának – hozzám intézett leveléből.)

VÁLTOZÁS: 2012. január elsejétől a cselekvőképességi igazolást kiadó  hivatal neve megváltozott, már nem Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala - tehát már nem OITH - . Az új név: Országos Bírósági Hivatal - OBH -!!!!

 

Cselekvőképesség igazolása I.:

http://edinaoldala.blog.hu/2010/12/30/adatkeres_az_oit_tol_cselekvokepesseg_igazolasa

Cselekvőképesség igazolása II.:

http://edinaoldala.blog.hu/2011/05/26/adatkeres_az_oit_tol_cselekvokepesseg_igazolasa_ii

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2011.05.19. 19:32 Szólj hozzá!

Címkék: fegyver levelek vagyonőri igazolvány

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr982917474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása