Szeptemberben   Fodor Lajos  -  honvédelmi államtitkár - bejelentette, hogy a kormány jövőre biztonsági őrök helyett katonákkal kívánja majd őriztetni a laktanyákat. Ezt azzal indokolta, hogy „Paradox, hogy külföldön létezik olyan magyar felajánlás, hogy őrző-védő zászlóalj, itthon pedig a fekete sereg őrzi a laktanyáinkat.”

Néhány héttel később - október közepén - Hende Csaba is megszólalt e témában. A miniszter kijelentette, hogy „az őrzés-védelmet olyan önkéntes tartalékosok veszik majd át, akik teljes lövészkiképzésen estek át, s a szolgálatot gépkarabéllyal felszerelkezve látják majd el”. Elmondta azt is, hogy nem tartja jónak, hogy civil őrző-védő cégek alkalmazottai védik a katonai objektumokat. „Minek a dadusnak bébiszitter? Hová jutunk, ha a hadsereg saját magát sem képes őrizni és biztosítani?" - tette fel ezeket a hangzatos kérdéseket.

Szép az elképzelés, mármint az, hogy tartalékos önkéntesek őrizzék a laktanyákat. Ezzel csupán csak egy a gond, mégpedig az, hogy az országban összesen 18 azaz tizennyolc önkéntes tartalékos van.

Hende optimista, reményei szerint  2014-ig több lépésben összesen kb. 6-8 ezerre fog duzzadni - a jelenlegi 18 főről - a tartalékosok létszáma.

Oké, elhisszük neki.  DE addig is ki fogja őrizni a laktanyákat?

E kérdésre itt a legújabb válasz:

A Stop.hu szerint „A védelmet 2011-től várhatóan továbbra is a korábbi őrök fogják ellátni, de már nem civilként, hanem önkéntes tartalékos katonaként. A Stop.hu értesüléseit a HM sajtóosztálya nem cáfolta. Kérdésükre azt a választ kapták: az objektumok őrzését jelenleg biztosító szakállomány önkéntes tartalékosként való átvétele – megfelelő fizikai és egészségügyi alkalmassági esetén – elképzelhető.

Erre mit lehet mondani? Ha most ez a legújabb irányzat, akkor őrök nincs mit tenni, álljatok teljesen „önként” - pusztán „csak” a megélhetési kényszertől vezérelve – önkéntes tartalékosnak!

 

 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.11.13. 07:41 42 komment

Címkék: vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr32445713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cifu78 2010.11.13. 13:38:42

1.: Először is rendbe kéne tenni a tartalékos rendszert. Meghatározni céljait, eszközeit, feladatát, meghatározni hogyan hozzák létre, ki a felelős a működéséért. Azt is meg kell határozni, milyen felépítéssel működik a tartalékos hadsereg, milyen esetben lehet behívni a tartalékosokat, milyen sűrűn kell bevonulniuk a tartalékos képzésre, és egyáltalán mit is takar majd ez.
Miután a "tartalékos" fogalma általában azt jelenti, hogy "főállásban" civil munkahelyen dolgozik, ezért valamilyen módon be kell ezt vezetni a munka törvénykönyvébe is. Elvégre érthető módon nyúlna meg a munkáltatók arca, amikor az alkalmazottuk bejelenti, hogy na, jövő héten két hétre/egy hónapra bevonul tartalékosként, de utána jön vissza rendesen dolgozni...
Ezek megléte nélkül felelőtlenség bármit is ígérgetni.
2.: Amit fent említve is van, attól, hogy valaki önkéntes tartalékosnak mondanak, abból az következik, hogy csak korlátozott ideig végzi az adott feladatot, előtte/utána pedig megy vissza a civil életbe. Ha a laktanya őrzését végző emberke főállásban végzi ezt a feladatot, az nem tartalékos. Főállású munkavállaló, akit a HM fizet.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.13. 14:52:24

A Hende Csaba - Gallamikis - úr? tavasszal Pécsett egy listával a kezében kereste az övéiket. Olyan nevetséges volt, de az is hogy most "hadügyminiszter".

