Lövöldözés a hipermarketben, verekedés a bevásárlóközpontban, megdöbbentő áruházi inzultusok – az elmúlt hónapokban megsokasodtak a balhék országszerte. Az országban több mint 120 ezer vagyonőr dolgozik, Somogyban jelenleg csaknem 2700-an teljesítenek szolgálatot. Közülük több mint ezren Kaposváron és vonzáskörzetében vállaltak munkát.

– Népes családok jelennek meg a boltban és amíg a sokszoknyás asszony épp a ruhák alá rejti a szajrét, addig 2-3 figyelő nyújt neki segítséget az akció zavartalan lebonyolításához – osztotta meg élményét egy somogyi vagyonőr. – Nagyon nehéz kiszűrni ezeket az alakokat. Nyolc-tíz hőzöngő, fenyegető emberrel nehezen vív csatát egy vagy két vagyonőr.

Karddal és késekkel estek egymásnak a közelmúltban egy azóta már bezárt somogyi szórakozóhelyen a vendégek. A létesítménynek helyet adó irodaházban dolgozó vagyonőrök alig hittek a szemüknek, amikor meglátták a csetepatét. Egyes helyeken félelem uralkodik, pláne akkor, ha a környéken jól ismert „szabad csapatok“ tűnnek fel a boltban. Lopás, fenyegetés – egyes üzletekben ez szinte mindennapos jelenséggé vált. A vagyonőrök védelmére határozott intézkedést, jogszabályi változást sürget az érdekvédelmi szervezet.



Harkány László, a megyei vagyonőrkamara elnöke a Sonline.hu-nak csütörtökön arról beszélt: fokozott büntetőjogi védelmet igényelnek. Közfeladatot ellátó személyekéhez hasonló védettséget kérnek, a kamara országos vezetése ezzel kapcsolatban már levelet írt a belügyminiszternek. – Igen sok vagyonőr dolgozik a bankokban, az agrárcégek telephelyein vagy épp az áruházakban – folytatta. – Sokszor halljuk: nagy a fenyegetettség. Ezért megfelelő jogi védelmet szeretnénk.

Ez azt jelenti, hogy már a kisebb támadás esetén a mostaninál jóval súlyosabb büntetés fenyegetné a támadót. Elvileg három évre is rács mögé kerülhetne a balhézó.



– Feltétlenül szükség van a változásra, egyre erőszakosabb cselekményeket követnek el a vagyonőrökkel szemben – hangoztatta Andrell László, a kaposvári Biztonsági Kft. ügyvezető igazgatója. – Már az sem ritka, hogy fegyvert fognak a szakemberekre.

A polgárőrök közfeladatot ellátó személynek számítanak. Domán Tibor, a kaposvári polgárőr egyesület elnöke becsüli vagyonőrök munkáját. Szerinte sokan közülük a „tűzvonalban” dolgoznak. A megfelelő védelmet jogos elvárásnak tartja.

OKJ-s tanfolyam, megfelelő egészségügyi állapot – a vagyonőröknél ezek a főbb követelmények. Harkány László ezen a téren is javaslatot tett: azt szeretné, ha az eddigitől eltérő, új alapokon nyugvó pályaalkalmassági vizsgát tennének a jelentkezők. Az utóbbi időben szerinte tömegével végezték el a tanfolyamot a vagyonőrök, s szigorítani kellene a követelményeket.
Úgy tudjuk, várhatóan szeptemberben találkoznak a kamara vezető munkatársai, s összesítik a legújabb szakmai elképzeléseket.

 

Cikk forrása:

http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/nem-hitt-a-szemenek-kardok-is-elokerultek-a-szorakozohelyen-324349

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.09.04. 17:18 1 komment

Címkék: vagyonvédelem bolti őrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr122271407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharkabát 2010.09.06. 17:50:21

Jakobinus jó estét kívánok!

Én - mondom én - még nem találkoztam olyan elkövetővel akit a fokozott büntetőjogi védelem nevű nesze semmi, fogd meg jól visszatartott volna a cselekményétől. A megfelelő létszámban, alkalmas eszközökkel történt megjelenés annál inkább.

Kézcsókom a bloggazdasszonynak.
süti beállítások módosítása