A levélben kapott kérdés így hangzik: „Szeretném megkérdezni, hogy 24 órás szolgálatban mennyi pihenő jár, és miképpen??

Válasz: 

Ha a vagyonőr egyéni vállalkozó, akkor a munkavégzésére nem a Munka törvénykönyve (Mt.), hanem a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (SzVMt.) 18-21. §-aiban foglaltak az irányadók. Eszerint a 24 órás szolgálat időtartama alatt pihenőidő nem jár, de a 24 órás szolgálat után legalább 24 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani, naptári hetenként pedig legalább egyszer 48 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani számára. Amennyiben az egyéni vállalkozó vagyonőr szerződése 30 napnál rövidebb időre, vagy nem folyamatos feladatra, hanem például beugró feladatokra szól, akkor ilyen kötelező pihenőidő nincsen előírva.
Ha a vagyonőr munkavállaló (munkaszerződése van), akkor az Mt. előírásai vonatkoznak rá.
Az Mt. általános szabálya ez: 122. § Ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja, valamint minden további három óra munkavégzés után a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - legalább húsz perc, legfeljebb egy óra munkaközi szünetet kell biztosítani, melyből legalább húsz percet egybefüggően kell kiadni. Amennyiben a napi munkaidő alatt a munkavállaló többször jogosult munkaközi szünetre, ezek együttes időtartama az egy órát nem haladhatja meg.
Mivel az Mt.-ben elég sok további variáció van, javaslom, hogy az illető keresse fel a szakmai kamara megyei szervezetének jogsegély szolgálatát (személyesen, telefonon, vagy e-mailben), vagy konkrétan írja meg, hogy milyen körülmények között foglalkoztatják. Eltérő a szabály ugyanis a készenléti szolgálat, a munkaerő kölcsönzés, illetőleg a „hagyományos” munkafeltételekkel történő foglalkoztatás esetében. A két szolgálati nap közötti pihenőidőt tekintve is többféle verzió van, attól függően, hogy a vagyonőr munkaidő keret meghatározásával, vagy más módon dolgozik-e. (Nem volna jó, ha a kérdező téves infot kapna, és ebből konfliktusa támadna a foglalkoztatójával.)
Telefonon itt is lehet érdeklődni: 06 1 795 3167 (Ez egy minisztériumi jogsegélyszolgálati szám)

A hozzám érkezett levélre Dr. Szövényi György válaszolt, mikor a Kamara Fórumán feltettem  e kérdést. Köszönet neki a  precíz válaszért! 

 

Bookmark and Share

Szerző: EdinaEdina  2010.06.20. 07:42 5 komment

Címkék: levelek vagyonvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://edinaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr392094889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.06.20. 07:45:16

ÁLLÁSAJÁNLAT! Tegnap kaptam levélben. Kiteszem ide is, hátha valakinek segítség: "Sziasztok!
Debrecenben tudnék munkalehetőséget biztosítani áruházban,8 órás bejelentéssel.
Kérdéseket a mediadebrecen@gmail.com-ra lehet feltenni.
Elérhetőség:30/2776666-os számon."

nyominger 2010.06.20. 09:37:52

Mivel a "24 órás szolgálat esetén mennyi pihenő jár?" kérdésre írt válasz alatt nem szerepel forrás, a korrekt tájékoztatás kedvéért: A kamara hivatalos honlapján, a fórumon tett fel Edina több, hozzá beérkezett kérdést, melyekre kimerítő választ dr. Szövényi György adott, és kérte, hogy legyen megjelölve honnan származik a tájékoztatás.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.06.20. 10:46:33

@nyominger: Szia!:) Teljesen igazad van. Ez így történt, ahogy leírtad.

Rozsanna 2010.06.20. 12:16:18

@EdinaEdina: Budapesten szeretnék valami mellék állást, nem tudsz?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.06.21. 14:29:43

ÁLLÁSAJÁNLAT - Levélben jött -: "Szia!
BUDAPESTRE, azonnali kezdéssel kazánfűtői vizsgával rendelkező vagyonőrt keresünk! Tel.: 20-559-2970"
süti beállítások módosítása