Bár ez Bánki Erik háttérgengszternek volt beajánlva.

Cs 2010.11.13. 15:23:09

Igen, ez annyira egy ostoba megoldás, meg a kommunikáció, hogy félelmetes.

Egyrészt már azt sem tudom megérteni, hogy miért ragaszkodnak ennyire, ahhoz, hogy milliókból kiképzett és felszerelt katonák őrizzék a semmit. Tudomásul kéne venni, hogy a 6-7 ezer szerződéses katona, -amennyi van- nem elég, hogy őrkutyát játszanak a jelenlegi feladatok, meg missziók mellett.

Az meg, hogy önkéntes tartalékosokat erre akarnak használni, az meg überel mindent. Legalábbis, az "igazi" önkéntes tartalékosakat, azokat akik évente 20-30 napra állnának rendelkezésre, erre pazarolni... De jelenleg ilyen probléma nincs, mert nincsenek is :(

Ez meg, hogy a biztonsági őröket (akik közül sokan nyugdíjas katonák, tisztek, főtisztek) beöltöztetni...! Egyrészt nagyon vicces, másrészt szánalmas.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.13. 15:23:38

Ha jól értem, akkor katonává nyilvánítjuk a biztonsági őrt és a probléma papíron letudva?

Dracon 2010.11.13. 16:03:01

@Lord_Valdez:
Jól érted. Nagyon furán van kitalálva de a lényeg a következő.
A HM saját cége a HMEI Zrt., ami amúgy is rendelkezik örzővédő szervezettel, januártól átveszi az összes laktanya örzését (természetesen nem ingyen) az alkalmazottakkal meg aláiratnak egy ilyen papirost hogy ők most igazából tartalékos önkéntesek.

Martian (törölt) 2010.11.13. 16:33:27

@Cs: arra bezzeg van katona, hogy élő céltáblának kínáljuk őket messze a határainkon túl, a táliboknak...

Bobby Baccala 2010.11.13. 16:44:13

nem az volt inkább a nevetséges, hogy eddig magáncégek őriztek katonai objektumokat?

Macskanátha 2010.11.13. 16:53:05

"Oké, elhisszük neki. DE addig is ki fogja őrizni a laktanyákat?
E kérdésre itt a legújabb válasz:
A Stop.hu szerint „A védelmet 2011-től várhatóan továbbra is a korábbi őrök fogják ellátni, de már nem civilként, hanem önkéntes tartalékos katonaként."

Vazze, mielőtt blogolnátok, legalább nézzetek utána a dolognak, vagy esetleg kapcsoljátok be a qrva Híradót! Éppen a tegnap estiben volt ugyanis, hogy a Kormány 900 új szerződéses katonát vesz fel, egyebek közt a laktanyák őrzésére. Egy szóval nem lett említve, hogy a bizonsági őröket vennék át katonának, sőt, kifejezetten úgy interpretálták, hogy a HM várja a civil fiatalok jelentkezését...

rókafogta 2010.11.13. 16:53:53

@Bobby Baccala: Nevetséges volt és nevetséges is marad. De különben kár , hogy amikor katona voltam nem biztonsági őrök őrizték az objektumot sőt tovább megyek szolgálhattak volna helyettem úgy kb. 24 hónapig én meg otthon maradtam volna, a csajokkal.

gothmog 2010.11.13. 16:58:57

Tartalékos, mi? Hányszoros költség is az? Háromszoros?
1. Kivesznek a munkából -kiesett munkám értéke.
2. A béremet viszont továbbra is fizetni kell(-ene).
3. A laktanyában fűteni, világítani. főzni, ruhát, fegyvert biztosítani...
Nem tűnik ez soknak, amíg be nem szorozzuk azzal a 6-8 ezerrel. Megfizetni meg majd nem akarják. Az meg, hogy kinek jött jól a laktanyákat őrző security cégek bevétele, már sosem fogjuk megtudni.

És az egész országban ez megy. Takarékosság címszóval lecsökkentették a költségeket, elvették, amit csak tudtak, most meg csodálkoznak, hogy hová tűnt a régi színvonal. (haha, tudom, a régi szinvonal is egy kalap sza.. volt. a lényegen ez nem változtat)

gothmog 2010.11.13. 17:03:23

@Martian: Az is önkéntes alapon megy. Csak ott fizetnek is.

gothmog 2010.11.13. 17:04:42

@Macskanátha: És te mindent elhiszel, amit a tévében mondanak?

Dracon 2010.11.13. 17:07:50

@Macskanátha:
Hmm mondom hogy lesz, már kezdi a cég a hiányzó őrök felvételét. Január 1.re több mint 2000 új őrt kell felvenni hogy ezt az agyrémet teljesiteni tudja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2010.11.13. 17:27:21

Akár hiszitek akár nem, így lesz.
Csak néhány részlet:
2011. január 01-től az objektumok őrzését önkéntes védelmi tartalékos állományba tartozó fegyveres biztonsági őrök ÖVTÁ) látják el.
Az ÖVTÁ békeidőszakban a HM EI Zrt. által foglalkoztatott személyek, akik katonai egyenruhában látják el feladataikat.
Az ÖVTÁ részére katonai egyenruhát és fegyvert az MH biztosít.
Ha valaki járt mostanában katonai objektumban, láthatta milyen alakok vannak a kapuban. Na ők lesznek a tartalékosok.

Pajszer Művek 2010.11.13. 17:49:17

Azért szerencse, hogy a komplett idióta honvédelmi minisztérium szerencsétlenkedését ennyire okos fantasztikus szakértő bloggerek támogatják. Közismert tézis, hogy ballib blogger mindenhez ért, hát pont a laktanya-őrzéshez ne értene?

Persze néhány külsőző haveri szeku cég most kiszorul hát keltik a hangulatot. Sehol a világon nem őriznek nemzetbiztonsági objektumokat, honvédségi fegyvereket külsős, himi-humi bt-k.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.11.13. 17:50:56

Azért eddig vicces volt, hogy a kapuban a biztonsági megkérdezte, hogy öreg van pecséted. Ezentúl akkor az összes örzővédő cég lényegében toborzó iroda lesz.

housemd 2010.11.13. 17:59:10

ok, amit Hendének is tudnia kellene:
a katonai feladatok privatizálása amerikai szokás. alapja a nyers gazdasági hatékonyság. van ugye egy önkéntes és profi hadsereged, igen drágán kiképzett és elég jól megfizetett katonákkal. na ezt a munkaerőt pazarlás beállítani egy laktanyakapuba.
másik. mi a jó istennek vannak így rábuzulva erre az önkéntes tartalékoskodásra, ahelyett, hogy a hivatásos állományt rendeznék? beleértve a béreket, a keretek feltöltését, az adminisztratív állomány le- és a harcoló ennek rovására történő felépítését? nagyságrendekkel fontosabb feladat. csak persze aprómunka. meg lapátra kéne rakni 4-5000 papírkatonát.

ojano 2010.11.13. 18:02:26

Aktuális kérdés:ha a HM alá fognak tartozni és fegyveres szolgálatot látnak el akkor a kedvezményeket is megkapják?
Sarkítva: 25-év őrbódéban álldogálás után jár-e majd előnyugdíj?

rókafogta 2010.11.13. 18:12:40

@ojano:Még szép ,hogy jár!Hiszen már a hon atyák is előbb mehetnek nyugdíjba.A stresszes munka után.De persze csak akkor mennek nyugdíjba ha valami véletlen folytán ki szavazzák a zsíros állásból különben még 102 évesen is be járnak a parlamentbe.

Cs 2010.11.13. 18:15:51

@Pajszer Művek: Kicsit nagyon félreérted jelenlegi helyzetet. Ebbe fölösleges belekeverni a politikát, meg a magáncégek gazdasági érdekeit. nyilvánvalóan ezek is vannak, de ez érdektelen, a probléma túl mutat ezeken. Kezdve ott, hogy a legnagyobb őrző cég akit érint az a HM EI Zrt. Ez ahogy a nevében is benne van a HM cége. Ennek az állománya lesz beöltöztetve "katonának" pár napos kiképzés után. Vannak már konkrétumok. Ezek az emebrek vagy vállalják, hogy "önkéntes" katonák lesznek vagy lapát. Feltéve, hogy "alkalmasak" a katonai szolgálatra. S mivel itt sok az idősebb ember, nyugállományú katona ez érdekes lesz.

Ami a "nemzetbiztonsági" bizbaszok őrzését illeti nem hungarikum a dolog. Minden kis létszámú önkéntes sereg szembesül ezzel a problémával, s hasonlóan oldja meg.

körös 2010.11.13. 18:21:53

Még a saját laktanyájuk őrzését se tudják megoldani, akkor mit akarnak csinálni a Sándor-palotával és a Koronával?

kubatov_kommunista 2010.11.13. 18:33:59

"országban összesen 18 azaz tizennyolc önkéntes tartalékos van"
Uramatyám!
Államtitkár meg miniszter ennek fényében nyilatkozik ilyeneket...
Fantasztikus.
Majd egy huszáros adminisztrációs cselt bevetve a problémát a gyökerénél megragadva megszületik a megoldás.
:( Agyrém :(

antikosz 2010.11.13. 18:59:58

@Cs:

Az katonai/orvosi alkalmasságot a HMEI saját FBŐ-nél már KÖTELEZŐEN elvárt orvosi/pszichológiai alkalmasságal váltja ki. Úgy tudom van egy max.60éves korhatás. vajon a sok nyugger ezredes/alezredessel mi lesz? Bár itt megjegyezném, hogy átlag őrnek ők is megfeleltek eddig és legtöbbször a munkájukkal sem volt gond. Ráadásul olcsóért elmentek dolgozni a nyugdíjuk miatt.

Cifu78 2010.11.13. 19:50:04

@Pajszer Művek:

A hangulatkeltéshez te is értesz keményen, csak a témához nem konyítasz egy picit sem. Hozzáteszem, én is csak kívülről látom a dolgokat, katonák elbeszéléseiből, anekdotákból.

A dolog nem most kezdődött, hanem sokkal régebben.

Tudod valamikor sok évvel ezelőtt ez úgy nézett ki, hogy sorkatonák őrizték az objektumokat. Úgy-ahogy. Csak amíg az átkosban még csak-csak elnézték kisebb-nagyobb lopásokat, a rendszerváltás után elkezdett elvárás lenni, hogy például ne tűnjön el minden járműből a gázolaj. Csakhogy ezt nehéz volt kivitelezni is a kellő szinten. Többek között emiatt is döntött egyre több laktanyaparancsnok úgy, hogy inkább őriztetik külsős őrző-védő cégekkel a kritikus dolgokat (idézek egy laktanya parancsnoktól: "A sorkatonára egyszerűen nem lehet rábízni az üzemanyag tároló őrzését.").

A második periódus a sorkatonaság eltörlése után kezdődött, mivel a HM létszámát maximalizálták, ezért a szerződéses és hivatásos állomány már nehézkesen látta el az alapvető feladatát, ha ezek után az objektumőrzés is a feladatok közé kerül, akkor például egy misszióba ki fog elmenni? Amikor így is sokszor nem éppen a célfeladatnak eredetileg kiképzett katonákkal töltötték fel azokat? Szóval ezért az objektumőrzés ki lett adva őrző-védő cégeknek. A dolog szépsége amúgy az, hogy ezt meg lehet (és állítólag egyes korai esetben meg is sikerült) oldani mindenféle összefonódás, túlszámlázás és botrányos szerződések nélkül. Csak ezek voltak a ritka esetek...

Megjegyzés: amúgy külföldi katonai létesítménynél is sűrűn találkozhatsz nem katona beléptetőkkel. Irakban harci területen is volt erre példa 2003-2010 között (azok viszont nem "őrző-védő" cégek jellemzően, hanem PMC-k, kb. privát katonai cégek). Az ok ott is az volt, hogy adva volt X katona, de ha a különféle kiegészítő dolgokra is őket használják (őzés, logisztika, konvoj-védelem, stb.), akkor szinte nem maradt volna senki a valódi katonai műveletekre. Több katonát viszont nem kaptak a katonai vezetők...

georg 48 2010.11.13. 19:57:00

Szerintem portások kellenének.
Annak idején Józsi bá és Marika néni nagyon hatékonyan tudta őrizni a Gumigyár I. kapuját.
Lenne portásfülke, délután, amikor a laktanya pk. megy haza, Józsi bá megnézi a zsebeit, nem visz e haza egy páncélöklöt.
Nem kell ebből nagy faksznit csinálni!

Pajszer Művek 2010.11.13. 20:09:19

@Cifu78: Az szép, első mondatban közölni, hogy milyen gáz, hogy nem értek a témához majd elismerni, hogy te sem. :) Erős nyitás. :)

Korrupt, szar szemét tisztekkel valóban nem lehet garantálni, hogy ne legyenek lopások. Hát ki kell pucolni az állományt, zárt rendszert kell felállítani, hogy ne lehessen lopni, aki mégis megteszi hadbíróság elé áll. Lehet ezt így is, nem axióma, hogy a lopással együtt kell élni. Ez katonai szervezet, kőkemény szabályokkal csak eddig alkalmatlan vezetéssel.

Irakban a privát őrző védőket két okból alkalmazták, egyrészt a legveszélyesebb escort feladatokra, pl.: olajszállítmányok kísérésére, másrészt azért mert a hivatalos army death toll-ban nem kellett a szerződéseseket feltüntetni..egyből jobban néz ki a veszteséglista..kevesebb a hivatalos katonai halott..de azt elhiheted, hogy az apache-okat nem a Group4 őrzi...

Másrészt csomó olyan "mocskos" melót végeztettek el velük, ami zsenant lett volna az amerikai hadseregre nézve. Kényelmes volt így megoldani.

Szerintem itthon egyik ok sem áll fenn. Amúgy meg közismert tény, hogy a biztonsági cégek többsége ilyen-olyan nemzetbiztonsági, rendvédelmi kötődéssel rendelkezik és 5 forintért bármilyen információt elárul. Nemzetbiztonsági okokból ezért nem átvilágított, nem ellenőrzött akárkikre bízni nemzetbiztonsági létesítményeket olyan alapvető hiba lenne, amiről még vitatkozni sem vagyok hajlandó.

türelmesebb 2010.11.13. 20:24:12

@krj:
Nagyon nagyot tévedsz a MH-ra nem volt jellemzö az üzemanyaggal való visszélés, ez a hazánkban tartozkodo igeigles hadsereg sajátsága volt. A mh sajátos alakulata volt az épitési alakulat akik nemcsak loptak, hanem romboltak is. Ezért is szünteték meg a kötelezó az alandó sorköteles szolgálatot, a FIDESZ tiltakozása ellenére.
Ezért szinte biztos vagyok, hogy rövid idön belül ismét bevezetik. minium 1 éves sorköteles rendszert, melynek elönye lesz,hogy:
1., a munkanélkülési ráta kb 50 -70 efővel csökkenni fog.
2.,Teljesiteni tudják az objektumok örzését.

antikosz 2010.11.13. 21:08:06

@türelmesebb: Érdekes én úgy emlékszem hogy a FIdesz tolta a sorozás megszüntetésének szekerét, persze csak addig amíg le nem váltották őket. Ellenzékből meg mit nem elleneztek?....

antikosz 2010.11.13. 21:11:53

@Pajszer Művek: A nemzetbiztonsági létesítményeket eddig is ellenőrzött FBŐ-k őrizték. A régi rendszer sorkötelesi,szerződésesei sem rendelkeztek magasabb nemzetbiztonsági átvilágítottsággal mint a jelenlegi őrök.

Ahol nem írja elő törvény, minek. (tudod te hány "sittes" volt őrségben?..)

krj 2010.11.13. 22:16:03

@türelmesebb: én nem is írtam ilyet, mellékattintottál, öregem.

Pajszer Művek 2010.11.13. 22:19:07

@antikosz: Okés de akkor differenciáljunk már világos, hogy milyen létesítményekről beszélünk.

krj 2010.11.13. 22:20:47

@türelmesebb: egyébként meg egy évre behívott sorkötelesekkel őriztetni fontos objektumokat badarság, mert mire megtanulja, hogy mit kell csinálni, már le is szerel. a munkavállaló őr a családját tartja el ebből a melóból, lehet, hogy jobban meggondolja, hogy érdemes-e kockáztatni valamilyen balhéval. az fbő-k ellen meg nem igazán lehet kifogásod, többet van fegyver a kezükben, mint egy átlag katonának.

baresif. 2010.11.15. 07:59:04

Edina cimlapos voltál?

tizedes07 2010.11.20. 20:56:40

@krj: A Honvédséget régen is fbő őrizték mint közalkalmazottak,csak pár éve a honvédségnél csökkenteni kellet a közalkalmazottak számát és ekkor át kerültek a Hm Ei Zrt hez.Ami valószinüleg dupla annyiba kerül a Hm nek mint ha saját embereivel őriztetné az objektumokat.Igy viszont rengeteg nyugdijas katona tisztnek olyan munkálya van ahol jóformán csinálnia nem kell semmit csak felveszi a nagy fiztését

krj 2010.11.21. 17:08:51

@tizedes07: miből gondolod, hogy a hm-es közalkalmazottak többe kerülnek, mint a hm ei-s őr? amúgy meg a nyugdíjas tiszttel mi a gondod, ha őriz? a fiatalok nem igazán jönnek, ez nem túl nagy pénz. ráadásul az öregeknek legalább van fegyverismeretük és tudják, hogy mi az, hogy parancs. nagy fizetésről az őrállománynál nem igazán lehet beszélni.

ja, és a "munkája" és nem "munkálya".

krj 2010.11.21. 17:15:34

@krj: illetve fordítva, hogy a hm ei-s őr többe kerül, mint a hm-es közalkalmazott?

tizedes07 2010.11.21. 17:44:28

@krj: A Hm ei egy csomó objektumot tovább adott más cégeknek akiknek még így is megéri őrizni a laktanyákat,ez olyan mint az építő ipar a 10 ik cégnek is van rajta haszna nem is kicsi,így biztos hogy saját emberel kevesebbe kerülne a Hm nek az őrzés.

krj 2010.11.21. 19:55:41

@tizedes07: csakhogy az a cég minimálbért fizet, pótlékot nem, szabadságot alig ad ki. a hm min. a közalkalmazotti bértábla alapján kellene, hogy fizessen, ami jóval magasabb bér jelent. és még kb háromezer ember bérszámfejtését kellene fizetni, meg az irányító szervezetet kiépíteni. erre jelenleg nincs állomány a hm-ben szerintem.

tizedes07 2010.11.22. 05:14:51

@krj: Az igaz hogy az embereknek alig fizet viszont a hm nek zsirosan számláz hm nél majd minden alakulatnál régen is megoldották a bérszámfejtést,és semmilyen irányitó szervezetre nem volt szükség akkor sem,a parancsnok alá tartozott az őrség ennyi

munkamacskák gazdija 2011.03.02. 14:52:27

Betelt a létszám, vagy vannak még helyek?

Viharkabát 2011.03.03. 15:53:04

Jakobinus jó napot kívánok!

Az fbő szakmai oldalon találtam, ajánlom a téma iránt érdeklődők figyelmébe:
www.fn.hu/belfold/20110228/nem_szekus_orzi_vegre/

Kézcsókom Edinának!
süti beállítások módosítása